Neurokirurgi: Tällaiset Schumacherin heräämisen merkit voivat olla - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Neurokirurgi: Tällaiset Schumacherin heräämisen merkit voivat olla

Michael Schumacherin manageri Sabine Kehm kertoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa, että Schumacherin "tila on parantunut".

4.4.2014 17:26 | Päivitetty 4.4.2014 17:27

Managerin mukaan Schumacher on "hetkittäin osoittanut merkkejä, joiden perusteella hän on heräämässä ja hän on palaamassa tietoisuuteen".

IS kysyi suomalaiselta asiantuntijalta, HUS:in neurokirurgilta Mika Niemelältä, minkälaisia nämä merkit saattaisivat olla. Niemelälle tulee tiedotteesta ensimmäiseksi mieleen, että Schumacher on saattanut räpytellä silmiä.

- Silmien avaaminen on merkki, että alkaa tulla "pintaan", mutta toisaalta henkilö voi myös pitää silmiä auki eikä häneen silti saada kontaktia.

- Ihminen voi jäädäkin sellaiseen tilaan, että makaa silmät auki, mutta ei silti ole tajuissaan. Tajuissaan oleva ihminen noudattaa kehotuksia ja pystyy kommunikoimaan, Niemelä korostaa.

Michael Schumacher on ollut koomassa viime vuoden joulukuun lopulta saakka. Managerin mukaan hän on nyt hetkittäin osoittanut merkkejä heräämisestä.

Tajuihin tulemiseen liittyy myös se, että potilas kykenee enenevässä määrin torjumaan kipua. Kipureaktiota tutkitaan painamalla potilaan kulmakarvan seudussa olevaa suborbitaalihermoa.

- Erittäin syvästi tajuton ei reagoi, syvästi tajuton ojentaa käsiä, keskisyvästi tajuton koukistaa ja pinnallisesti tajuton pyrkii torjumaan kivun, Niemelä selostaa.

- Se tuntuu epämiellyttävältä. Tajuissaan oleva löisi nyrkillä.

Tajuissaan oleva noudattaa kehotuksia

Henkilön katsotaan alkavan olla tajuissaan, kun hän kykenee noudattamaan toistuvia kehotuksia, esimerkiksi puristamaan kättä, päästämään irti ja puristamaan taas.

- Tajutonkin saattaa puristaa reflektoorisesti, jos häntä ottaa kädestä, Niemelä muistuttaa.

Edistyneempiä tajunnan merkkejä on, että potilas kykenee kykenee seuraamaan katseella, nyökkäilemään, ehkä puhumaankin.

Schumacheria on hoidettu yliopistosairaalassa Grenoblessa.

Michael Schumacherin vaimo Corinna on vieraillut päivittäin miehensä luona.

Niemelän mukaan lääkärit eivät puhu koomasta, koska se on terminä epämääräinen. Kooma jäi puhekieleen vuoden 1978 Kooma-elokuvasta.

- Me puhumme syvästä, keskisyvästä ja pinnallisesta tajuttomuudesta

Kokeneena neurokirurgina Niemelä muistuttaa asiasta, joka on hyvä pitää mielessä, ettei tule myöhemmin pettymyksiä.

- Jos ihminen on ollut kolme kuukautta tajuton ja räpyttelee silmiä, se ei tarkoita, että hän palaisi normaaliin elämään. Kyllä ennuste on silloin huono.

Onnettomuus joulukuussa

Schumacher, 45, sai vakavia päävammoja 29. joulukuuta tapahtuneessa lasketteluonnettomuudessa. Schumacher löi päänsä kiveen, kun hän kaatui.

Schumacheria on hoidettu Grenoblen yliopistollisessa sairaalassa. Hän on ollut onnettomuuden jälkeen koomassa.

- Olemme hänen tukenaan pitkässä ja vaikeassa taistelussa yhdessä häntä Grenoblen sairaalassa hoitavan tiimin kanssa. Olemme edelleen luottavaisia (hänen toipumisensa suhteen), Kehm sanoi.

Michael Schumacher voitti urallaan seitsemän F1:n maailmanmestaruutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?