Formula 1

Entinen F1-kuski hämmästelee suomalaisten suorapuheisuutta – ”Yritän miettiä muita...”

Julkaistu:

Formula 1
Valtteri Bottas on syksyn kilpailuissa hävinnyt toistuvasti Lewis Hamiltonille.
Valtteri Bottas, 28, oli tiukasti mukana mestaruuskamppailussa kesätaukoon asti, mutta elokuusta lähtien Mercedeksen suomalaiskuski on ollut tuntuvasti hitaampi kuin Lewis Hamilton, joka on lähellä voittaa uransa neljännen MM-tittelin.

– En tiedä miksi niin on tapahtunut, mutta vähän veikkaan, että tallissa päätettiin laittaa kaikki paukut Lewisin hyväksi. Se on jossain määrin ymmärrettävää, entinen F1-kuljettaja Johnny Herbert sanoo Ilta-Sanomille.

– Minulla on samanlainen kokemus. Se tosin tapahtui jo ennen MM-taistelun alkamista, Herbert naurahtaa.

Hän viittaa 1990-luvun puoliväliin. Herbert ajoi silloin Benettonilla, mutta sai Flavio Briatorelle tyypillisesti täysin erilaista kohtelua kuin Michael Schumacher, jonka ympärille talli rakennettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauden 11. kilpailun Unkarin GP:n jälkeen Bottas oli Hamiltonista vain 19 pisteen päässä. Siitä alkoi kuukauden kesätauko, jonka jälkeen ajetuissa viidessä kisassa Hamilton on karannut 72 pisteen päähän.

Suorapuheisuus ihmetyttää

Bottas on vaikeamman jaksonsa aikana ollut suorapuheinen hankaluuksistaan, etenkin Malesian GP:n jälkeen. Se on yllättänyt formulavarikolla monet, myös Herbertin.

– Hän on ollut vähän negatiivinen, mikä on minusta ollut outoa. Hän on sanonut, ettei ole ollut tyytyväinen. Olisin muotoillut asian ehkä vähän toisin, Herbert sanoo.


Bottaksen suorapuheisuus on ollut todella harvinaista F1-varikolla. Moni ei puhu vaikeuksistaan ääneen tai asioista yhtä rehellisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei tosiaan. Kimi on sellainen, Herbert aloittaa.

Toimittaja keskeyttää: heitä yhdistää suomalaisuus.

– Yritän miettiä muita...

Niin, Mika Häkkinen?

– Joo, niinpä, mutta hänkin on suomalainen! Yritän miettiä jotakuta, joka ei ole Suomesta... Ei minulle tule mieleen samalla tasolla olleita kuljettajia, jotka olisivat olleet yhtä suorapuheisia.

”Asiat ottavat aikansa”

Herbert on sitä mieltä, että Bottas on saanut formulavarikolla liikaakin kritiikkiä ulkopuolisilta, ajaahan hän vasta ensimmäistä kauttaan Mercedeksellä ja Hamiltonia, yhtä kaikkien aikojen parhaista kuljettajista, vastaan.

– Täällä on paljon ihmisiä, jotka ovat ylikriittisiä Valtteria kohtaan. En puhu minusta tai sinusta, mutta pitäisi muistaa, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Asiat ottavat aikansa, eivätkä tapahdu hetkessä, Herbert muistuttaa.

Hän myös alleviivaa aiempaa näkemystään siitä, että Mercedeksellä taidetaan tällä hetkellä panostaa enemmän Hamiltoniin.

– Lewis saa talliltaan kaiken mahdollisen avun, Sebastian (Vettel) saa, Red Bullin kuskit saavat. Kimi ja Valtteri eivät saa, koska heidän täytyy MM-sarjassa pelata kakkoskuskien roolia. Kimi on luullakseni tottuneempi siihen, koska hänellä on kokemusta asiasta.


Bottaksella edessä kohtalon vuosi?

Hamiltonia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista F1-kuljettajista. Kaikkien aikojen paalukuningas on äärimmäisen kova mittatikku Bottakselle, joka viime kisaviikonloppuna Japanissa paransi jo selvästi otteitaan.

– Annan hänelle aikaa, mutta Valtterin täytyy näyttää ensi vuonna, jos hän haluaa voittaa maailmanmestaruuden. Se alkaa oikeastaan jo nyt. Hänen pitää saada kaikki osumaan kohdalleen. Valtterin täytyy käyttää kaikki se voima, mitä hän saa Totolta (tallipäällikkö ja Bottaksen ex-manageri Wolff) ja kumppaneilta. Ja kun mennään Australiassa ensimmäiseen kisaan – pam. Jos hän onnistuu aikaisessa vaiheessa kautta, paineet siirtyvät Lewisille. Sitten nähdään, miten Lewis vastaa.

Herbert uskoo, että Bottas voi oikeasti olla parempi kuin Lewis Hamilton ja voittaa maailmanmestaruuden ensi vuonna.

– Ei sitä ikinä tiedä. Olemme nähneet Valtterin ajavan todella korkealla tasolla – mutta Lewis pystyy samaan joka kisassa. Lewis on yksi kuljettajista kuten Sebastian, Senna, Prost, Fittipaldi ja Schumacher, jotka erottaa muista kyky pysyä aina samalla korkealla tasolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt