Formula 1

F1-vaikuttaja: Räikkönen on Ruotsin suosituin suomalainen – ”Kimi on kuningas”

Julkaistu:

Formula 1
Ruotsalainen ex-kuski Eje Elgh, 64, on nähnyt, miten Suomesta tuli menestyvä F1-maa.
Ruotsin tunnetuimpiin autourheilijoihin lukeutuva Eje Elgh työskentelee nykyisin Alfa Romeo Sauber -kuski Marcus Ericssonin managerina. 64-vuotias Elgh on toiminut myös yli 20 vuoden ajan F1-lähetysten tv-kommentaattorina Ruotsissa.

Elgh ajoi mittavalla urallaan 1970-luvulta 1990-luvulle ympäri maailmaa eri sarjoissa ja sijoittui muun muassa Euroopan F2-sarjassa kolmanneksi vuonna 1981. Taakse jäivät F1-kuskit Stefan Johansson ja Michele Alboreto.

Ilta-Sanomat tapasi Elghin Barcelonan F1-talvitesteissä. Hän nostaa esiin keskustelun aluksi Iivo Niskasen 50 kilometrin olympiakullan. Sen jälkeen täytyy todeta, että se jäi Suomen ainoaksi kullaksi. Pyeongchangin talvikisoissa Ruotsi löi Suomen nimittäin mitalein 14–6 ja kultamitalein 7–1.

Ruotsi on urheilumaana nykypäivänä Suomea tuntuvasti merkittävämpi, mutta autourheilussa Suomi on pitänyt sentään pintansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä on totta kai kuittailtava Elghille ja kysyttävä, miten hän näkee suomalaisen moottoriurheilun.

– Suo anteeksi, mutta tuo on typerä kysymys. Tuo on yhtä huono kysymys kuin se, jos kysyisit minulta, mitä mieltä olen norjalaisista maastohiihtäjistä, Elgh naureskelee.

– No ei. Emme selvästikään ole samalla tasolla kuin Suomi. Minun täytyy mainita, että Keke (Rosberg) oli läheinen ystäväni kun olimme nuoria. Pidämme yhä yhteyttä. Ajoimme vuosia yhdessä ja näin hänen kehityskaarensa kuskina.


Kun Elgh ja Rosberg kilpailivat yhdessä, maailma ja autourheiluvarikot olivat kovin toisenlaisia kuin nykyään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli eri aikaa se. Kyllä meillä oli hauskaa, Elgh virnistää.

F1-pioneeri Leo Kinnunen oli ensimmäinen suomalainen F1-kuski, mutta todellisuudessa tien seuraajilleen raivasi Rosberg – vuoden 1982 maailmanmestari.

– Se oli tosi tärkeää ja nosti Suomen uudelle tasolle. Vähän kuin Björn Borg ja Ingemar Stenmark omissa lajeissaan. Kuinka paljon meiltä sen (Borgin menestyksen) jälkeen tulikaan hyviä tennispelaajia. Moottoriurheilussa olemme tosiaan kaukana Suomesta, Elgh sanoo.

Suomalaiset F1-kuskit ovat aina olleet suosittuja Ruotsissa – ehkä juuri siksi, ettei maassa ole syntynyt omia tähtiä Ronnie Petersonin jälkeen. Kimi Räikkösen suosio on silti poikkeuksellista.

– Kimi on Ruotsin suosituin suomalainen. Ketään ei voi verrata häneen. Kimi on kuningas.

Myös ruotsalaistoimittajat vinkkasivat IS:lle, että Räikkönen lienee Ruotsissa vielä suositumpi kuin oma poika Ericsson.

Ehkä Räikkönen istuu myös hyvin ruotsalaiseen stereotypiaan suomalaisesta?

– Tavallaan joo, mutta miksei myös Valtteri (Bottas), jonka tunnen myöskin. Näin yhden haastattelun, jossa Valtterilta kysyttiin kolmea suosikkiasiaansa. ”Kalja, makkara ja sauna”, hän vastasi. Se on hyvin suomalaista – ja pidän siitä paljon, myhäilee Elgh.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt