Sennalla ja Prostilla oli yhteinen suunnitelma – puhuivat ideasta viikko ennen traagista onnettomuutta

F1-historian merkittävin taistelupari suunnitteli yhteistä tulevaisuutta.

Ayrton Senna ja Alain Prost kuvattuna kauden 1988 päätöskisan jälkeen Adelaidessa. Senna voitti mestaruuden, Prost kisan.

14.8.2015 6:20

Ayrton Senna siirtyi McLarenille kaudeksi 1988 ja ajoi tallissa kahden kauden ajan Alain Prostia vastaan. Senna ja Prost olivat aikakautensa parhaat kuljettajat ja osasivat myös politikoida. Heistä tuli nopeasti verivihollisia. Tallipäällikkö Ron Dennis oli täystyöllistetty. Viha säilyi, vaikka Prost siirtyi Ferrarille 1991.

Välit alkoivat lämmetä kuitenkin 1992, kun Prost piti välivuotta ja Senna tajusi kaipaavansa arkkivihollistaan. Prostin uran viimeisen kisan jälkeen 1993 kaksikko halaili hyvässä hengessä. Legendojen välinen yhteydenpito kasvoi vuonna 1994 ja he alkoivat ystävystymään.

Prost paljastaa kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n AUTO-lehden haastattelussa, että Senna ja Prost olisi saatettu nähdä vielä samassa tallissa, jos brasilialainen ei olisi kuollut traagisesti San Marinon GP:ssä 1994.

– Se on hassua. Ehkä viikkoa ennen onnettomuutta puhuimme puhelimessa ja sanoin Ayrtonille, että "olisi hauskaa, jos jonain päivänä minulla olisi talli ja sinä voisit olla kuljettajani.” Nauroimme sille. Olin siihen aikaan jo neuvotteluyhteydessä Ligierin ostamisesta, Prost kertoo.

– Se olisi ollut fantastista, ehdottoman upeaa, Prost miettii nyt.

Senna ajoi 1994 ensimmäistä kauttaan Williamsilla. Aiemmin Tolemanilla, Lotuksella ja McLarenilla kilpaillut brasilialainen haaveili muiden suurmestareiden tapaan myös Ferrarilla ajamisesta ja oli keskustellut Maranelloon siirtymisestä Luca di Montezemolon kanssa.

Prost osti Ligier-tallin vuoden 1997 alussa ja muutti sen Prostiksi. Talousvaikeuksista kärsinyt Prost Grand Prix valui 2000-luvun alussa lähtöruudukon pohjalle ja kuopattiin kauden 2001 jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?