Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

Suomen F1-pioneeri kuoli 73-vuotiaana.

26.7.2017 21:28

Ensimmäisenä suomalaisena formula ykkösten MM-sarjassa kilpaillut Leo Kinnunen on kuollut 73-vuotiaana. Asia vahvistetaan Kinnusen lähipiiristä Ilta-Sanomille.

Kinnunen menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana keskiviikkona.

Suomen F1-pioneeri oli viimeisenä vuosinaan pyörätuolissa. Hänen kuulonsa oli heikentynyt suuresti ja puheen tuottaminen oli hankalaa. Kinnusen tytär Nina oli vuosien ajan hänen omaishoitajansa.

Kinnusen intohimo moottoriurheiluun ja formula ykkösiin pysyi loppuun asti. Vappuna Kinnuselle tuotti suuresti iloa Valtteri Bottaksen ensimmäinen GP-voitto.

– Olen jo pitkään uskonut Valtterin kykyihin. Mielestäni viimeistään Venäjän GP:n voitto osoitti kaikille muillekin, että Valtterissa on maailmanmestariainesta. Tämän voiton merkitys on todella suuri ennen kaikkea hänen itseluottamukselleen, Kinnunen sanoi tuolloin Ilta-Sanomille.

– Valtteri osaa ajaa taidokkaasti, monipuolisestikin. Seuraan formuloita edelleen säännöllisesti ja minua ilahduttaa sekin, että Kimi Räikkönen ajaa niin ikään hyvin. Tästä on tulossa huippukausi suomalaisille!

Kinnunen oli yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista suomalaisista autourheilijoista. Kinnunen kilpaili pitkän uransa aikana menestyksekkäästi rallissa, radalla ja jäällä. Antti Aarnio-Wihurin tallissa ajaneen Kinnusen lahjoista kertoo sekin, että hän mm. löi Ahvenistolla F3-kilpailussa myöhemmin F1-tähdeksi nousseen Ronnie Petersonin.

Hän voitti vuonna 1970 Daytonan 24 tunnin kilpailun ja toi Porschelle urheiluautojen MM-sarjan voiton. Jyväskylän suurajoissa Kinnunen sijoittui kolmanneksi vuonna 1973.

Formula ykkösissä hän kilpaili kaudella 1974 Aarnio-Wihurin tallissa, moottoriurheilulegenda John Surteesin tallin valmistamalla autolla. Auto oli kuitenkin huono, ja Kinnunen pääsi kuudella yrittämällä vain kerran karsinnoista mukaan kilpailuun. Historian ainoana moottoriurheilijana ratamoottoripyöräilyn ja formula ykkösten maailmanmestaruudet voittanut Surtees kuoli aiemmin tänä vuonna 83-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?