Formula 1

Mika Salo arvioi Max Verstappenin kohuttuja munauksia – ”Pahentaa tilannetta entisestään”

Julkaistu:

Formula 1
Max Verstappen on käytännössä jo menettänyt pelin MM-taistelussa.
Max Verstappen on vasta 20-vuotias, mutta ajaa jo neljättä kauttaan formula ykkösissä.

Red Bullin nuori hollantilaistähti on yksi kaikkien aikojen autourheilulahjakkuuksista. Kausi 2018 on alkanut häneltä selvästi odotuksia huonommin.

Sunnuntaina Kiinan GP:ssä Verstappenilta puuttui malttia, ja hän hölmöili kisan ratkaisuhetkillä. Verstappen ajoi ensin leveäksi yritettyään älyttömässä paikassa ohi Lewis Hamiltonista ja myöhemmin kolaroi päin Sebastian Vetteliä.

Lopputuloksissa Verstappen oli viides, tallitoveri Daniel Ricciardo voitti. Red Bullilla olisi ollut mahdollisuus kaksoisvoittoon juuri Verstappenin johdolla, sillä hän oli ennen virheitään edellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Max on niin monta vuotta ajanut jo formula ykkösissä, että häneltä odotettiin tänä vuonna tosi paljon. Nyt on kolme kisaa mennyt, ja tiimikaveri voitti Kiinassa, kun Max heitti oman voittonsa ihan mäkeen. Hän olisi ilman virheitään luultavasti voittanut, entinen F1-kuski Mika Salo arvioi IS:lle.

– Maxilta puuttuu edelleen ajattelu siitä, kuinka pitkä kisa on. Ettei aina tarvitse yrittää heti ensimmäisessä paikassa ohi.

Verstappen myönsi kerrankin virheensä

Sunnuntaina Kiinassa oli merkillepantavaa, että Verstappen otti 100-prosenttisesti syyt niskoilleen kolarista Vettelin kanssa.

– Eiköhän hän opi nyt jotain. Maxille oli varmasti jo sanottu asiasta, kun hän sentään kävi pyytämässä Vetteliltä anteeksi ja tiedosti omat virheensä ensimmäistä kertaa, Salo sanoo.

Verstappen on kiistatta yksi F1-sarjan värikkäimmistä ja aggressiivisimmista kuljettajista. Verstappen on tuonut kisoihin valtavasti viihdettä ja kyseenalaisia tilanteita viime kausina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On hienoa, että hän yrittää. Se on vaan hankalaa, että hän ei itse aja mestaruudesta ollenkaan, niin hän voi ottaa enemmän riskejä ja viedä kisasta pois jonkun mestaruudesta taistelevan kuskin, kuten nyt tapahtui, Salo miettii.

MM-juna meni jo

Hollantilaisella on kolmen kisan jälkeen kasassa vain 18 pistettä. Red Bullin auto ei varsinkaan aika-ajovauhdissa ole vielä aivan Ferrareiden ja Mercedeksen tasolla, mutta Daniel Ricciardolla on kuitenkin kasassa 37 pistettä. Vettel johtaa MM-sarjaa 54 pisteellä.

Red Bullilla on ollut tekniikkaongelmia, jotka saattavat tuhota haaveet mestaruudesta, mutta ainakin tällä hetkellä Ricciardolla on vielä hyvät mahdollisuudet roikkua kamppailussa mukana.

Lyhytnäköisesti kisoihin asennoituneella Verstappenilla on jo niin merkittävä takamatka, että häntä tuskin nähdään MM-kamppailussa.

– Nyt hän on ajautunut kauas. Pitää ajaa vielä isommalla riskillä, mikä pahentaa tilannetta entisestään, Salo arvioi.

– Olisi kiva saada Max mukaan mestaruustaistoon. Silloin hänen pitäisi kasvaa, koska mestaruuksia ei voiteta tuolla tyylillä.

Mistä malttia?

Salo työskentelee venäläisen SMP Racingin urheilujohtajana. Hänellä on viime vuosilta paljon kokemusta nuorten kuljettajien opastamisesta ja valmentamisesta.

Miten Verstappenille saadaan opetettua oikeanlainen suhtautuminen kisoihin?

– Ei siihen oikein ole yhtä keinoa. Se tulee kokemuksen kautta ja siitä, miten hän kunnioittaa ja kuuntelee muita, Salo sanoo.

Suomalainen nostaa yhdeksi esimerkiksi venäläissuojattinsa Robert Shwartzmanin. Ferrarin akatemiaan päässyt Shwartzman kilpailee tänä vuonna F3-eurosarjassa Preman huipputallissa.

Verstappenin tapaan kuumapäisenä aiemmin tunnettu Shwartzman juhli hiljattain Toyota Racing Series -talvisarjan voittoa Uudessa-Seelannissa, vaikkei voittanut yhtään kisaa.

– Hän oppi tosi paljon ja ymmärsi, että herranjumala, tässä ei tarvitse ajaa kuin hullu koko ajan. Pitää ottaa voittoja silloin kun pystyy, mutta muuten sijoittua kärkeen tasaisesti. Pisteet lasketaan vasta kauden lopussa, Salo sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt