Yli 5000 naista, viinaa, huumeita ja F1-maailmanmestaruus – James Huntin traagisesta kuolemasta 25 vuotta

Playboyna tunnetun formulalegenda James Huntin kuolemasta on perjantaina kulunut 25 vuotta.

James Huntin kuolemasta on kulunut 25 vuotta. Hunt voitti maailmanmestaruuden 1976.

15.6.2018 12:07

Yksi autourheilun suurimmista legendoista, James Hunt voitti F1-urallaan 10 osakilpailua, saavutti 14 paalupaikkaa ja ylsi palkintopallille 23 kertaa. Englantilainen voitti maailmanmestaruuden 1976, mutta legendaksi hän nousi pitkälti värikkään elämäntyylinsä ansiosta.

Lahjakkaan kuljettajan ajohaalariin ommeltiin hänen ensimmäisessä F1-tallissaan Heskethillä kangasmerkki, jossa oli teksti Sex, breakfast of champions – seksi, mestarien aamiainen.

Hunt tupakoi, poltti marihuanaa, käytti kokaiinia ja kulutti alkoholia hirmuiset määrät elämänsä aikana. Englantilaisen kerrotaan myös harrastaneen seksiä yli 5 000 naisen kanssa. Huntille ei ollut tavatonta pelehtiä naisten kanssa vain hetki ennen GP-starttia, ja pelkästään vuoden 1976 MM-voittonsa jälkeisissä kaksiviikkoisissa juhlissa Tokiossa hänen kerrotaan kesyttäneen yli 30 lentoemäntää.

– Jamesin seksiaddiktio oli lähes sairaus. Hänen seksinnälkänsä oli täysin uskomatonta, selostajalegenda Murray Walker sanoi Huntista Telegraphille taannoin.

James Hunt F1-varikolla vuonna 1978.

Huntin mestaruus ratkesi historian ensimmäisessä Japanin GP:ssä. Kilpailu Fujin radalla ajettiin kovassa rankkasateessa. Kisapäivänä sää oli niin karmea, että ennen starttia käytiin keskustelua siitä, pitäisikö kilpailua edes ajaa. Todella märästä radasta ja sumusta huolimatta kisa kuitenkin aloitettiin.

Hunt nousi startissa kärkeen, mutta MM-tittelistä hänen kanssaan kilpaillut Niki Lauda ajoi varikolle jo toisella kierroksella. Itävaltalainen ei halunnut jatkaa kisaa.

– Elämä on arvokkaampaa kuin maailmanmestaruus, Lauda sanoi myöhemmin.

McLarenin James Hunt vauhdissa Monacossa 1978.

Myös Hunt oli jättäytyä kisasta pois jo ennen starttia, mutta päätti kuitenkin ajaa. Hunt nousi lopulta mestariksi, kun pystyi kisan lopussa ohittamaan Alan Jonesin ja Clay Regazzonin. Raivostunut englantilainen luuli maaliin päästyään hävinneensä mestaruuden – kunnes sai varikolla tietää olevansa maailmanmestari.

Hunt vei MM-tittelin yhden pisteen erolla: hänen saldonsa oli 69, Laudan 68.

James Hunt voitti urallaan 10 F1-osakilpailua.

Huntin motivaatio ajamiseen väheni MM-tittelin voittamisen jälkeen, ja hän lopetti uransa kesken kauden 1979 vain 31-vuotiaana. Hunt ei halunnut enää riskeerata henkeään auton ratissa. Huntia oli myös järkyttänyt erityisen syvästi ystävänsä Ronnie Petersonin kuolinkolari Monzassa 1978.

Yllättävä kuolema

Hunt kuoli 45-vuotiaana. Kuolema oli yllättävä, vaikka hänen elämäntyylinsä olikin ollut todella kuluttava.

Hunt löydettiin kuolleena kesäkuun 15. päivän aamuna vuonna 1993. Ystävänsä kanssa biljardia pelannut Hunt oli kärsinyt rintakivuista ja ilmoittanut menevänsä nukkumaan. Yläkertaan kiivennyt Hunt oli saanut sydänkohtauksen ja lyyhistynyt sänkynsä viereen.

Hänet löydettiin aamulla kuolleena

Hunt oli kosinut rakastaan Helen Dysonia edellisenä iltana puhelimitse. Elämäntavoiltaan rauhoittunut brittimestari oli pitänyt Dysonin kanssa yhtä neljän vuoden ajan. Hunt ehti olla naimisissa kahdesti.

Hunt voitti MM-tittelin ajaessaan McLarenilla. Perinteikäs brittitalli muisti Huntin kuoleman vuosipäivää Twitterissä.

Lähteet: The Telegraph, Independent, Shunt: The Story of James Hunt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?