Sami-Matti, 15, kiitää kohti F1-kilpailuja poikkeuksellista reittiä pitkin - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Sami-Matti, 15, kiitää kohti F1-kilpailuja poikkeuksellista reittiä pitkin

Sami-Matti Trogen voi nousta seuraavaksi suureksi suomalaiseksi F1-kuljettajaksi. Hän ei ole ajanut yhtään kartingkilpailua.

15-vuotias Sami-Matti Trogen on yksi F4-sarjan kiinnostavimmista kilpailijoista.­

5.6.2017 11:08

Syyskuussa 1967 Ahveniston uudella moottoriradalla ajettiin formula 2 -kilpailu, johon osallistui todella nimekkäitä kuljettajia.

Jochen Rindt ajoi silloin voittoon. Jack Brabham oli toinen, Jim Clark kolmas ja Graham Hill viides. Heillä on yhteensä kahdeksan formula ykkösten maailmanmestaruutta.

Viime viikonloppuna Ahvenistolla saatettiin nähdä joku tuleva F1-tähti, kun formula 4 -luokan Pohjois-Euroopan sarjan kuljettajat kilpailivat 50 vuotta täyttävällä radalla.

F4-sarjan yksi mielenkiintoisimmista kuljettajista on Sami-Matti Trogen. Toukokuussa vasta 15 vuotta täyttänyt Trogen on harvinainen nuori formulakuljettaja, sillä hän ei ole ajanut yhtään kartingkilpailua.

Sami-Matti Trogen ajoi hienosti Ahvenistolla.­

Trogen ajoi heti hienosti Ahveniston vaativalla radalla. Lohjalaispoika lähti lauantain kilpailuihin paalupaikalta ja hyppäsi toisen kisan jälkeen palkintopallille ajettuaan toisena ruutulipulle. Ensimmäisessä kilpailussa Trogen oli kahdeksas ja eilen ajetussa kolmannessa kisassa seitsemäs.

– Tämä oli paras formulaviikonloppuni tähän asti. Ahvenisto on kyllä hienoin rata, jossa olen tähän mennessä ajanut, Trogen sanoi.

Hän aloitti ajajauransa 10-vuotiaana crosskart-autolla.

– Isäni ajoi rallicrossia. Sitä kautta kiinnostuin autourheilusta.

Aiemmin Trogen on jo säväyttänyt otteillaan varsinkin rallicrossissa. Viime vuonna hän voitti siinä lajissa vain 14-vuotiaana Viron mestaruuden junioriluokassa ja yhden osakilpailun Challenge Europe -sarjassa.

– Rallicross on sujunut tosi hyvin, mutta luulen, etten aja sitä enää ensi vuonna, jos tämä kausi menee hyvin formuloiden puolella.

Nuori lahjakkuus innostui F4-sarjasta, kun rallicrosslegenda Matti Alamäki järjesti hänelle testausmahdollisuuden.

– Kävin talvella ajamassa F4-testin Barcelonassa. Heti oli sen verran hyvin vauhtia, että päätin siirtyä tähän sarjaan.

– Tämä on vielä harjoittelukausi, mutta totta kai yritän päästä jokaisessa kisassa viiden nopeimman joukkoon. Ajamisessa on vielä paljonkin kehitettävää, mutta kyllä se siitä paranee, kun tulee enemmän kokemusta.

Lohjalta ponnistavan lupauksen haaveena on päästä jonain päivänä F1-sarjaan.­

Trogenille tulee paljon kilpailuja, sillä hän ajaa myös Espanjan F4-sarjaa ja yhä rallicrossiakin SM-sarjan yhteydessä ajettavassa RX Academy -sarjassa.

– Tämä Pohjois-Euroopan F4-sarja on kovatasoisempi kuin Espanjan sarja, jossa on vain kymmenkunta autoa, Trogen kertoi.

Kaukainen tavoite on formula 1.

– Totta kai olisi hienoa päästä joskus sinne asti. Ykkösissä suosikkikuskini on Sebastian Vettel. Uskon, että hän voittaa mestaruuden tänä vuonna, Trogen sanoi.

Suomalaiskuljettajista palkintopallille Ahveniston F4-kisoissa pääsi myös 18-vuotias Juuso Puhakka, joka oli sunnuntaina toinen. Voittoon ajoi sarjaa johtava tanskalainen Christian Lundgaard.

Nuorukaisen suosikkikuski Formula 1:ssä on Sebastian Vettel.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?