Formula 1

Toni Vilanderille ensimmäiset mestaruustittelit Yhdysvalloissa! ”Ihan hyvältä tuntuu”

Julkaistu:

autourheilu
Toni Vilander juhli mestaruuksia Yhdysvalloissa.
Toni Vilander nappasi Pirelli World Challengen kokonaissarjan mestaruuden, kun hän ajoi viikonloppuna Watkins Glenin molemmissa kisalähdöissä neljännelle sijalle.

Kokonaissarjan mestaruus varmistui jo lauantaina, kun suomalainen karkasi tavoittamattomaan pistejohtoon kanadalaiselta Scott Hargrovelta.

Pitkään Ferrarilla kilpaillut Vilander, 38, toi torontolaiselle R. Ferri -tallille kauan kaivatun mestaruustittelin.

– Ihan hyvältä tuntuu, Vilander sanoi Ilta-Sanomille puhelimitse New Yorkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaus on kuin ”tunneryöpyistään” tunnettujen suomalaisten autourheilijoiden oppikirjasta.

Äänessä on silti myös ylpeyttä.

– Talli on vuosien ajan yrittänyt voittaa tätäkin sarjaa eikä ole aiemmin onnistunut, Vilander kertoi.

– Tuntui, että oli kaikille aika suuri helpotus, kun pärjäsimme ja saimme mestaruuden.
Vilander on kilpaillut GT-kisoissa vuodesta 2006 lähtien. Yhdysvalloissa hän on aiemmin yrittänyt tuloksetta mm. IMSA-sarjan voittoa, mutta nyt kankaanpääläinen toi kotiin mestaruuspytyn Pohjois-Amerikasta ensi kertaa.

– Aina on ollut jotain vähän ihmeellistä säätöä. Vauhtia on ollut ihan hyvin, mutta ikinä ei ole ollut sellaista draivia, että olisin loppumetreille saakka taistellut mestaruudesta. Nyt kaikki meni ihan hienosti.

Euroopassa Vilander on mm. voittanut kahdesti Le Mans’n 24 tunnin kestävyyskisan ja kansainvälisesti arvostetun FIA WECin (World Endurance Championsip) MM-tittelin GT-luokassa.

Osa sarjakauden kisoista ajettiin yhdessä toisen kuljettajan kanssa, ja Vilander varmisti jo aiemmin Miguel Molinan kanssa SprintX-tittelin eli mestaruuden kaksin ajetuista kisoista.

Kolmas titteli jäi haaveeksi

Watkins Glenissä pelissä oli myös kolmas titteli, Sprint-sarjan mestaruus, jonka sai parhaiten yksin ajetuissa kisoissa pärjännyt kuljettaja. Tuo titteli meni kanadalaiselle Scott Hargrovelle.

– Lähdin vielä sunnuntaina taistelemaan sprinttimestaruudesta. Laitoin lähtöön paljon paukkuja, mutta startissa oli kolari. Edestä pyörähti yksi tai kaksi autoa, ja menetin sijoituksia, Vilander kertoi.

Vilander jatkoi taistelua, mutta ei onnistunut nousemaan nelossijaa korkeammalle. Hargrove oli toinen ja Alvaro Parente kolmas. Maalissa Vilander oli alle sekunnin päässä Hargrovesta.

Lauantaina piste-eron neljään kaventanut Vilander hävisi sprinttisarjan kahdeksalla pisteellä.

– Loppujen lopuksi ei kauheasti harmita. Kaksi mestaruutta kolmesta tuli, ja tiimi kertoi vielä kisan jälkeen radiossa, että viimeiset ohitukset varmistivat Ferrarille sarjan merkkimestaruuden.

Seuraavat pari viikkoa Vilander aikoo ottaa etäisyyttä autourheiluun ja huilata. Loppuvuoden suunnitelmat ovat vielä vahvistamatta mutta on todennäköistä, että Vilander ajaa vielä 1–2 yksittäistä kilpailua Pohjois-Amerikassa.

Alla olevalla soittimella voi kuunnella IS:n Moottorikerho-podcastin, jossa ruoditaan Italian GP:tä. Mukana Toni Vilanderin haastattelu ja pohdintaa myös F1-tallipaikkatilanteesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt