Formula 1

Legendaarinen F1-toimittaja Pino Allievi sanoo suoraan, miksi Ferrari vaihtoi Räikkösen Leclerciin: ”Tämä on ensimmäinen kerta”

Julkaistu:

Formula 1
La Gazzetta dello Sportin F1-toimituksen legendan Pino Allievin mukaan Ferrarin kuljettajapäätös oli ainoa oikea.
Tiistaina formula 1 -sarjan pääpuheenaiheesta ei ollut epäselvyyttä. Kimi Räikkösen siirtyminen kauden päätteeksi Ferrarilta Sauberille ei ole jäänyt huomioimatta maailman suurimmissa urheilujulkaisuissa, kuten ei myöskään Charles Leclercin palkkaaminen suomalaisen tilalle maranellolaistiimiin.

Lue lisää: Ferrari saa faneilta poikkeuksellisen rajua raippaa Kimi Räikkösen kohtelusta – siirto Sauberille sekoitti F1-maailman

Moni lajin ystävä olisi varmasti suonut Räikköselle jatkon Ferrarilla, sillä 38-vuotias suomalainen on ajanut tällä kaudella 14 kisassa yhdeksän kertaa palkintosijalle. Palkintosijoja voisi olla enemmänkin, mikäli Ferrari ei olisi sählännyt varikolla Bahrainin kisassa tai Belgian aika-ajoissa.

Näistä huolimatta Räikkönen olisi joutunut lähtemään Ferrarilta, italialaisen La Gazzetta dello Sportin toimittajalegenda Pino Allievi arvioi Ilta-Sanomille puhelimitse.

– Tämä oli Ferrarilta enemmän tai vähemmän looginen ratkaisu. Räikkönen on antanut Ferrarille ja sen faneille paljon: edellisen kuljettajien maailmanmestaruuden sekä paljon voittoja ja unohtumattomia hetkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ikä on kuitenkin vääjäämätön este. Hän on pian jo 40-vuotias (lokakuussa 2019), joten on aika antaa tilaa nuoremmille, vuodesta 1978 F1-sarjaa raportoinut Allievi sanoo.

Myös Italian yleisradioyhtiön RAI:n asiantuntijana toimivan Allievin mukaan Leclercin palkkaamisessa Räikkösen tilalle on takana Ferrarin junioriakatemian uskottavuus. Akatemian juuret juontavat 2010-luvun alkuun, mistä lähtien se ei ole pystynyt tuottamaan Ferrarille kisakuljettajaa.

– Leclerc on Ferrarin junioriakatemian ensimmäinen kasvatti, joka nousee kisakuskiksi emotalliin. Tämä on ensimmäinen kerta ja samalla ainoa oikea ratkaisu, jolla akatemia oikeuttaa olemassaolonsa.

Allievi korostaa, että vaikka Ferrari on historian suurin F1-talli, Red Bull ja Renault olivat akatemiatoiminnassa edelläkävijöitä.

– Sergio Perez oli ensimmäinen Sauberille nostettu akatemiakuski (2011), mutta Leclercin palkkaus on Ferrarin akatemialle ensimmäinen oikea tulos.

Allievin mukaan Leclercin palkkaaminen oli edesmenneen Ferrarin tallipäällikön Sergio Marchionnen idea, jota nykyinen tallipomo Maurizio Arrivabene ei allekirjoittanut.


Ferrarin ja Fiat Chryslerin puheenjohtaja John Elkann ja Ferrarin toimitusjohtaja Louis C. Camilleri siunasivat kuitenkin Leclercin hankinnan Monzan kisaviikonloppuna.

Vaikka Ferrari tiedotti tehneensä Leclercin kanssa vain vuoden mittaisen sopimuksen, Allievin mukaan Leclerc on kuitenkin sidottu Ferrarille pidemmäksi aikaa.

– Mikäli Ferrari haluaa, Leclerc on heidän kuljettajansa seuraavat kolme vuotta. On eri asia, haluaako Ferrari käyttää kaikkia vuosia, Allievi sanoo.

– Räikkösen aika Ferrarilla on joka tapauksessa ohi. Kolmatta pestiä Ferrarilla ei enää tule, hän alleviivaa ja viittaa spekulaatioihin, joissa Räikkönen voisi ottaa Leclercin paikan, mikäli nuoren monacolaisen tulokset eivät vakuuttaisi.

Sauber ei ole vahvistanut vielä toista ensi kauden kisakuljettajaansa. Allievin mukaan Räikkösen tallikaverina nähdään todennäköisesti Ferrarin akatemiakuljettaja Antonio Giovinazzi, 24.

Lue lisää: Kimi Räikkösen päätös sai F1-tallin perustajan hihkumaan riemusta: ”Mikä ilonpäivä!”

Vaikka Räikkönen pystyi aikanaan vastoin ennakko-odotuksia ajamaan kärkisijoista Lotuksella, Allievi ei usko, että suomalainen taistelee palkintosijoista ensi kaudella.

– Edessä on kaksi Ferraria ja Mercedestä, ehkä myös kaksi Red Bullia. Näiden kolmen tallin jälkeen kaikki sijoitukset ovat mahdollisia.

– Sauber on silti kasvava talli. Mikäli se onnistuu vakiinnuttamaan paikkansa kärkikolmikon takana, seuraavalla kaudella se ei ole mahdotonta.

Entä odotukset Leclerciä kohtaan kaudella 2019?

– Leclerciä ei olisi hankittu, jos hänen ei uskottaisi tuovan tuloksia. Sitä on vielä mahdotonta sanoa, ovatko tulokset Sebastian Vettelin tai Lewis Hamiltonin veroisia, Allievi sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt