Formula 1

Uutta suomalaisväriä F1-sarjassa 2012?

Julkaistu:

Formulatoivo Valtteri Bottas uskoo ajavansa kilpaa F1-sarjassa kaudella 2012. Koville odotuksille katetta antavat nousujohteiset tulokset pikkuformuloissa ja lupaavasti alkanut pesti Williamsin F1-tallin testikuljettajana.

- Uskon, että voisin olla kisakuljettajana kaudella 2012. Williams tuskin vielä ensi kaudella vaihtaa kisakuljettajiaan, mutta 2012 tilanne voi olla toinen, Bottas sanoo STT:lle.

Bottas, 20, otti alkuvuodesta aimo harppauksen kohti unelmaansa, kun hänet valittiin Williamsin testikuljettajaksi. Työt perinteikkäässä tallissa ovat maistuneet, vaikka testirajoitusten takia ajaminen F1-autolla onkin harvinaista herkkua. Rajoitusten takia testikuljettajat eivät pääse ajamaan läheskään niin paljon kuin takavuosina.

- Teen töitä Williamsin tehtaan eri osastoilla. Pääsen omakohtaisesti kokemaan sen, kuinka F1-auto rakennetaan ja kuinka tiimiä pyöritetään. Se on vähän niin kuin oppisopimuskoulutus F1-kuljettajaksi, Bottas kertoo.

F1-autoa Bottas on päässyt kokeilemaan tähän mennessä vain kaksi kertaa. Bottas on ajanut ns. suoratesteissä, jotka eivät sisällä varsinaista rata-ajoa mutkineen.

- Tänä vuonna ajan vielä muutaman suoratestin ja kauden päätöskisan jälkeen nuorten kuljettajien testipäivänä Abu Dhabissa, hän kertoo. Bottas ei halua paljastaa Williamsin kanssa tekemänsä sopimuksen pituutta. Hän kuitenkin sanoo kontrahdin olevan monivuotinen, joten mahdollinen nousu F1-kisakuljettajaksi tapahtuisi todennäköisesti juuri Williamsin ratissa.

Ennen F1-unelmaa hänen on kuitenkin saavutettava lisää menestystä alemmissa luokissa.

Nyt Bottas kilpailee toista kauttaan F3-eurosarjassa. Ensi kaudella hän ajanee GP2-sarjassa, joka on yleensä viimeinen etappi ennen kuninkuusluokkaa.

- GP2 olisi seuraava askeleeni. Williams on luultavasti mukana valitsemassa tallia, kun se aika koittaa.

Periaatteessa Bottaksen nouseminen Williamsin kisakuljettajaksi voisi olla mahdollista jo tällä kaudella, jos jompikumpi nykyisistä kisakuljettajista loukkaantuisi tai tallissa päätettäisiin vaihtaa kuljettajaa kesken kauden.

- Olen varakuski ja tottakai valmis ajamaan heti tilaisuuden tullen. Tietysti se olisi haastava juttu hypätä jo nyt kisakuljettajaksi, mutta en epäröisi hetkeäkään.

- En kuitenkaan missään nimessä toivo, että kisakuljettajille kävisi mitään pahaa.Bottaksella ei vielä ole F1:ssä kilpailemiseen vaadittavaa superlisenssiä. Hän kuitenkin arvioi, että superlisenssin saaminen järjestyisi melko nopeasti.

Tällä hetkellä Williamsin kisakuljettajina ajavat kokenut brasilialainen Rubens Barrichello ja nuori saksalainen Nico Hülkenberg. Hülkenberg ponnisti kisakuljettajaksi nimenomaan Williamsin testimiehen paikalta. Bottaksen tietä F1-tähdeksi ovat raivaamassa managereina toimivat Mika Häkkinen ja Häkkisen taustavoimana tutuksi tullut Didier Coton.

- Olen managereilleni sijoitus ja he haluavat minuun sijoittamansa rahat jonakin päivänä korkojen kera takaisin. Mulle se on ihan ok. Urani on hyvissä käsissä ja en olisi ikinä päässyt tähän pisteeseen ilman heitä, Bottas sanoo.

Bottas kiittelee erityisesti Häkkistä.

- Hänen avullaan on moni ovi auennut. Lisäksi hän osaa analysoida ajamistani erittäin tarkasti, siitä on suuri apu