Formula 1

Peräänajo neljän ruuhkan malliin pilasi Räikkösen kisan

Julkaistu:

Rata-autoilun F1-sarjan Kanadan gp:stä enteiltiin yllätyksellistä epävakaisen sään ja huonokuntoisen radan pinnoitteen takia. Sää ja asfaltti kestivät, mutta MM-sarjaa johtaneen McLarenin Lewis Hamiltonin hermo ei. Britti päätti oman ja Kimi Räikkösen kisan törmättyään suomalaisen Ferrarin perään varikon uloskäynnillä.

Kärkikuljettajat tulivat yhtä aikaa varikkopysähdykselle 19. kierroksella turva-auton kiertäessä rataa. Räikkönen ja BMW:n Robert Kubica pääsivät kisaa johtaneen Hamiltonin ohi pysähdysten aikana. Kun Räikkönen ja Kubica olivat lähdössä ulos varikolta, uloskäynnin liikennevalo vaihtui punaiseksi. Kaksikko ehti pysähtyä, mutta takaa tullut Hamilton törmäsi Räikkösen perään.

- Näin punaisen valon, mutta silloin oli liian myöhäistä. Ei mikään kilpa-ajo-onnettomuus, mutta äärimmäisen harmillista, Räikköseltä välittömästi törmäyksen jälkeen anteeksi pyytänyt Hamilton kertoi.

- Jos punainen valo palaa, kun varikolta ajaa ulos, pitää pysähtyä. Sitten joku puusilmä (Hamilton) ajoi perään ja rikkoi auton, Räikkönen murisi.

BMW karkasi muilta

Hamiltonin ja Räikkösen varikkorytinä silotti tietä BMW-tallin kuljettajille. Onnistuneiden varikkotaktiikkojensa ansiosta Puolan Robert Kubica toi autonsa maaliin ensimmäisenä ja tallitoveri Nick Heidfeld toisena. Saksalais-sveitsiläinen talli otti kertaheitolla ensimmäisen gp-voittonsa kaksoisvoitolla.

- Rata oli vaikeasti ajettava. Kiitos tallille hyvästä autosta. Kilpailu oli osaltamme loistava, tyyni puolalainen sanoi voitostaan.

Palkintopallille ponnisti pitkästä aikaa myös skotti David Coulthard, jonka yhden pysähdyksen taktiikka Red Bullilla Heidfeldin tapaan onnistui.

Kubica nousi uransa ensimmäisellä F1-voitollaan MM-sarjan johtoon 42 pisteellään. Hamilton ja Ferrarin Felipe Massa jakavat kakkossijan 38 pisteellä. Toisessa kisassa peräkkäin pisteittä jäänyt Räikkönen (35) on neljäntenä.

- Mieluummin olisin halunnut kummankin pääsevän maaliin. Olimme niin nopeita, että puistatti. Ensi kerralla, Hamilton jatkoi töppäyksensä ruotimista.

Räikkönen kaipaa voittamista

Räikkönen oli ennen keskeytystään hurjassa vauhdissa, ja takoi kilpailun nopeimmaksi jääneen kierroksen.

- Kisan alussa vasen etupyörä kuoriutui ja jäin kärjestä, mutta sen jälkeen pystyin ottamaan Kubicaa kiinni. Olisin todellakin kilpaillut voitosta, Räikkönen harmitteli.

Hallitseva maailmanmestari haluaisi välillä ajaa normaaleja kilpailuja sirkusten sijaan.

- Pikku hiljaa pitäisi alkaa voittaa. Autolla siihen on kaikki edellytykset, kahden viikon kuluttua huristeltavaan Ranskan osakilpailuun katseensa kääntänyt Räikkönen tuumi.

Suomalaisille luu käteen

Kanadan gp:stä jäi kahdella ja puolelle suomalaiskuljettajalle lopulta vain luu käteen. Nico Rosberg onnistui Williamsillaan lähdössä ja nousi ohi Fernando Alonson neljänneksi. Hän menetti kuitenkin etusiipensä Hamiltonin ja Räikkösen kolarisumassa ja putosi palkintopallitaistosta. Rosberg oli lopulta kymmenes, kun 13 kuljettajaa pääsi maaliin.

McLarenin Heikki Kovalainen ei päässyt kisan aikana sinuiksi radan kanssa. Vaikka lukuisat keskeytykset nostivat suomussalmelaisen sijoitusta, jäi Kovalainen yhdeksänneksi.