Formula 1

McLarenille kova rangaistus

Julkaistu: , Päivitetty:

Kansainvälinen autoliitto FIA on päättänyt viedä McLaren-tallilta kaikki valmistajien MM-sarjan pisteet tältä kaudelta. Lisäksi McLarenille mätkäistään sadan miljoonan dollarin eli yli 70 miljoonan euron sakot.

Kimi Räikkösen tilanne MM-sarjassa ei kohentunut, sillä Lewis Hamilton ja Fernando Alonso saavat pitää pisteensä kuljettajien sarjassa. Hamilton on yhä 18 ja Alonso 15 pistettä Räikköstä edellä, kun ajamatta on vielä neljä osakilpailua.

Ferrari siirtyy valmistajien sarjan kärkeen ja on jo lähes varma maailmanmestari, koska ero toiseksi nousevaan BMW-Sauberiin on jo 57 pistettä. McLaren ei saa tallipisteitä enää loppukaudella.

FIA:n maailmanneuvosto käsitteli formula ykkösten vakoilujupakkaa tänään Pariisissa. FIA oli saanut haltuunsa mm. kolmisenkymmentä sähköpostiviestiä, joissa Fernando Alonso, McLarenin testikuljettaja Pedro de la Rosa ja tallin insinööriosaston johtaja Paddy Lowe keskustelevat Ferrarin autoon liittyvästä salaisesta materiaalista.

Tänään on paljastunut myös, että McLaren on saanut ainakin kauden alussa etukäteen tarkkoja tietoja Ferrarin suunnittelemista kilpailustrategioista, ilmeisesti Ferrarin entiseltä päämekaanikolta Nigel Stepneyltä.

McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis pyysi MM-sarjaa johtavan Hamiltonin tallin avuksi Pariisiin. Tallin edustajina olivat Dennisin ja Hamiltonin lisäksi Mercedes-pomo Norbert Haug, toimitusjohtaja Jonathan Neale ja tallin osaomistaja Mansour Ojjeh. Paikalla oli myös testikuljettaja de la Rosa, mutta Alonso matkusti Span radalle Belgiaan.

Ferrarin delegaatiota on johtanut tallipäällikkö Jean Todt, joka on myös maailmanneuvoston jäsen. Tässä asiassa hänellä ei ole ollut äänioikeutta. Yllättäen myös Ferrarin entinen tekninen johtaja Ross Brawn saapui FIA:n päämajaan ja antoi kirjallisen lausunnon maailmanneuvostolle.

Paikalla olivat tarkkailijoina myös Williamsin, Renault'n, Red Bullin ja Spykerin edustajat.

McLaren-talliahan syytettiin Ferrari-aineiston hyödyntämisestä. Aiemmin kesällä McLarenin pääsuunnittelijan Mike Coughlanin hallusta löytyi 780 sivua huippusalaista Ferrari-materiaalia.

Alonso ei kommentoinut jupakkaa

Hallitseva F1-mestari Fernando Alonso ei halunnut tänään puhua lainkaan formula ykkösten vakoilujutusta.

McLaren-tallin espanjalaiskuljettaja osallistui FIA:n lehdistötilaisuuteen Span radalla Belgiassa.

- En ajattele mitään ulkopuolisia asioita. Minulla on insinöörien kanssa kokous, jossa päätämme renkaista ensimmäisiin ja toisiin harjoituksiin, tutkimme viikonlopun säätilannetta ja säätöjä heinäkuussa ajetuista testeistä. Keskityn sataprosenttisesti voittamaan tämän kilpailun enkä ajattele mitään muuta, Alonso sanoi.

Alonsolta kysyttiin Spassa, miksi hän ei ollut Pariisissa?

- En kommentoi, hän vastasi.