Formula 1

Lewis Hamilton jäi kiinni valehtelusta?

Julkaistu: , Päivitetty:

Hallitsevan maailmanmestarin Lewis Hamiltonin epäillään valehdelleen viime sunnuntaina Australian F1-kilpailun tuomaristolle.

Hamilton joutuu torstaina uudelleen tuomariston kuultavaksi Sepangin varikolla Malesiassa. FIA:n tuomarit haluavat kuulla Hamiltonilta uudelleen, mitä hänen mielestään todella tapahtui Australian GP:n turva-autojakson aikana. Tapauksen jatkokäsittely alkaa kello 8 Suomen aikaa.

Toyotan Jarno Trulli sai Australiassa 25 sekunnin aikasakon ohitettuaan Hamiltonin turva-auton takana. Se pudotti Trullin kolmannelta sijalta 12:nneksi, ja Hamilton nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi.

Hamilton oli ensin 56. kierroksella ohittanut Trullin, kun tämä oli ajautunut kylmillä renkailla nurmikon puolelle. Ohitus oli sallittu, koska Trulli oli radan ulkopuolella.

Hieman myöhemmin Hamilton kuitenkin hidasti rajusti ja oli selvästi poissa normaalilta ajolinjalta. Trulli luuli, että Hamiltonilla on jonkinlainen ongelma, ja meni ohi. Se kuitenkin tulkittiin sääntöjen vastaiseksi ohitukseksi turva-auton takana, ja siitä rangaistiin.

Hamilton selitti tuomaristolle outoa ajotapaansa sillä, että hän oli siinä tilanteessa lukenut ohjauspyörän näytölle tulleita ohjeita, jotka liittyivät turva-autotilanteeseen.

Tuomariston tekemien uusien tutkimusten mukaan kuljettajille ei kuitenkaan siinä vaiheessa annettu sellaisia ohjeita, jotka olisivat voineet häiritä Hamiltonin ajamista.

Hamilton myös sanoi tuomareille, että hän ei tarkoituksellisesti päästänyt Trullia ohi. Hieman aiemmin Hamilton oli kuitenkin sanonut eräälle toimittajalle, että talli oli pyytänyt häntä päästämään Trulli edelleen.

Jos Hamiltonin todetaan valehdelleen tai kertoneen muunneltua totuutta, hänet todennäköisesti hylätään, ja Trulli saa takaisin kolmannen sijan. Jopa kovempi rangaistus Hamiltonille on mahdollinen.

Toyota tiedotti keskiviikkona, ettei se sittenkään valita tuomariston päätöksestä rangaista Trullia. FIA kuitenkin avasi tapauksen tutkinnan uudelleen kuunneltuaan McLarenin radioliikennettä.