Kimi Räikkösen kirja tuo Kari Hotakaiselle jättitulot – tuplaa nopeasti aiemmat vuosiansionsa

Kimi Räikkösen kirja voi olla Kari Hotakaiselle todellinen lottovoitto.

Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) on ollut myyntimenestys.

21.8.2018 13:15

Jo nyt voidaan sanoa, että torstaina ilmestynyt Kimi Räikkösen kirja Tuntematon Kimi Räikkönen on jättimenestys Suomessa.

Kirjan kustantaja Siltala on myynyt 50 000 kappaleen ensipainoksen loppuun, ja toinen, 30 000 kappaleen painos saapuu kauppoihin syyskuun alussa.

Kari Hotakaisen kirjoittama uutuuskirja nousee todennäköisesti ainakin vuoden myydyimmäksi tietokirjaksi. Vertailun vuoksi todettakoon, että viime vuoden suosituinta tietokirjaa, Jere Karalahdesta kertovaa Jereä, myytiin 33 000 kappaletta.

Räikkösen kirja voi räjäyttää potin myös Suomen rajojen ulkopuolella. Sen oikeudet myytiin 10 eri kielelle jo ennen sen ilmestymistä. Ensimmäiset vieraskieliset painokset ilmestyvät lokakuussa. Englanninkielinen painos tulee myyntiin ainakin Briteissä, Yhdysvalloissa ja Intiassa sekä Kansainyhteisön maissa kuten Australiassa ja Kanadassa.

Kustannusosakeyhtiö Siltalan tiedottajan Reetta Ravin mukaan vieraskieliset painokset ovat uskollisia alkuperäisteokselle.

– Mitään painosta ei varioida maittain. Käännökset vastaavat täysin suomenkielistä versiota, eikä mitään osia muuteta. Myös kansikuva on sama kaikkialla, se kuuluu sopimukseen, Ravi vahvistaa Ilta-Sanomille.

Räikkösen maailmanvalloitus ei todennäköisesti jää kymmeneen kieleen.

– Frankfurtin kirjamessut ovat tulossa, ja uskoisin, että siellä eri tahot ottavat yhteyttä, Ravi kertoo.

Ravi ei osaa vielä arvioida, kuinka isoja painoksia kirjasta otetaan ulkomailla.

– Jokainen ulkomainen kustantaja tekee omat päätöksensä siitä. He tarkkailevat omia markkinoitaan ja sitä, paljonko kaupoilta on tullut ennakkotilauksia.

Räikkösen kirja on jo saanut huomiota ulkomailla – myös eksoottisemmissa maissa.

– Kirja oli jo tilattavissa ennakkoon jossain kiinalaisessa nettikirjakaupassa. Oli hauskaa nähdä kannessa Kimi Räikkösen kuva ja vieressä pitkä pätkä kiinankielistä tekstiä, Ravi naurahtaa.

Kirja julkaistiin viime torstaina.

Räikkösen kirja on kirjailija Kari Hotakaiselle hyvin todennäköisesti taloudellinen jättipotti. Vakiosääntö on, että kirjailija saa 3–4 euroa jokaisesta myydystä kirjasta, mutta luultavasti Hotakaisen sopimus takaa paremman osuuden

– Se riippuu paljon siitä, millainen neuvotteluasema kirjailijalla on. Hotakaisen kohdalla prosenttiosuus (nettomyynnistä) on yli 20, mutta kuinka paljon, niin siinä on taivas rajana, kirjailija ja viestintäkonsultti Harri Saukkomaa arvioi.

Kustannussopimukset ovat kuitenkin hyvin koukeroisia, ja tässä tapauksessa myös Räikkönen ottaa oman osuutensa tuotosta. Kaksikko on voinut päätyä jakamaan tekijöiden osuuden kirjan nettomyyntituloista tasan tai jollain muulla tavalla. On myös mahdollista, että koska Räikkösen kirjasta pystyttiin povaamaan varmaa menestystä, Hotakainen on saanut tietyn könttäsumman, jolloin Räikkönen saisi loput tuotosta.

Kirjan myynti ulkomaille tuo oman pykälänsä sopimukseen, joskaan tekijöiden rojaltit eivät yleensä nouse ulkomailla niin suuriksi kuin Suomessa.

– Veikkaisin, että tässä on sovittu jonkinlainen kokonaispaketti, Saukkomaa sanoo.

Hotakaisen ansiotulot olivat vuonna 2016 yhteensä 53 200 euroa. Räikkösen kirjan myynnin voi ennustaa pelkästään Suomessa nousevan 100 000:een, joten ansaitsemalla vain euron per kirja Hotakainen tuplaisi tulonsa kahden vuoden takaiseen.

Suosio yllätti kustantajan

Kustannusosakeyhtiö Siltalan kustantaja Touko Siltala myöntää, että Räikkösen kirjan suosio yllätti heidätkin.

– Tiesimme, että toinen painos otetaan, mutta sen suuruus yllätti, hän kertoi.

Kustantaja teki päätöksen painoksen koosta eilen. Siltalan mukaan luku perustuu suoraan heidän saamiinsa tilauksiin.

Mikäli molemmat painokset myydään loppuun, ylittää kirjan myynti jopa Teemu Selänteen elämäkerran, joka oli vuoden 2014 myydyin kirja. Ari Mennanderin kirjoittamaa Teemua myytiin silloin 77 000 kappaletta.

Räikkösen kirjan 50 000 kappaleen ensipainos oli Siltalan kymmenvuotisen historian suurin.

– Osasimme arvata, että kirjasta tulee erittäin suosittu, mutta ei sen tarkemmin, kuinka monta tuhatta saisimme myytyä, tiedottaja Reetta Ravi kertoo.

– Tällainen kirja olisi huippuhieno tapaus minkäkokoiselle kustantamolle tahansa. Se muuttaa tämän vuoden tulosta tietysti erittäin positiiviseen suuntaan.

Vaikka kustantaja on myynyt ensimmäisen painoksen loppuun, Räikkösestä kertovaa kirjaa on saatavilla kaupoista vielä ainakin hetken. Suomalaisesta kirjakaupasta kerrottiin eilen, että kirjaa on jokaisessa myymälässä vielä muutamia kappaleita jäljellä.

Kimi Räikkösen kirjan käännösoikeudet on jo myyty useisiin maihin.

Veturiksi kotimaiselle kirjallisuudelle?

Kirjojen käännösoikeuksia ulkomaille myyvän Helsinki Literary Agencyn toimitusjohtaja Urpu Strellmanin mukaan suomalaisten kirjojen ennakkomyynti ulkomaille on melko harvinaista.

– Se ei ole tavallista mutta ei täysin tavatontakaan. Katja Pantzarin Sisu-kirjaa myytiin ennakkoon moneen maahan, samoin Miska Rantasen Kalsarikänni-kirjaa. Kaunokirjallisuutta on hiukan hankalampaa myydä.

Suomalaisen kirjallisuuden on edelleen ylitettävä pieniä muureja, kuten kieli, jota harva osaa ulkomaisissa kustantamoissa. Strellman uskoo, että Räikkösen kirjan suosio voisi toimia veturina myös muulle kotimaiselle kirjallisuudelle.

– Kyllähän se voi herättää kiinnostusta muutakin suomalaista kirjallisuutta kohtaan. Ja ylipäänsä edesauttaa, että lukijat ymmärtävät, mikä Suomi on. Ei siitä varmasti ainakaan haittaa ole.

Myös Strellman povaa Räikkösen ja Hotakaisen yhteistyölle menestystä.

– Joulumyynnit ja isänpäivä ovat vielä edessä. 50 000 on tietokirjallisuuden puolella todella merkittävä ensipainos. Tietokirjojen myynti jää aina alle 100 000 kappaleen. Mahdollisuudet (ylitykseen) ovat hyvät: Kimillä on paljon faneja ja Hotakainen on ollut hyvin myyvä kirjailija myös kaunokirjallisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?