Turussa kummastellaan mystistä Keke Rosberg -polkua – muistatko myös nämä formulalegendan saamat kunnianosoitukset?

Keke Rosberg on innoittanut muun muassa muusikoita.

Keke Rosberg vuonna 1990 ja Turkuun ilmestynyt kunnianosoitus.

8.10.2016 7:55

Formulalegenda Keke Rosberg on saanut Turussa mystisen kunnianosoituksen. Turun Aurajokirannassa sijaitsevaan Barkerinpuistoon on noussut kaikessa hiljaisuudessa – ja ilman virallisten tahojen päätöstä – Keke Rosbergin polku.

Turun kaupunki vaikuttaa olevan asiasta täysin tietämätön. Kaupunki julkaisi virallisella Instagram-tilillään kuvan salaperäisestä monumentista.

– Barkerinpuistosta löytyi Keke Rosbergin polku. Kuka teistä tietää, mistä on kyse? kuvatekstissä kyseltiin.

Barkerinpuistosta löytyi Keke Rosbergin polku. Kuka teistä tietää, mistä on kyse? #katutaide #keke #turku Kuva: Risto Lahtinen A photo posted by Turun kaupunki - Åbo stad (@turkukaupunki) on Oct 6, 2016 at 6:20am PDT

Rosbergilla ei ole selkeitä siteitä Turkuun. Hän on syntynyt Ruotsin Solnassa, viettänyt lapsuutensa Oulussa ja Iisalmessa ja asunut aikuisiällä muun muassa Monacossa.

Rosberg on saanut kunnianosoituksia aiemminkin

Nimikkopolku ei ole suinkaan ainoa Rosbergin saama kunnianosoitus. Vuonna 1982 F1-maailmanmestaruuden voittanutta suomalaista on muistettu vuosien varrella muun muassa seuraavilla tavoilla:

Nimikkoauto

Autovalmistaja Opel kunnioitti Rosbergia nimikkoautomallilla. Opel Calibrasta oli aikanaan olemassa Keke Rosberg Edition. Rosberg ajoi DTM-autosarjaa muun muassa Opelilla.

 

Kaksinverroin nimikkokappaleita

Vuonna 1985 julkaistiin Matti Pellonpään ja ystävien esittämä ”Keke Rosberg formula rock”. Juice Leskisen säveltämä ja sanoittama kappale kertoo kilpaa ajavan Keke Rosbergin ohella autoa ostavasta perheenisästä ja on maustettu ikimuistoisella kekekekekekekeke-rallatuksella.

– Asfalttirataa, tuhatta ja sataa, Rosberg ajaa, käyttää kaasuttajaa, kolmoselle vaihtaa, menevässä kappaleessa lauletaan.

YouTube-video kappaleesta löytyy tästä.

Toisen nimikkokappaleen alkuperä on hieman kummallisempi. Galicialaisella Siniestro Total -nimisellä vuonna 1981 aloittaneella punkrock-yhtyeellä on Keke Rosbergin mukaan nimetty kappale.

YouTube-video kappaleesta löytyy tästä.

Pieleen mennyt postimerkki

Vuonna 1995 Posti halusi kunnioittaa Rosbergin uraa postimerkillä. Hanke kuitenkin kaatui siihen, että Rosberg vaati kunnianosoituksesta rahaa.

Keke Rosberg ajoi Opelilla DTM-sarjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?