Formula 1

Jenson Button pyrkii pitämään ajatukset kasassa yksinkertaisella keinolla

Julkaistu:

Jenson Button ei haaveile mestaruuden ratkaisemisesta sunnuntaisessa formula ykkösten Japanin GP:ssä.

Brawn-tallin pilotti Button voi sinetöidä uransa ensimmäisen mestaruuden keräämällä viisi pistettä enemmän kuin sarjassa toisena oleva tallitoveri Rubens Barrichello.

- En ajattele, että ratkaisen mestaruuden täällä. Viikonvaihteen aikana voi tapahtua niin monenlaisia juttuja. Mestaruutta jahtaa kolme kuljettajaa, ja minä olen yksi heistä, Button totesi Suzukassa.

Button johtaa sarjaa 15 pisteen erolla Barrichelloon ja 25 pisteen erolla kolmantena olevaan Red Bull-tallin Sebastian Vetteliin. Japanin GP:n jälkeen sarjasta on ajamatta kaksi kilpailua, joten nousemalla sunnuntaina 20 pisteen johtoon Barrichelloon nähden brittikuljettaja on mestari.

Kaksikymmentä pistettä riittää Buttonille, sillä vaikka Barrichello kykenisi tasoittamaan pistetilanteen kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa, Button veisi tittelin MM-osakilpailuvoitoilla. Niitä Buttonilla on tältä kaudelta jo kuusi, kun Barrichellolla on kaksi.

- Nyt tärkeintä on tehdä perjantaina ja lauantaina kaikki mahdollinen sen eteen, että auto saadaan lauantain aika-ajoon ja sunnuntain kilpailuun mahdollisimman hyvään kuntoon, Button sanoo.

Valmistajienkin titteli katkolla

Onnistuneet säädöt ovat Suzukan radalla kaikki kaikessa. Radan haastavimpiin kaarteisiin autoon on löydettävä aerodynamiikalla tehtyä sekä mekaanista pitoa niin paljon kuin mahdollista ilman että huippunopeus kahdella pitkällä suoralla kärsii.

Suzukan rata on sarjassa ensi kertaa sitten vuoden 2006 ja osa nykyisistä F1-kuljettajista kilpailee siellä formula ykkösellä ensimmäistä kertaa. Erittäin nopea, kahdeksikon muotoinen moottorirata on perinteisesti ollut kaikkien kuljettajien mieleen.

- Se on nopea, mutta jouheva ajettava. Todellinen kuljettajien rata, samaan tapaan kuin Silverstone ja Spa. Kaikki ovat varmasti kaivanneet sitä takaisin kalenteriin, Button sanoo.

Buttonin MM-tittelin ohella Brawn-talli saattaa sinetöidä Suzukassa F1-sarjan autonvalmistajien mestaruuden. Se olisi ensimmäinen kerta, kun sarjan tulokastalli juhlisi valmistajien MM-titteliä (titteliä ei jaettu, kun F1-sarja alkoi 1950).

Brawn-tallilla on 153 pistettä ja toisena olevalla Red Bull -tallilla 42,5 pistettä vähemmän. Kun Japanin GP:n jälkeen jaossa on 36 pistettä, Red Bullin on Japanissa koottava seitsemän enemmän kuin Brawnin pitääkseen mestaruushaaveet elossa.