IS Viisuraati mykistyi toisen semifinaalin kovan tason edessä: ”Ärsyttää, että Ruotsi on taas näin hyvä” - Euroviisut - Ilta-Sanomat

IS Viisuraati mykistyi toisen semifinaalin kovan tason edessä: ”Ärsyttää, että Ruotsi on taas näin hyvä”

IS Viisuraadin pisteytyksessä toisessa semifinaalissa kärkipaikoille nousevat Ruotsin John Ludvik (kuva vas.), Sveitsin Luca Hänni (oik.) ja Venäjän Sergei Lazarev (ylh. kesk.).

Julkaistu: 16.5.2019 8:38

Eurovision laulukilpailu jatkuu tänään toisella semifinaalilla. IS raati arvioi illan kappaleet ja katsoi, ketkä ansaitsivat paikan finaalissa. Kaksi kappaletta nousivat selkeästi yli muiden.

Raatiin kuului viisi intohimoista viisuihmistä IS:n toimituksesta: Sanna-Leena Santapakka, Pauliina Leinonen, Heini Kilpamäki, Henna Dalman ja Tatu Onkalo. Kappaleet katsottiin siinä järjestyksessä, kuin ne esitetään varsinaisissa viisuissa. Myös pisteet annettiin euroviisutyyliin: paras esitys sai 12 pistettä, seuraava 10, sitä seuraava 8 ja loput järjestyksessä 7–1 pistettä. Yhteensä pisteitä annettiin siis kymmenelle parhaalle kilpailijalle.

Finaaliin pääsee kymmenen eniten pisteitä saanutta. Nämä IS:n raati päästäisi esiintymään lauantaina:

1. Ruotsi / John Lundvik: Too Late For Love —52 pistettä

(Sanna-Leena: 10, Pauliina: 8, Heini: 12, Henna: 12, Tatu: 10)

Sanna-Leena: Melodifestivalenin aikana en pitänyt ja ihmettelin raatien hurmosta tämän biisin kohdalla. Mutta mutta, nyt etenkin keskellä tätä semiä kappale nousee ihan uuteen ulottuvuuteensa. Nostatus, gospel-kuoro, tarttuva kertsi, kaikki on tässä biisissä niin kohdallaan. Ja kun Lundvikillä karismaa riittää niin että soi, taitaa olla aika katsella jo majoitusta Ruotsista ensi vuoden viisuihin. Kutsuuko Tukholma taas, vai kenties Göteborg?

Heini: Pelkkää lovee ja valoo. Ruotsi saattaa hyvinkin voittaa tänä vuonna euroviisut, eikä se yhtään haittaa. Gospel-vetoinen voimabiisi on kaikella tavalla ihana ja siihen haluaa vain koko ajan palata. Laulaja on hyvin karismaattinen rennolla tavalla. Taustalaulajat ovat törkeän mageita. Haluaisin kuulua heidän ystäväpiiriinsä.

Tatu: Vähän tavallaan ärsyttää, että Ruotsi on taas näin hyvä.

2. Sveitsi / Luca Hänni: She Got Me — 48 pistettä

(Sanna-Leena: 12, Pauliina: 12, Heini: 10, Henna: 8, Tatu: 6)

Sanna-Leena: Aivan täydellinen kesäbiisi, on koukkua ja bassojytkettä ja suoraa lantioon rysähtäviä rytmejä. Sisältöä biisissä ei suuremmin ole, mutta ei sitä aina tarvitsekaan. Äänenvoimakkuus kaakkoon ja hanuri hytkymään! Tätä biisiä et voi hymyilemättä kuunnella.

Pauliina: Rakastan tätä! Dööörti Dänsing! Luca Hännin She Got Me on seminsä pulppuava ilopilleri yhdessä Ruotsin kanssa. Tulen iloiseksi kuunnellessani Sveitsin euroviisua. En tiedä, riittääkö ilottelu voittoon asti, sillä laulajan livelaulu voi kärsiä vaativista tanssiliikkeistä.

Heini: Tanssittaa. Hölmö dirty dancing -koukku tekee biisistä vastustamattoman tanssilattialla. Toivon, että Hänni selviytyy livenä lauluosuuksistaan, sillä hän on kuulemma ensisijaisesti tanssija.

3. Venäjä / Sergei Lazarev: Scream — 31 pistettä

(Sanna-Leena: 6, Pauliina: 3, Heini: 0, Henna: 10, Tatu: 12)

Sanna-Leena: Odotin Sergeiltä niin paljon enemmän, herran edellinen You Are the Only One on edelleen yksi viisujen suosikkibiiseistäni. Valitettavasti musikaalislovari on takuulla suurelle yleisölle aivan liian monimutkainen. Voi Sergei!

Tatu: Upea paluu Sergeiltä, tämän vuoden suosikkini. Liveveto vähän huolestuttaa, toivottavasti sitä ei vedetä ihan överiksi, kuten Venäjällä on tapana.

4. Alankomaat / Duncan Laurence: Arcade — 26 pistettä

(Sanna-Leena: 1, Pauliina: 10, Heini: 6, Henna: 1, Tatu: 8)

Sanna-Leena: Jostain syystä tämä biisi on niin tymäkkä ennakkosuosikki, että Alankomaissa tapellaan jo kiivaasti kuka saa järjestää ensi vuoden viisut. Minuun tämä ei uppoa, jostain syystä Duncanin karisma ei valu tälle puolelle ruutua.

Pauliina: Yksi euroviisujen ennakkosuosikeista. Tel Avivin euroviisut ovat täynnä maailmantuskaisten miesten paatoksellisia balladeja. Duncan Laurencen Arcade on niistä kaunein ja riipaisevin.

5. Kroatia / Roko: The Dream — 24 pistettä

(Sanna-Leena: 2, Pauliina: 7, Heini: 4, Henna: 4, Tatu: 7)

Sanna-Leena: Köyhän miehen Sergei! Kiva voimaballadi, joka liikuttaa paljon enemmän kuin Alankomaiden jollotus. Sisältää pakolliset modulaatiot ja petyn, jos tuulikonetta ei raahata lavalle.

Pauliina: Olen syttynyt pikku hiljaa Kroatian euroviisulle. Se on simppeli, mutta pidän valtavasta nostatuksesta. Enkelinsiivet on niin nähty euroviisuissa. Jos ottaa kornin lavashow’n pois ja laittaa silmät kiinni, The Dream on ihan ok kappale.

Heini: Perinteinen Balkan-balladi, joita ei ole tänä vuonna liikaa. Hukkuu kuitenkin korkeatasoisemman toisen semifinaalin joukkoon.

Tatu: Ooh, nyt on vanhan liiton meininki, mitkä lama-ajan urut!

6. Albania / Jonida Maliqi: Ktheju tokës — 24 pistettä

(Sanna-Leena: 3, Pauliina: 1, Heini: 8, Henna: 7, Tatu: 5)

Sanna-Leena: Toimiva balkan-biisi, jollainen pitää olla viisuissa ja mielestäni myös viisufinaalissa. Biisi myös kasvaa voimallisen tunnelmallisesti ja solistilla riittää ääntä loppurevittelyihin asti.

Henna: Kansallisia erityispiirteitä! Tämä balladi ei voisi olla mistään muualta kuin Balkanilta. Laulaja laulaa varmasti ja sydäntäsärkevästi ja ennen kaikkea albaniaksi. Hieno esimerkki siitä, ettei todellakaan tarvitse laulaa englanniksi.

7. Norja / KEiiNO: Spirit in the Sky — 22 pistettä

(Sanna-Leena: 8, Pauliina: 6, Heini: 5, Henna: 0, Tatu: 3)

Sanna-Leena: Ihanan sympaattinen Norja on yksi suosikeistani. Joikauskohta kruunaa hilpeän kappaleen. Finaaliin saattaa mennä, riippuu miten raadit tarttuvat tähän.

Heini: Myyttinen ja raikas Norja. Ja joikaaja. Tasavarmaa Norja-poppia, jonka kertosäkeessä on valloittava joikaus-koukku. Se on koko biisin paras kohta.

8. Malta / Michela: Chameleon — 20 pistettä

(Sanna-Leena: 4, Pauliina: 4, Heini: 3, Henna: 5, Tatu: 4)

Sanna-Leena: Hauskan moderni pop-biisi. Musiikkivideo vaikuttaa H&M:n kesäkuvaston esittelyltä, ja jos totta puhutaan, biisikin sopisi nuorisoputiikin taustamusiikiksi. Kuitenkin piristävä ja korviin oikein mukiinmenevä.

Henna: Chameleon on maltalainen euroviisuharvinaisuus, HYVÄ biisi. Esikatseluvideo on kansainvälistä tasoa ja vähän liiankin hieno, koska live-esiintyminen neljällä tanssijalla ja vilkkuvaloilla ei voi yltää samalle tasolle ja pettymys seuraa.

9. Armenia / Srbuk: Walking Out — 16 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 3, Heini: 4, Henna: 7, Tatu: 2)

Heini: Aloittaa semifinaalinsa räjähtävästi. Hyvä aloitusbiisi ja jää hyvällä tavalla mieleen koko semin ajaksi, vaikka vastus onkin kovatasoinen.

Henna: Aluksi Armenian esikatseluvideo näyttää ja kuulostaa hyvältä, sitten kappale muuttuu raskaaksi ja sen toivoo vaan loppuvan. Vessatauon paikka.

10. Azerbaidžan / Chingiz: Truth — 13 pistettä

(Sanna-Leena: 7, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 6, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Moderni pop on selkeästi viisuissa tullut jäädäkseen. Tätä ei erota valtavirran radiohiteistä, mutta on kuitenkin hyvin menevä ja korvaan sointuva. Ei herätä kuitenkaan vahvaa muistijälkeä, soittolistalla kohdalle osuessa kuitenkin ilahduttaa.

Henna: Kappaleen on tehnyt viime vuosien viisuvelho Borislav Milanov (Poli Genovan If Love Was a Crime ja Equinoxin Bones) ja se on ehkä viisujen tanssittavin ja viilein kappale. Paranee kuunnellessa ja jää soittolistoille.

Nämä jäivät rannalle ruikuttamaan, mutta saivat kuitenkin pisteitä raadilta:

Romania / Ester Peony: On a Sunday — 9 pistettä

(Sanna-Leena: 5, Pauliina: 0, Heini: 1, Henna: 2, Tatu: 1)

Sanna-Leena: Hulvattomalla dracula-teemalla hienoisesti leikittelevä Romania piilottaa kotikutoisen esityksensä taakse varsin kelvon pop-biisin.

Itävalta / PÆNDA: Limits — 7 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 5, Heini: 2, Henna: 0, Tatu: 0)

Pauliina: Itävallan PÆNDA on Daruden suuri suosikki tästä semistä. Darude paljasti tehneensä jopa oman versionsa ”Itävallan Chisun” Limits-kappaleesta. Ansaitsee finaalipaikan, koska esitys on sykähdyttävä ja ennen kaikkea aito.

Heini: Selvä tee-se-itse lauluntekijä-nainen. Mukava, että tällaisiakin tyyppejä löytyy tämän vuoden viisuissa. Ei kuitenkaan jättänyt juuri muistijälkeä. Latistaa tunnelman villin hyvän Ruotsin kappaleen jälkeen. Sääli.

Tanska / Leonora: Love Is Forever — 2 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 2, Heini: 0, Henna: 0, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Piiskaa Tanskalle, aivan karmea kappale! Taas yksi vuotaen laulava nainen jollottaa multikielisesti kädenlämpöistä asiaa rakkaudesta. Ylisuurella Ikea-tuolilla varmaan kosiskellaan ääniä Ruotsista, muuten ei käsittämätöntä lavastustakaan ymmärrä. Kaiken kruunaa laulajan tuskallinen ilme, jopa hän tietää miten umpisurkea tämä veto on.

Heini: Kamala kappale. Sen pitäisi kertoa kai jotenkin rakkaudesta, mutta tällaista rakkautta en kyllä koskaan haluaisi tuntea.

Henna: Ai kauheeta.

Tatu: Tämä äklömakea kliseekokoelma tuo Tanskalle pääpalkinnon vuoden kamalimmasta viisusta.

Tällä kertaa raati jätti viisi laulua kokonaan ilman pisteitä. Tästä voit kuitenkin kuunnella, oletko samaa mieltä!

Irlanti / Sarah McTernan: 22

Heini: Tällä tavalla laulavia mimmejä on nyt joka paikassa. Ja tällaisia biisejä myös. Ei jää mieleen, ei lämmitä.

Moldova / Anna Odobescu: Stay

Heini: Balkan-balladi. Ei vahvimmasta päästä.

Latvia / Carousel: That Night

Sanna-Leena: Latvia, minkä teit. Yleensä yllättäviä, moderneja ja hyviä biisejä lähettävä Baltian maa menee nyt riman ali niin, että heilahtaa. Keskinkertainen renkutus joka ei etene mihinkään suuntaan. Nurkkaan häpeämään ja miettimään, mitä tuli tehtyä.

Liettua / Jurij Veklenko: Run With The Lions

Henna: Niin pettymys! Viime vuosina Baltian maat ovat lähettäneet kunnianhimoisia kappaleita, mutta Liettuan kappale ei ole millään tavalla kiinnostava. Aika käydä jääkaapilla.

Pohjois-Makedonia / Tamara Todevska: Proud

Henna: Tämä on olevinaan #metoota, mutta vihaisesti proud-sanan toistelu tympeässä huutokappaleessa ei edistä kenenkään tasa-arvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?