Valtteri Bottaksen Cooper-tulos on harvinaisen kova – aloitti juoksemisen ylipainon takia: ”Olin todella pullea”

Juoksuharrastus on ollut osa Valtteri Bottaksen elämää jo 16 vuotta.

29.5.2018 6:10

Formula ykkösten MM-sarjassa neljäntenä oleva Mercedes-kuljettaja Valtteri Bottas, 28, on kertonut avoimesti olleensa lapsena ylipainoinen.

– Olin lihava ja hyvin lyhyt. 10–13-vuotiaana olin todella pullea. Kartingissa se oli iso etu kilpakumppaneille, koska minä ja autoni olimme aina ylipainoisia. Joskus ylipainoa oli jopa 10 kiloa, mikä on paljon siinä lajissa, Bottas kertoi Sky Sportsin haastattelussa viime vuonna.

Kun Bottas oli 12-vuotias, hän päätti tehdä asialle jotain. Sysäys kunnon parantamiseen lähti omalta isältä, Rauno Bottakselta.

– Isäni kehotti minua menemään lenkille ja muistutteli asiasta. Hän sanoi, että oppisin varmasti tykkäämään juoksemisesta, Bottas kertoo Ilta-Sanomille.

Valtteri Bottas duathlon järjestetään Pajulahden maisemissa.

Bottaksen mukaan kului muutama kuukausi ennen kuin juoksu alkoi maistua.

– Se ei tuntunut yhtään kivalta, koska en ollut missään hyvässä kunnossa. Sitten, kun juoksukunto kehittyi, aloin tykätä lenkkeilystä ja olen siitä asti tykännyt.

– Se oli pakkopullaa, mutta tein sen, koska halusin päästä parempaan kuntoon.

Pitkäjänteinen harjoittelu oli lopulta sen arvoista. Juokseminen on jäänyt osaksi Bottaksen elämää. Pisin juoksutauko kuudentoista vuoden aikana on ollut pari viikkoa, kun penikoiden kanssa oli ongelmia.

Harrastaminen on kehittynyt viime vuosina kilpailemiseksi: Bottas juoksee omaa nimeään kantavassa Valtteri Bottas Duathlonissa elokuussa ensin viisi kilometriä ja sitten kolme kilometriä. Välissä on 20 km maastopyöräilyosuus.

Ei kisaa ilman lenkkiä

Bottas käy juoksemassa neljä kertaa viikossa. Lenkkejä tulee myös kisaviikolla, jopa kisapäivänä.

– Käyn aina sunnuntaiaamuna ennen kisaa heittämässä puolen tunnin lenkin, Bottas paljastaa.

Vaikka formulakuskin kisasuoritus tapahtuu istuen ja rattia kääntäen, rasitus on kova. Maksimisyke voi nousta yli 200 lyöntiin minuutissa, ja G-voimat tuovat oman lisärasituksensa. Arvioiden mukaan kuljettaja voi hikoilla jopa kolme kiloa painostaan kisan aikana.

Juoksemisella on suora vaikutus tekemiseen.

– Juoksemisessa kehittyvät sekä aerobinen että anaerobinen kunto. Juoksuharjoittelu auttaa siihen, että kestän rasitusta paremmin, oli se rasitus minkälaista tahansa. Kun olen paremmassa kunnossa, jaksan jokaisen kisan paremmin, Bottas summaa.

– Uskon, että monet meistä kuljettajista ovat hyviä juoksijoita. Se on kuitenkin meille helpoin tapa treenata. Meillä on paljon matkustelua, ja harjoitteluun tarvitaan vain juoksukengät.

Parasta metsässä yksin

Vaikka Bottas myöntää juoksevansa silloin tällöin fiiliksen mukaan, yleensä hän noudattaa kuntovalmentajansa Antti Vierulan laatimaa treeniohjelmaa. Ohjelmassa on määritelty, kuinka kovalla vauhdilla ja millä sykkeillä juostaan sekä kuinka pitkiä lenkkejä.

– Minimi on viisi kilometriä, ja pisimmät lenkit ovat peruskuntokaudella 20 kilometriä. Keskimäärin ne ovat tunnin mittaisia. Välillä tehdään tasavauhtisia kevyitä ja välillä kovia lenkkejä. Joskus teemme intervallityyppistä harjoittelua. Välillä käydään stadionilla tekemässä 400 tai 800 metrin vetoja.

Valtteri Bottas nauttii eniten juoksemisesta yksin metsässä.

Eniten Bottas kertoo nauttivansa metsäreiteistä, joilla saa juosta yksin.

– Olin sitten Suomessa tai Monacossa, yritän aina etsiä paikkoja, joissa on rauhallista juosta. Kotona Monacossa lähtee kahden kilometrin päästä sellainen pätkä, jossa ei paljon ihmisiä näy.

– Tykkään kuunnella musiikkia. Usein soi Red Hot Chili Peppers tai jokin Suomi-musa.

Bottas on viimeksi juossut Cooperin testin toissa vuonna. Silloin tulos oli 3 550 metriä, joka on tavalliselle 28-vuotiaalle erinomainen tulos. Myös kokeneiden urheilijoiden taulukossa Bottaksen tulos sijoittuu hyvä-sarakkeeseen.

Se ei kuitenkaan suomalaistähdelle riitä.

– Uskon, että nyt menisi enemmän. Tuntuu, että olen joka vuosi pystynyt kehittämään kuntoa.

Valtteri Bottaksen duathlon-nimikkokisa järjestetään 19. elokuuta Pajulahdessa. ISTV näyttää tapahtuman suorana lähetyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?