F1-legendalle kiidätettiin uudet keuhkot suihkukoneella – Niki Laudan henki pelastui onnekkaan sattuman avulla - Formula 1 - Ilta-Sanomat

F1-legendalle kiidätettiin uudet keuhkot suihkukoneella – Niki Laudan henki pelastui onnekkaan sattuman avulla

Ennusteiden mukaan Niki Lauda voi palata F1-varikolle lokakuussa.

Julkaistu: 5.8.2018 11:08

Niki Laudalle tehtiin keuhkonsiirtoleikkaus. Hän on herännyt koomasta ja aloittanut toipumisen.

Kolminkertainen F1-maailmanmestari ja nykyinen Mercedeksen kunniapuheenjohtaja Niki Lauda joutuu olemaan vielä vähintään neljä viikkoa sairaalahoidossa elinsiirtoleikkauksensa jäljiltä.

Uutiset formulalegendan voinnista ovat kuitenkin olleet viime päivinä positiivisia: keuhkonsiirtoleikkaus onnistui hyvin ja Lauda on herännyt koomasta, johon hänet vaivutettiin torstaina vaativan leikkauksen jälkeen.

Itävaltalainen Lauda, 69, tarvitsi elinsiirron, koska häntä vaivannut kova kesäflunssa muuttui hengenvaaralliseksi keuhkokuumeeksi, joka tuhosi hänen omat keuhkonsa.

Itävaltalaiset lääkärit pitivät sairaalahoitoon hakeutuneen Laudan hengissä ECMO-hoidon avulla, mutta hän oli jatkuvasti hengenvaarassa.

ECMO-hoidossa verta hapetetaan kehon ulkopuolella keinotekoisen keuhkon avulla. Tätä ei voi tehdä pysyvästi, joten lääkärit päättivät, että Laudalle on pakko tehdä keuhkonsiirtoleikkaus.

Laudalle sopivat keuhkot löydettiin jo keskiviikkona Saksan Hampurista, josta ne kiidätettiin pikavauhtia suihkukoneella Itävaltaan. Laudalla oli mukana paljon onnea, sillä keuhkot löytyivät nopeasti ja hän sattui olemaan valmiiksi kotimaansa ainoassa sairaalassa, jossa voidaan suorittaa vaativa keuhkonsiirtoleikkaus.

Saksasta saapuneet keuhkot valmisteltiin itävaltalaisessa sairaalassa yön aikana, ja kuusi tuntia kestänyt leikkaus suoritettiin torstaina.

Niki Lauda ja Valtteri Bottas.

Lauda heräsi koomasta hyvin sujuneen leikkauksen jälkeen lauantaina puolen päivän aikaan. F1-legenda voi jo aloittaa hengittämisen uusilla keuhkoillaan ja voi vihdoin syödä ja puhua normaalisti.

Pikkuhiljaa Lauda voi aloittaa kuntoutumisen kohti normaalia elämää. Hän viettää sairaalassa vielä vähintään neljä viikkoa ja sen jälkeen vielä kaksi viikkoa erilaisissa hoidoissa ja kuntoutuksissa. Lauda voi palata F1-varikolle aikaisintaan lokakuussa.

– Hänestä tulee sama mies kuin hän oli ennen leikkausta. Hän voi lentää jälleen lentokoneella, ja jopa työskennellä aivan kuten normaalisti, Laudaa hoitanut lääkäri Walter Klepetko lupasi.

Aiemmin lääkäri muistutti myös elinsiirtoleikkauksen realiteeteista. Lauda joutuu esimerkiksi syömään lääkkeitä loppuelämänsä ajan.

– Potilailla, joille on tehty keuhkonsiirtoleikkaus, on usein hyvin lyhyt elinajanodote. Mutta elämänlaatu paranee paljon leikkauksen avulla.

Lähteet: Bild ja Oe24.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?