Formula 1

Sukua myös Suomessa – tällainen on Kimi Räikkösen seuraajaksi spekuloitu nouseva F1-tähti

Julkaistu: , Päivitetty:

formula 1
Charles Leclerc on ollut yksi alkukauden isoista onnistujista formula ykkösissä.
Charles Leclercin nimi on tullut tutuksi suomalaisille viimeistään viime viikkoina, kun kansainvälinen F1-media on uutisoinut 20-vuotiaan monacolaisen olevan korvaamassa Kimi Räikkösen Ferrarilla jo ensi kaudella.
GP3- ja F2-sarjat ylivoimaisesti peräkkäisinä vuosina voittanut Leclerc ajaa debyyttikauttaan formula ykkösissä. Lahjakas Leclerc on hyvin nopeasti alkanut lunastaa niitä suuria odotuksia, joita hänelle on asetettu. Hän on ajanut viiden viime kisan aikana peräti neljästi pisteille – Sauberilla!

Radan ulkopuolella Leclerc tunnetaan sympaattisena ja rauhallisena, mutta erittäin määrätietoisena ja kovaa töitä tekevänä nuorena miehenä. Hänen siirtoaan Ferrarille pidetään vain ajan kysymyksenä.

– Haluan vain yhdessä tallin kanssa kehittyä läpi kauden ja tulla paremmaksi kuljettajaksi. Se on ainoa tavoitteeni tähän kauteen, Leclerc sanoi Ilta-Sanomille kauden alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on jatkanut samansuuntaisia lausuntoja kesken kauden, eikä ole lähtenyt mukaan spekulointiin. Tavoite, jatkuva kehitys yhdessä tallin kanssa, on toistaiseksi onnistunut erinomaisesti.

Suomalainen täti

Leclercillä on myös yhteys Suomeen, sillä hän on suomalais-ranskalaisen Prisca Leclercin veljenpoika.

– Hänen isänsä Hervé oli velipuoleni isän puolelta, Prisca Leclerc kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa heti, ettei halua olla Charlesista kertovan artikkelin päähenkilö – ja että ennen kaikkea Hervé, joka teki kaikkensa poikiensa (Lorenzo, Charles ja Ranskan F4-sarjassa kilpaileva Arthur) eteen, on mainittava.

Hervé Leclerc menehtyi viime vuonna 54-vuotiaana. Yhdeksän vuotta veljeään nuorempi Prisca Leclerc tunnetaan kokkina ja ruokakirjoittajana muun muassa Ilta-Sanomien Plus-liitteestä. Hän on myös tehnyt kaksi ruokakirjaa, joista ensimmäisessä (Tarte Tatin, Cozy publishing 2015) on reseptien joukossa myös Hervén bearnaise-kastike.

– Hervé rakasti ystävien kestitsemistä ja ruoanlaittoa, Prisca Leclerc kertoo.


Vain pari päivää Hervén poismenon jälkeen nähtiin yksi 2000-luvun tunteikkaimmista hetkistä kansainvälisillä kilparadoilla, kun Charles Leclerc ajoi upeasti paalupaikalle ja ylivoimaiseen voittoon F2-sarjassa Bakun katuradalla. Kilpailun jälkeen hän osoitti autonsa takasiipeen lisättyä tekstiä: Je t' aime papa eli rakastan sinua isä.

– Sen paalupaikan saavuttaminen oli minulle tunnepuolella kaikkein kovin paikka. Se oli ensimmäinen kerta, kun olen itkenyt. Itkin jo kypärä päässä, koska en ollut uskoa meidän saavuttaneen paalupaikan. Minulla oli ollut harjoituksissa hyvin vaikeaa, enkä ennen kisaviikonloppua tiennyt, mitä odottaa, koska ajatukseni olivat jossain aivan muualla, Charles Leclerc on kertonut Independentille.

Prisca Leclerc näki veljeään viime vuosina pääasiassa kesäisin. Tapaamisten järjestämiseen vaikutti suuresti Charlesin kilpaura, jossa Hervé-isä oli aktiivisesti mukana. Kiireet pitivät F3-kisoja aikoinaan itsekin ajaneen isän ja pojan usein kilparadoilla.

Hän on seurannut veljenpoikansa F1-uran alkua ylpeänä.

– Aikaisempina vuosina en ole hirveästi nähnyt Charlesin kisoja, kun niiden seuraaminen Suomesta oli vaikeaa. Kun näimme veljeni kanssa, hän näytti niitä aina videolta. En ole koskaan ollut mikään formulafani, mutta nyt lajin seuraaminen on saanut uusia ulottuvuuksia. On ollut tosi jännittävää ja myös pelottavaa, Prisca Leclerc sanoo.

Sauberin nouseva F1-tähti paljasti hiljattain, että oli kertonut isälleen viime vuonna tehneensä F1-sopimuksen, vaikka siirto kuninkuusluokkaan ei ollut vielä varma. Hän teki sen siksi, koska tiesi isänsä, jolla ei ollut paljon elinaikaa, piristyvän uutisesta. Toimittaja Will Buxton oli liikuttua kyyneliin, kun Leclerc kertoi teostaan.

Myös Prisca Leclerc oli tuolloin tapaamassa veljeään.

– Se oli samalla yksi elämäni kauneimmista ja kauheimmista tilanteista, hän sanoo liikuttuneena.

Charles Leclerc kertoi Independentille, että on isänsä poismenon jälkeen nähnyt elämän uudessa valossa.

– Olen aikuistunut ja näen asiat nyt täysin eri lailla. Tunnen yhä paineet, mutta 20 kertaa vähemmän. Se laittoi elämän täysin eri perspektiiviin, koska nyt tiedän, mikä on tärkeää. Olen myös ymmärtänyt, että on paljon pieniä asioita, joista en ole ottanut kaikkea irti.

Kovia koettelemuksia

Leclercin tie formula ykkösiin on ollut kilparadoilla voitokas, mutta elämässään hän on kokenut kovia.

Isänsä lisäksi Leclerc on menettänyt mentorinsa Jules Bianchin, joka oli hänen isoveljensä Lorenzon paras kaveri sekä tärkeä apu ja esikuva myös Charlesille.

Bianchi kuoli kesällä 2015 vammoihin, jotka hän sai ajettuaan ulos Suzukan F1-kisassa 2014. Juuri Bianchi suositteli managerilleen Nicolas Todtille Leclercin pestaamista vuonna 2010, kun monacolaisen ura oli katkolla taloudellisista syistä.

Ferrarin kuskiakatemiassa oppia saanut Bianchi oli nousemassa legendaarisen italialaistallin kisakuskiksi, kun kohtalo päätti toisin. Nyt Leclerc etenee Bianchin viitoittamaa tietä kohti Ferraria.

Charles Leclerc ja Jules Bianchin isä Philippe antoivat talvella tunteikkaan yhteishaastattelun ranskalaislehti Auto Hebdolle.

– Charles on ollut osa meidän perhettämme syntymästään asti. Hän on kulkenut lähes samaa reittiä kuin Jules, ja molemmat ovat edenneet urallaan Ferrarin akatemian kautta. Se tekee kaikesta vielä tunteikkaampaa. Olen menettänyt Julesin, mutta minulla on Charles. Charles menetti isänsä, mutta hänellä on minut. Mikään ei voi korvata isä-poika-suhdetta, mutta meillä on toisemme, Philippe Bianchi sanoi.