Toyota jättää F1-sarjan - miten käy Heikki Kovalaisen? - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Toyota jättää formulat - menikö Heikki Kovalaisen tallipaikka?

Japanilainen autonvalmistaja Toyota vetäytyy F1-luokan MM-sarjasta. Maailman suurin autonvalmistaja Toyota Motor Corp ilmoitti asiasta keskiviikkona Tokiossa.

Toyota luopui F1-leikistä.

4.11.2009 10:51 | Päivitetty 4.11.2009 13:06

Toyota kilpaili F1-luokassa voitotta vuodesta 2002.

Japanilaisen Mainichi-lehden mukaan poisjäänti liittyy autoteollisuuden viimeaikaisiin suuriin muutoksiin. Finanssikriisi johti autojen myynnin vähenemiseen.

Suomalaisittain uutinen on erittäin mielenkiintoinen. Heikki Kovalainen on ollut vahvasti mukana spekulaatioissa Toyotan pilotiksi. Nyt lähti talli alta, ja jos Kimi Räikkönen menee McLarenille, Kovalainen joutuu tyytymään pikkutalliin.

Toyota oli ainoana japanilaisena valmistajana mukana F1:ssä. Viime vuonna Japanin suurista autovalmistajia Honda jäi pois formuloista. Myös sen syynä olivat kustannusten säästöt.

Talousahdinko on koetellut moottoriurheilua. Jo aiemmin japanilaisista yrityksistä Subaru ja Suzuki jäivät pois rallin MM-sarjasta ja Kawasaki luopui ratamoottoripyöräilyn MM-sarjasta.

Maanantaina maailman suurin rengasvalmistaja Bridgestone ilmoitti, että ei jatka sopimusta formuloissa ensi kauden jälkeen. Myös Fujin kansainvälinen moottorirata on luopunut Japanin GP:n järjestämisestä.

Kolme suurta jäljellä

Toyotan poisjäännin jälkeen formula ykkösissä jatkaa vain kolme isoa autonvalmistajaa: Ferrari (Fiat), Mercedes ja Renault. BMW luopui leikistä jo aiemmin.

Toyota on allekirjoittanut lajin concorde-sopimuksen, jossa se sitoutui jatkamaan F1:ssä vuoteen 2012. Nyt Toyota joutuu maksamaan korvauksia.

Yomiuri-lehden mukaan Toyota olettaa, että sen vuotuinen autotuotanto kasvaa 6,2 miljoonasta autosta 7 miljoonaan maaliskuuhun 2010 mennessä. Toyota ennakoi, että sen tappio on noin 8,3 miljardia dollaria eli noin 5,6 miljardia euroa.

Toyotan parhaat F1-tulokset ovat italialaisen Jarno Trullin toiset sijat vuoden 2005 Malesian ja Bahrainin GP-kilpailuista. Viime viikonloppuna päättynyt kausi alkoi Toyotalta lupaavasti, mutta talli päätyi viidenneksi valmistajien MM-sarjassa.

Trulli sijoittui kuljettajien MM-sarjassa kahdeksanneksi ja saksalainen Timo Glock kymmenenneksi. Japanilainen Kamui Kobayashi tuurasi loukkaantunutta Glockia kauden lopussa ja sijoittui Abu Dhabissa kuudenneksi.

Toyota-pomo Tadashi Yamanshi itki tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?