Formula 1

Tallit huolissaan turvallisuudesta – F1-sarjan radioviestisääntöön helpotuksia

Julkaistu:

Formula 1
Rajoituksiin tallin ja kuljettajan välisessä radiokommunikaatiossa formula 1 -kisojen aikana tuli lievennyksiä.
Kansainvälinen autoliito FIA päätti, että osa rajoituksista astuu voimaan vasta ensi vuonna, eikä vielä Singaporen GP:ssä sunnuntaina, kuten alun perin ilmoitettiin.

FIA:n mukaan tallit eivät loppukauden aikana saa kilpailun aikana antaa kuljettajalle hänen ajamistaan opastavia neuvoja. Se tarkoittaa esimerkiksi ohjeita ajolinjoista tai jarrutuspaikoista.

Radiossa ei myöskään saa vertailla toisen kuljettajan sektoriaikoja tai nopeuksia jossakin tietyssä mutkassa tai millä vaihteella toinen kuljettaja mutkan ajaa. Sen sijaan tallit saavat keskustella kuljettajan kanssa auton tekniikkaan ja suorituskykyyn liittyvistä asioista.

Lievennys sääntöön syntyi, kun FIA tapasi torstaina yhdentoista F1-tallin johtoa ja päätyi lykkäämään osaa kielloista. FIA perusteli päätöstä sillä, että kyse on monimutkaisesta kokonaisuudesta ja lyhyellä varoitusajalla annettu kielto saattaisi asettaa tallit eriarvoiseen asemaan.

Tällä viitattiin muun muassa siihen, että talleilla on auton ohjauspyörän yhteydessä erikokoisia näyttöruutuja, joita voidaan hyödyntää informaation välittämisessä tallin ja kuljettajan välillä.

Tallit olivat huolissaan siitä, että jos ne eivät voi kommunikoida radion välityksellä esimerkiksi auton energiankeruujärjestelmiin, niiden akkuihin tai auton jarruihin liittyvissä asioissa, se voi olla turvallisuusriski.

Kiellon tarkoituksena on ollut kasvattaa kuljettajan vastuuta ja roolia kilpailun aikana. Ajatuksen taustalla on F1-sarjaa johtava Bernie Ecclestone.

Ecclestone sanoi BBC:lle, että kuljettajien pitäisi olla sankareita myös silloin kun on vaikeuksia, eikä insinöörien sätkynukkeja.

- He ajavat autoja. Heidän pitäisi tietää, mikä siinä on vikana. Ei varikolta tarvitse kenenkään heille kertoa, mitä heidän pitäisi tehdä, Ecclestone sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt