Islannin viisuedustajalta näkyvä poliittinen protesti kesken finaalin – yleisö buuasi, turvamiehet veivät huivit - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Islannin viisuedustajalta näkyvä poliittinen protesti kesken finaalin – yleisö buuasi, turvamiehet veivät huivit

Islannin viisuedustaja järjesti mielenilmauksen finaalissa.

Julkaistu: 19.5.2019 3:38

Islannin euroviisuedustajat osoittivat tukeaan palestiinalaisille viisufinaalissa.

Tuloslaskennan aikana Islantia kisassa edustaneen Hatarin jäsenet Matthías Haraldsson, Klemens Hannigan, ja tuottaja Einar Stéfansson heiluttivat Palestiinan väreillä kirjailtuja huiveja tv-kameran kuvatessa heitä.

Teko sai israelilaisyleisön reagoimaan voimakkaasti äänekkäällä buuauksella. Myös sosiaalinen media täyttyi nopeasti sekä protestia tukevista että arvostelevista kommenteista.

Myöhemmin Stéfansson jakoi Instagram-tilillään videon, jonka sanoi esittävän tilannetta jossa kilpailun turvamiehet tulevat takavarikoimaan huivit yhtyeeltä protestin jälkeen.

Euroviisujen järjestäminen Israelissa on herättänyt maailmalla paljon arvostelua maan palestiinalaisväestön aseman ja palestiinalaisalueisiin liittyvien kiistojen vuoksi. Sosiaalisen median kampanjassa myös vaadittiin koko kilpailun boikotoimista ihmisoikeussyistä.

Myös finaalin väliajalla esiintynyt supertähti Madonna otti esityksessään kantaa konfliktiin. Show’n lopussa lavalla käsi kädessä kävelleiden tanssijoiden selissä nähtiin Israelin ja Palestiinan liput.

Viisut järjestävä Euroopan yleisradiounioni EBU tuomitsi sekä Madonnan että Islannin esittäjien toiminnan, sillä kilpailun on tarkoitus olla ei-poliittinen tapahtuma. Poliittisten mielenosoitusten järjestäminen on kielletty kilpailun säännöissä.

Turvatoimet kilpailupaikalla ovat olleet tiukat. Poliisin tiedottajan mukaan turvallisuudesta vastaavat vartijat ovat tarkastaneet paikallaolijoita paitsi aseiden, myös mahdollisesti terroristijärjestöjä tukevia mielenilmauksia varten tarkoitettujen lippujen varalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?