Mercedes julkaisi harvinaisen videon – hengenvaarallisesta F1-turmasta selvinnyt Niki Lauda paljasti päänsä palovammat - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Mercedes julkaisi harvinaisen videon – hengenvaarallisesta F1-turmasta selvinnyt Niki Lauda paljasti päänsä palovammat

Onnettomuudessa syntyneet palovammat näkyvät Mercedeksen puheenjohtajana toimivan Niki Laudan kasvoilta.

Julkaistu: 11.11.2017 11:50

Mercedeksen johtoon kuuluva Niki Lauda esiintyy harvinaisella videolla ilman kuuluisaa lippistään.

Entisen F1-kuljettajan Niki Laudan tavaramerkiksi on muodostunut punainen lippis, jota hän on kantanut päässään useiden vuosien ajan. Lauda pitää lippistään peittääkseen vakavassa F1-turmassa syntyneitä palovammojaan. Onnettomuus sattui vuonna 1976 Saksassa sijaitsevalla Nürburgringin radalla.

Lauda riisuu hattunsa kameroiden edessä erittäin harvoin. Nyt Mercedes on julkaissut Facebook-kanavallaan videon, jossa Mercedeksen työntekijät juhlivat Lewis Hamiltonin maailmanmestaruutta Meksikon osakilpailun jälkeen.

Tallin johtoon kuuluva Lauda riisuu videolla lippiksensä ja asettaa sen yhden työntekijän päähän saaden samalla raikuvat aplodit muilta työntekijöiltä. Lopulta Lauda tarjoaa koko porukalle shotilliset tequilaa.

Videolla vilahtaa myös suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas.

Lauda ei olisi halunnut kisata

Ferrarilla vuonna 1975 kuljettajien maailmanmestaruutta juhlinut itävaltalainen Lauda oli aloittanut uuden kauden vahvasti, mutta Nürburgringillä hänen uransa ja elämänsä oli päättyä traagisesti. Lauda ei olisi halunnut kilpailla vaarallisena pidetyllä Nürburgringin radalla, mutta hän ei saanut tarpeeksi ääniä taakseen kilpailun peruuttamiseksi.

Laudan Ferrari murskautui vakavassa onnettomuudessa.

Seuraukset olivat vakavia. Laudan Ferrari sinkoutui ilmeisesti teknisen vian vuoksi yli 200 kilometrin tuntivauhtia ulos radalta ja kimposi vielä rinteestä takaisin ajoradalle syttyen samalla ilmiliekkeihin.

Perässä ajaneet kuljettajat Harald Ertl ja Brett Lunger eivät ehtineet väistää keskelle ajorataa sinkoutunutta palavaa autoa, vaan molemmat törmäsivät päin Laudan Ferraria.

Niki Lauda paluukilpailussaan Monzassa.

Ertl ja Lunger syöksyivät välittömästi yhdessä kahden muun kuljettajan kanssa pelastamaan Laudaa liekkimeren keskeltä. Lauda oli jumissa palavassa autossaan yli minuutin ja hänen keuhkonsa vaurioituvat savun hengittämisestä. Laudan päänahka, otsa ja kädet saivat vakavia palovammoja ja hänen toinen korvansa paloi lähes kokonaan.

Lauda saatiin viimein ulos autosta ja kiidätettiin pikavauhtia Mannheimin sairaalaan, jossa kuljettajan huomattiin olevan välittömässä hengenvaarassa. Tilanne oli niin epätoivoinen, että pappi kävi antamassa Laudalle viimeisen voitelun.

Niki Lauda kuvattuna Ferrarissaan vuonna 1976.

Lauda ei kuitenkaan antanut periksi. Useiden leikkausten jälkeen Lauda selvisi kuin ihmeen kaupalla ja palasi formula-auton rattiin vain kuusi viikkoa hengenvaarallisen onnettomuuden jälkeen. Lopulta Lauda hävisi mestaruuden vain yhdellä pisteellä brittiläiselle James Huntille.

Niki Lauda seuraa kilpailuja Mercedeksen pilttuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?