Formula 1

Mosley lyttää kilpailevan formulasarjan

Julkaistu:

Kansainvälisen autoliiton FIA:n johtaja Max Mosley käynnisti ankaran vastahyökkäyksen, kun kahdeksan F1-tallia ilmoitti aloittavansa ensi kaudella oman formulasarjan.

Ensi töikseen Mosley julisti aloittavansa talleja vastaan oikeustoimet liittyen sopimusten ja kilpailulainsäädännön rikkomiseen. Sen jälkeen hän kiirehti BBC:n haastatteluun toteamaan, ettei usko uuden sarjan syntyyn.

- Näissä asioissa löytyy lopuksi aina kompromissi. Heillä ei ole varaa jäädä pois formula ykkösten MM-sarjasta. Me taas olisimme vastahakoisia järjestämään sarjaa ilman heitä, Mosley totesi kapinoivista talleista.

- En ota tätä asiaa niin vakavasti kuin jotkut muut. Tämä on oman arvon nostamista ja näytöstä, joka loppuu jossakin vaiheessa vuodenvaihteen ja ensi vuoden maaliskuun välisenä aikana. Tilanne rauhoittuu, ja kaikki jatkavat kilpa-ajoa.

Omaa formulasarjaa ovat puuhaamassa BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Renault, Red Bull, Toro Rosso ja Toyota.

Ecclestonekin harkitsee oikeustoimia

Englantilaisen Times-lehden haastattelussa Mosley suomi kapinatalleja astetta rajummin kuin BBC:n vieraana. Hän totesi, että tallien kritiikki ensi kaudella F1-sarjaan tulevaa kulukattoa kohtaan oli pelkkää lumetta.

- Ei tässä todellisuudessa arvostella kulukattoa. Tallit haluavat valtaa sääntöasioissa ja lisää rahaa, enkä minä aio antaa heidän napata sen paremmin valtaa kuin rahaakaan, Mosley jyrisi.

- Bernie (Ecclestone) tietää tämän olevan yritys viedä hänen liiketoimintansa. Se on vakava juttu. Yksi talleista on Bernielle velkaa 100 miljoonaa puntaa ja loput kymmeniä miljoonia jokainen, joten tässä on isot rahat pelissä, Mosley viittasi F1-sarjan toimintaa pyörittävään Ecclestoneen.

FIA:n lisäksi oikeustoimia omaa sarjaa puuhaavia talleja vastaan harkitsee myös F-ykkösten markkinointioikeudet omistava, Ecclestonen johtama CVC Capital Partners. F1-sarjan jättäviltä talleilta saatetaan ryhtyä tavoittelemaan yhteensä jopa miljardin punnan suuruisia korvauksia.

Mosley puhuu kokemuksesta

Mosley sanoo, ettei hän ole menettänyt yöuniaan F1-sarjan ympärille syntyneen kriisin takia. Osin siksi, että hänellä on kokemusta vastaavasta.

- Me teimme tämän jo vuonna 1981. Bernie (Ecclestone) ja minä pistimme pystyyn kilpailevan sarjan ja perustimme Kansainvälisen moottoriurheiluliiton. Meillä oli kisakalenteri valmiina ja järjestimme kisankin, jota FIA sanoi piraattikisaksi, Mosley muistelee.

- Lopuksi löysimme sovun FIA:n kanssa, vaikka meidän suunnitelmamme menivät pidemmälle kuin mitä näiden tallien suunnitelmat nyt ovat, Mosley viittasi kapinatalleihin.

Mosley tyrmäsi puheet siitä, että kapinoivat tallit eivät ryhdy yhteistyöhön FIA:n kanssa niin kauan kuin Mosley johtaa järjestöä.

- Minun henkilöni ei ole keskeinen asia, vaan se, että tallit haluavat ottaa FIA:lta vallan hallita lajia ja viedä sen jälkeen Bernieltä rahat.

Mosley suunnittelee jatkavansa FIA:n puheenjohtajana vielä lokakuussa päättyvän kautensa jälkeen.