Aki Hintsa tunnettiin formula 1 -mestarien taustavoimana – teki uransa alussa lähetystyötä Afrikassa - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Aki Hintsa tunnettiin formula 1 -mestarien taustavoimana – teki uransa alussa lähetystyötä Afrikassa

Aki Hintsa oli vaikuttamassa vahvasti F1-maailmanmestari Mika Häkkisen uran taustalla.

Julkaistu: 16.11.2016 12:13

Aki Hintsa kehitti oman hyvinvointifilosofiansa, josta hyötyivät monet huippu-urheilijat.

Urheilulääkäri ja ortopedi Aki Hintsa pelasi nuorena tosissaan jääkiekkoa ja haaveili ammattilaisuudesta. Lukiovuosina hän tuli uskoon ja päätti pyrkiä lääketieteelliseen.

Hintsa erikoistui Suomessa kirurgiksi ja työskenteli Seinäjoella lääkärinä. Usko ja aiemmat kokemukset Etiopiasta veivät lääkärin perheineen uudestaan maahan, sillä kertaa lähetystyöhön vuonna 1997. Perheen lapset olivat tuolloin iältään neljä, kolme ja yksi.

Aki Hintsa olympiavoittajien Haile Gerbreselassien (vas.) ja Abera Gezahegnen kanssa vuonna 2004.

Etiopiassa Hintsa alkoi pohtia omaa hyvinvointimalliaan, mihin toimi kimmokkeena juoksijalegenda Haile Gerbselassie. Hintsa tutustui Gerbselassieen ja näki läheltä hänen arkeaan, jossa harjoittelu, liikemiehen työ ja perhe-elämä olivat kurinalaisessa sopusoinnussa.

Formula 1 -kuljettajien luottolääkäri

Formula 1 -kuljettaja Mika Häkkinen taisteli vuonna 1998 maailmanmestaruudesta Michael Schumacherin kanssa. Häkkinen oli kuullut Hintsasta kontaktiensa kautta. Tapaaminen järjestettiin saman vuoden kesällä.

Häkkinen vaikuttui Hintsan puheista ja halusi palkata lääkärin jo ensitapaamisella. Häkkinen oli edennyt huipulle, mutta jokin palanen puuttui kokonaisuudesta.

Hintsasta tuli Häkkisen lääkäri ja valmentaja. Yhteistyön alkamisen jälkeen Häkkinen voitti kaksi maailmanmestaruutta. Hintsasta tuli McLaren-tallin lääkäri vuonna 2003. Häkkisen jälkeen hän vaikutti keskeisesti muun muassa F1-maailmanmestarien Kimi Räikkösen, Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin taustalla.

Aki Hintsa ja F1-maailmanmestari Lewis Hamilton vuonna 2008.

F1 -kuljettajien parissa hän jalosti edelleen omaa hyvinvointifilosofiaansa. Hän lopetti F1-lääkäriuransa vuoden 2013 Brasilian Grand Prixiin. Hintsa on toiminut urallaan useiden huippu-urheilijoiden lääkärinä. Hän on tehnyt valmennusyhteistyötä myös muun muassa Suomen mäkihyppymaajoukkueen sekä yleisurheilijoiden kanssa.

Kansainvälinen vaikuttaja

Vuonna 2014 World Economic Forumin eli Maailman talousfoorumin WEFin perustaja Klaus Schwab soitti Hintsalle. WEF kokoaa joka vuosi Davosiin 2 500 politiikan ja liike-elämän huippujohtajaa keskustelemaan globaaleista haasteista. WEFin järjestäjät olivat etsineet maailmalta puhujaa, joka osaisi kertoa huippujohtajille hyvinvoinnin merkityksestä ja ennaltaehkäisevistä menetelmistä.

Hintsan puolesta puhui myös hänen pitkä kokemuksensa formula 1:ssä.

Hintsan hyvinvointifilosofia perustuu ajatukselle, että suorituskyky on tasapainon ja hyvinvoinnin sivutuote. Metodi nojaa vahvasti tieteelliseen tutkimukseen.

Loppuvuodesta 2015 suomalainen startup-yhtiö Heiaheia valmisteli Hintsa Better Life -sovelluksen lanseerausta. Lopulta yhteistyö johti fuusioon, ja yhtiön uudeksi nimeksi tuli H2H Performance.

Aki Hintsa marrakuussa 2015, jolloin syöpähoidot oli aloitettu.

Tammikuussa 2016 Aki Hintsa esiintyi omien puheenvuorojensa lisäksi Davosissa kahdessa sessiossa panelistina. Muina panelisteina olivat muun muassa Mika Häkkinen ja Sebastian Vettel sekä Mercedes-tallin johtaja Toto Wolff.

Huhtikuussa 2016 uutisoitiin Aki Hintsan olevan toipumassa kesällä 2015 havaitusta vatsasyövästä. Loppuvuodesta 2016 syöpä uusiutui, ja Aki Hintsa menehtyi 58-vuotiaana 15.11.2016.

Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkisto, Aki Hintsan elämäkerta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?