Formula 1

Sebastian Vettel tarvitsee ihmeen mestaruuteen – IS listasi erikoisia tapauksia mestaruustaistoissa vuosien varrella

Julkaistu:

FORMULA 1
Lewis Hamiltonille olisi myös vuonna 2007 riittänyt yksi viides sija mestaruuteen. Silloin hän ei saanut sitä.
Mercedeksen englantilaistähteä Lewis Hamiltonia voisi jo melkein alkaa onnitella tämän kauden F1-mestaruudesta.

Yksi viides sija jäljellä olevista kolmesta kilpailusta riittää Hamiltonille mestaruuteen. Normaalisuorituksella Hamilton varmistaa mestaruuden sunnuntaina Mexico Cityssä.

Vaikuttaa siltä, että MM-sarjassa toisena oleva Sebastian Vettel voi enää voittaa mestaruuden vain, jos Hamilton sairastuu tai loukkaantuu.

Nykyisellä MM-tilanteella on kuitenkin yhtäläisyys siihen, millaisissa asemissa Hamilton oli loppukaudella 2007.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silloinkin Hamiltonille olisi riittänyt yksi viides sija mestaruuteen kahdesta viimeisestä kilpailusta. Hän ei saavuttanut sitä.

Nyt Hamiltonilla on kolme mahdollisuutta viidennen sijan hankkimiseen. Hän ei tarvitse edes sitä, jos Vettel ei voita Meksikossa, Brasiliassa ja myös Abu Dhabissa.

Vettelin on vain toivottava, että Hamilton vielä ajautuisi yllättäviin ongelmiin. Ilta-Sanomat palauttaa mieliin muutamia hyvin erikoisia käänteitä aiemmista MM-taisteluista.

Clarkin epäonni

Vuonna 1964 John Surteesilla oli kauden puolivälissä vain kymmenen pistettä. Jim Clark johti sarjaa 30 pisteellä. Voitosta sai siihen aikaan yhdeksän pistettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen Surtees voitti Ferrarilla kaksi kilpailua ja sijoittui kahdesti toiseksi. Clark sai viidestä viimeisestä kilpailusta vain kaksi pistettä.

Surtees vei mestaruuden, kun Clarkin Lotuksesta petti moottori Meksikossa ajetun kauden päätöskisan viimeisellä kierroksella.

Laudan onnettomuus

Vuoden 1976 mestaruustaistelu ei unohdu. Seitsemän kilpailun jälkeen Niki Lauda oli James Huntia edellä selvästi pistein 55–8. Silloinkin voitosta sai yhdeksän pistettä.

Huntin mahdollisuudet kohenivat, kun hän sai takaisin Espanjan GP:n voittonsa.

Sitten Lauda joutui kuuluisaan onnettomuuteensa Nürburgringillä. Silti Hunt oli vielä 25 pistettä itävaltalaista perässä, kun kuusi kilpailua oli jäljellä.

Laudan uskomattomasta toipumisesta huolimatta Hunt voitti lopulta mestaruuden yhden pisteen erolla.

Pironin kolari

Kun kaudella 1982 enää viisi kilpailua oli jäljellä, Keke Rosberg oli Williamsilla vasta viidentenä, 16 pisteen päässä MM-johdossa olleesta Ferrarin Didier Pironista.

Myös John Watson, Alain Prost ja Niki Lauda olivat suomalaisen edellä.

Pironin paha onnettomuus Hockenheimissa auttoi Rosbergia. Ranskalaiskuljettaja loukkasi molemmat jalkansa törmättyään Prostin Renault’n perään eikä pystynyt enää jatkamaan F1-uraansa.

Rosberg pääsi juhlimaan mestaruutta Las Vegasissa.

Hamiltonin romahdus

Pitkään näytti siltä, ettei Kimi Räikkösestä tule maailmanmestaria kaudella 2007.

Ennen kahta viimeistä kilpailua Hamilton oli 17 pistettä Räikköstä edellä. Silloin voitosta sai vain kymmenen pistettä.

Mutta miten kävikään? Räikkösen kaksi peräkkäistä voittoa yhdistettynä Hamiltonin ja McLarenin virheisiin käänsi MM-taistelun suomalaiskuljettajan hyväksi.

Alonson sulaminen

Fernando Alonso oli 231 pisteellä MM-johdossa, kun kaksi kilpailua oli jäljellä kaudella 2010. Mark Webberillä oli 220, Hamiltonilla 210 ja Vettelillä 206 pistettä.

Red Bullin leirissä harkittiin, että Vetteliä pyydetään auttamaan tallikaveri Webberiä viimeisissä kisoissa.

Vettel kuitenkin nosti itsensä neljänneltä sijalta mestariksi voitettuaan Brasiliassa ja Abu Dhabissa. Alonso juuttui päätöskilpailussa Vitali Petrovin taakse ja hävisi MM-taistelun neljällä pisteellä.