Kommentti: Daruden karsiutuminen finaalista voi tarkoittaa hyvää Suomen tulevalle viisumenestykselle – mutta vain jos toimimme oikein - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Kommentti: Daruden karsiutuminen finaalista voi tarkoittaa hyvää Suomen tulevalle viisumenestykselle – mutta vain jos toimimme oikein

Finaali jäi tänä vuonna haaveeksi: Euroviisuissa Suomea edustanut Darude feat. Sebastian Rejman karsiutui tiistai-iltana Israelin Tel Avivissa järjestetyssä semifinaalissa.

Julkaistu: 15.5.2019 8:02

Voitaisiinko sopia, että viisuedustajia ei enää verbaalisesti ammuta aamunkoitteessa, pyytää IS:n digijulkaisuvastaava ja viisufani Sanna-Leena Santapakka.

Darude putosi viisufinaalista. Se ei viisufaneja sinällään tyrmistyttänyt, arvio Suomen mahdollisuuksista oli mattinykäsmäinen fifty-sixty.

Mutta että finaaliin rämpivät piinaavan karmea San Marino, sinällään sympaattinen, mutta reippaasti ohi vireen laulanut Valko-Venäjä ja sekä lavalla, että lämpiössä torkkuja ottanut Slovenia, se tyrmistytti. IS:n viisuraati oli aiemmin sitä mieltä, että Darude olisi kuulunut tämän semifinaalin top-10 -esitysten joukkoon ja olen edelleen vankasti sitä mieltä.

Darude karsiutumisensa jälkeen kommentoi, haastattelun ulkopuolelta v-alkuisella sanalla mutta myöhemmin painokelpoisesti: ”Ketuttaa aika rankasti”. Ennen semifinaalia esitetyssä dokumentissa hän totesi, että haluaa finaaliin asti, haluaa nähdä koko viisusirkuksen loppuun asti. Biisin hän oli tehnyt huolella ja oli siihen tyytyväinen.

Jostain syystä se ei nyt vain riittänyt.

Kuten kommentaattori ja viisukonkari Krista Siegfrids totesi jo ennen semifinaalin tulosten julkituloa: Euroviisutulosten arvailu ennakkoon on vähän kuin heittäisi tikkaa kännissä. Finaalipaikkojen jakoa on nykyään erittäin vaikea ennustaa.

 Kansan ja median reaktio tähän määrittää paljon, minkä tason artisteja voidaan edes pyytää, saati saada Suomea edustamaan.

Nyt on siis aika perinteiselle viisukritiikille, eli kuinka Suomen edustaja mokaili median edessä, edustustehtävissään, biisiä tehdessään, esitystä tehdessään, pukeutuessaan, esiintyessään, esityksen jälkeen ja varmaan hotellin aamupalakin oli valittu väärin. Somekansa mussuttaa, että kyllä jos olisi Antti Tuisku, Sunrise Avenue tai Robin edustamassa, niin voitto olisi jo taskussa.

Mutta mitä jos nyt lasketaan soihdut ja heinähangot maahan ja ei jatketa joukkolynkkausta?

Ylen viisuista vastaava tuottaja Anssi Autio kommentoi IS:lle jo keväällä, että viisuedustajan saanti Suomen musiikkimaailman huipulta on uskomattoman vaikeaa, ja syynä nähdään juuri kotimaassa odottava, menestyksennälkäinen joukko. Suomalaisartistit näkevät viisut vain mahdollisuutena hävitä, tuhota ura Suomessa, jos ei tulekaan sitä absoluuttista voittoa ja kultaa ja kunniaa.

– Käytin kuukausitolkulla aikaa viime keväänä ja kesänä siihen, että saisimme mukaan suomalaisen huippuartistin. Se oli helvetin vaikeaa. Viisufanit ja koko Suomi toivovat isompia tähtiä, mutta meidän viisuhistoriamme on niin rankka ja yleisön suhtautuminen niin rankkaa, että jos artisti ei pärjää, se teilataan, Autio kommentoi IS:lle. Jopa Darude kieltäytyi ensiksi, kunnes taipui vaimonsa pyynnöstä.

No nyt tapahtui se pahin mahdollinen, Suomi jäi jopa finaalista ulkopuolelle.

Kansan ja median reaktio tähän määrittää paljon, minkä tason artisteja voidaan edes pyytää, saati saada Suomea edustamaan. Jos Darudea syytetään ja osoitellaan sormella, voidaan heittää hyvästit jopa keskitason esiintyjille: kuka järkevä ikinä lähtisi kansan ja median syljettäväksi vapaaehtoisesti?

 Voi olla että saamme purettua viisupeikon hahmoa, ja edustajiksi tulevaisuudessa muitakin kärkinimiä.

Daruden karsiutuminen voi tietää myös hyvää viisumenestykselle, jos edustajaa ei verbaalisesti ammuta aamunkoitteessa. Pahin tapahtui, mutta esiintyjää ei ristiinnaulitakaan ja itse asiassa karsiutuminen ei teekään uralle hallaa. Artisti sai paljon näkyvyyttä Suomen mediakentällä ja biisit radiosoittoja.

Mikäli näin käy, voi olla että saamme purettua viisupeikon hahmoa, ja edustajiksi tulevaisuudessa muitakin kärkinimiä, vaikkapa sen Antti Tuiskun tai Sunrise Avenuen. Voittoa, menestystä tai finaalipaikkaa ei toki silloinkaan voi luvata, mutta ainakin lähettäisimme viisuihin tämän ja viime vuoden tapaan ammattilaisen joka on ylpeä biisistään. Ja se on hyvä polku, joka jossain vaiheessa tuo menestystä ja finaalipaikkoja, ehkä jopa voitonkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?