Kimi-kirja ohitti jo Teemun – kustantajalle tulossa muhkea miljoonapotti

Kari Hotakaisen kirjoittama Kimi-kirja takoo huimia myyntilukuja.

Finlandia-voittaja Kari Hotakaisen (oik.) näkemys F1-tähti Kimi Räikkösen (vas.) elämästä kiinnostaa suomalaisia lukijoita.

21.9.2018 8:13

Teemu Selänteelle on käymässä niin kuin Kimi Räikkösen kilpakumppaneille F1-radalla: Jäämies tulee vastustamattomasti ohi.

Ari Mennanderin kirjoittama elämäkerta Teemu oli jättimenestys vuonna 2014. Teos myi lähes 77 000 kappaletta ja oli tuolloin vuoden myydyin kirja.

Kari Hotakaisen tuore kirja Tuntematon Kimi Räikkönen on kuitenkin kovaa vauhtia lyömässä Teemun luvut laudalta.

– Myynti alkaa varmaankin olla jo niillä main, mutta ei vielä uskalla paukuttaa henkseleitä, Kimi-kirjan kustantaneen Siltalan tiedottaja Reetta Ravi sanoo.

Toistaiseksi Kimi-kirjasta on otettu kaksi painosta. Ensimmäinen 50 000 kappaleen painos myytiin nopeasti loppuun.

Syyskuun alussa kauppoihin tullut toinen painos oli 30 000 kirjaa, joka sekin on myynyt hurjaa tahtia.

– Lisäpainoksia otetaan varmaankin. Siitä päätetään ihan pian. Isänpäivä ja joulu ovat tulossa, ja ne ovat suurimmat myyntisesongit. Pitää miettiä tarkkaan, kuinka paljon tarvitaan vielä, Ravi kertoo.

Ravi kertoi myöhemmin torstai-iltana, että kustantamo on myynyt eri kirjakauppoihin jo yli 100 000 kirjaa.

WSOY:llä aiemmin työskennelleet veljekset Touko ja Aleksi Siltala perustivat Kustannusosakeyhtiö Siltalan vuonna 2008.

Kimi-kirja on suhteellisen pienelle kustantamolle valtava taloudellinen menestys.

– Tämä on erittäin iso juttu myös taloudellisesti. Se olisi sama myös isommalle kustantamolle. Nämä myyntiluvut ovat niin harvinaisia, Ravi sanoo.

Alan yleisen käytännön mukaan kustantaja myy kirjat kauppoihin noin 20 euron hintaan. 80 000 kirjan myynti tarkoittaisi siis 1,6 miljoonan euron pottia Siltalalle.

Kustantamon lisäksi myös kirjailija ja kirjan kohde tienaavat mukavan summan. Kirjailija ja viestintäkonsultti Harri Saukkomaa arvioi hiljattain Ilta-Sanomille, että Hotakaisen nettomyynnistä saama prosenttiosuus olisi yli 20.

Räikkösen ja Hotakaisen keskinäisestä tulonjaosta ei ole tietoa, mutta 20 prosenttia 1,6 miljoonan nettomyynnistä olisi 320 000 euroa.

Summalla on erilaiset vaikutukset kirjailijan ja kuskin henkilökohtaisiin talouksiin. Hotakaisen ansiotulot vuoden 2016 verotuksessa olivat 53 200 euroa. Räikkönen on tienannut ajourallaan yli 250 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?