IS Viisuraati latoi ensimmäisen semifinaalin esitykset järjestykseen: ”Tuo mieleen kauhuelokuvat” – katso täältä etukäteen kaikki illan biisit! - Euroviisut - Ilta-Sanomat

IS Viisuraati latoi ensimmäisen semifinaalin esitykset järjestykseen: ”Tuo mieleen kauhuelokuvat” – katso täältä etukäteen kaikki illan biisit!

Tiistain semifinaalissa pääsystä viisufinaaliin kamppailee myös Suomen edustaja Darude feat. Sebastian Rejman (kuva keskellä).

Julkaistu: 14.5.2019 7:22

Eurovision laulukilpailu alkaa tänään. Nämä kymmenen kappaletta IS:n viisuraati päästäisi läpi finaaliin.

Raatiin kuului viisi intohimoista viisuihmistä IS:n toimituksesta: Sanna-Leena Santapakka, Pauliina Leinonen, Heini Kilpamäki, Henna Dalman ja Tatu Onkalo. Kappaleet katsottiin siinä järjestyksessä, kuin ne esitetään varsinaisissa viisuissa. Myös pisteet annettiin euroviisutyyliin: paras esitys sai 12 pistettä, seuraava 10, sitä seuraava 8 ja loput järjestyksessä 7-1 pistettä. Yhteensä pisteitä annettiin siis kymmenelle parhaalle kilpailijalle.

Oikeista euroviisuista poiketen IS:n raati sai antaa pisteitä myös kotimaalleen.

Tässä tulokset – nämä kymmenen IS:n viisuraati laskisi lauantain finaaliin:

1. Islanti / Hatari: Hatrið mun sigra — 47 pistettä

(Sanna-Leena: 12, Pauliina: 10, Heini: 12, Henna: 1, Tatu: 12)

Sanna-Leena: Jes! Juuri tätä viisut kaipaa! Paperilla käsittämätöntä sekoilua ja friikkisirkusta, todellisuudessa perinteisesti pop-kaavalla rakennettu kappale supertarttuvalla kertosäkeellä ja liekehtivällä lavashow’lla. Livenä Hatarin murinasolistin mörinä on paljon melodisempaa kuin esimerkiksi Spotify-versiossa ja se voi yllättää katsojat.

Heini: Ensin ajattelin, että Turmion kätilöt Turmion kätilöinä ja viisut viisuina. Mutta mitä pidemmälle biisi eteni, sen enemmän siihen kierosti tykästyin. Niin väärin, että on niin oikein! Intensiivinen ja tanssittava, intohimoinen ja aito. Islannin kieli kuulostaa rajulta.

Tatu: Islanti tuo viisuihin siellä ennen näkemättömän genren, ja vieläpä ihan kunnollisella kappaleella eikä mitenkään laimennettuna versiona. Raju ja kantaaottava, mutta kyllä tämä jo vuonna 2019 euroviisuihin sopii!

2. Suomi / Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away — 40 pistettä

(Sanna-Leena: 10, Pauliina: 7, Heini: 8, Henna: 12, Tatu: 3)

Sanna-Leena: Harjoitusklippien perusteella show vie biisiä 100-0, ja hyvä että kerrankin niin tekee Suomi. En ymmärrä miksi vedonlyöjät eivät usko Suomen läpimenoon, tässä semissä biisi erottuu todellakin edukseen.

Pauliina: Vaikkei Look Away –kappale olekaan maailmaa mullistava, sitä on turhaan parjattu. Show on varmasti upea. Toivottavasti herättäisi huomiota sen verran, että menisi finaaliin asti.

Heini: Suoraan sanoen en ole ihan varma, kuinka monta pistettä annoin silkkaa isänmaallisuuttani. Toivon, että viisuissa näytetään UMK:n show, joka oli sairaan upea.

Tatu: Hienoa, että edes meidän raati muistaa Suomen olemassaolon.

3. Kypros / Tamta: Replay — 31 pistettä

(Sanna-Leena: 7, Pauliina: 2, Heini: 10, Henna: 6, Tatu: 6)

Sanna-Leena: Onhan tämä nyt väsynyt kopio viime vuoden hitistä, mutta ykkössemi on niin unettava, että vielä puolessa välissäkin muistelee ekana vedetyn Kyproksen elähdyttävää rytmiä.

Pauliina: Kuulostaa kovin tutulta. Annoin pisteitä lähinnä siksi, että suurin osa ensimmäisen semifinaalin kappaleista on tylsiä ja paatoksellisia. Tämä poikkeus joukossa.

Heini: On semifinaalin avaaja, hyvä sellainen. Biisi on tanssittava ja jäi mieleeni hyvällä tavalla katselmuksen loppumetreille asti. Kierrätystä maan viime vuoden biisistä, mutta se ei minua niin haittaa.

Tatu: Uskomatonta, kuinka ilmiselvästi maa kehtaa ratsastaa viimevuotisella hevosella.

4. Kreikka / Katerine Duska: Better Love — 26 pistettä

(Sanna-Leena: 3, Pauliina: 8, Heini: 7, Henna: 8, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Upea ääni laulajalla, ja se siitä. Käsi hakeutuu sipsikulholle ja aivot kohti huomista kauppalistaa.

Pauliina: Kreikkalais-kanadalaisella Katerine Duskalla on vahva adelemainen ääni. Tunteikas balladi, mutta tästä lavashow’sta en syty. Ainakin harjoitusten perusteella Duska sortuu Tel Avivissa yliyrittämiseen Better Loven musiikkivideoon verrattuna.

Heini: Viisujen syvä-äänisin naislaulaja, jokin siinä sykähdyttää. Miinusta siitä, että tausta tuo vanhahtavasti mieleen Beyoncen Halon. Se on vuodelta 2008.

5. Belgia / Eliot: Wake Up — 24 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 12, Heini: 6, Henna: 5, Tatu: 1)

Sanna-Leena: Mikä tämä oli? Ei mitään muistikuvaa biisistä. Ei niin mitään.

Pauliina: Belgia on vuodesta toiseen lähettänyt hienoja, maailmanluokan hittitason veroisia kappaleita, jotka eivät juurikaan ole menestyneet. Niin varmasti käy 18-vuotiaalle Eliotille tänä vuonna, mutta ainakin itseeni tämä hempeily uppoaa.

Heini: Ei tässä ollut mitään vikaa, mutta ei siitä muistijälkeäkään jäänyt. Nuori totinen poika jäi mieleen, annoin tukipisteitä.

6. Viro / Victor Crone: Storm — 23 pistettä

(Sanna-Leena: 4, Pauliina: 6, Heini: 3, Henna: 10, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Perusruotsalainen biisi, perusruotsalaisella solistilla ja edustusmaana...Viro? Ilmeisesti taso on lahden eteläpuolella tänä vuonna ollut surkea. Harmillista, yleensä Virosta tulee erittäin hyvät viisuedustajat.

Henna: Normaalitasoisessa semifinaalissa keskitempoinen mies ja kitara –kappale jäisi pisteittä, mutta koska semi on niin luokattoman huono, Viro saa pisteet radiosoittoon sopivuudesta. Tarkkana, ettei Viron Victor Crone mene sekaisin Sebastian Rejmanin kanssa!

7. Puola / Tulia: Fire of Love (Pali się) — 20 pistettä

(Sanna-Leena: 6, Pauliina: 0, Heini: 4, Henna: 0, Tatu: 10)

Sanna-Leena: Vihainen Puolan PMMP laulaa niin voimalla, että vallankumous vipajaa jo varpaissa, kunnes lyriikat käännettyä pettyneenä tajuaakin, että tämähän kertoo rakkaudesta. Plääh. Lavashow saattaa jäädä yleisölle etäiseksi.

Heini: Erottuu edukseen. Mutta onkin ehkä plagiaatti! Jäljet johtavat 1970-luvun Suomi-progeen: Tsekkaa vaikka huviksesi Haikara ja Köyhän pojan kerjäys.

Tatu: Jokin näissä totisissa puolattarissa vetoaa, tulee jopa PMMP mieleen. Jotenkin väkinäisen kuuloisten Kyproksen, Montenegron ja Suomen jälkeen moderni kansanmusiikki tuntuu raikkaalta tuulahdukselta.

8. Valko-Venäjä / ZENA: Like It — 18 pistettä

(Sanna-Leena: 5, Pauliina: 1, Heini: 2, Henna: 2, Tatu: 8)

Sanna-Leena: Sympaattinen, tanssittava, vähän heppoinen ja kotikutoinen tanssibiisi. Ilahdutti, mutta ei toki saa äänestämään omalla rahalla.

Tatu: Aika perinteinen, mutta tämän semin tanssibiiseistä tämä sympaattinen numero oli eniten mieleeni.

9. Australia / Kate Miller-Heidke: Zero Gravity — 16 pistettä

(Sanna-Leena: 8, Pauliina: 3, Heini: 5, Henna: 0, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Tervetuloa kunnolla Euroviisuihin Australia! Ensimmäistä kertaa kansa sai päättää, ja tuloksena oli luultavasti viisujen yksi progressiivisimmistä biiseistä. Biisi muuttaa muotoaan ympäriämpäri koko ajan, samalla kun seivästetyn manaajanuken kaltainen tanssija väijyy sopraanolaulajaa, joka tönöttää Virolta kopioidussa koltussa. Huikeaa, hengästyttävää ja niin viisua!

Pauliina: Tällaista koreografiaa ei ole euroviisuissa ennen nähtykään. Tuo mieleen Hereditaryn kaltaiset kauhuelokuvat. Itse biisi on samantekevä, kun katsoja lumoutuu laulajan ja tanssijan kieppumisesta yläilmoissa.

Heini: Hui, tämä on niin seko. On vähän siinä ja siinä, toimiiko vai ei. Laitan toivoni siihen, että lavashow’ta värkätään viisuja varten paremmaksi.

Tatu: Voihan viisuooppera! Kansa sai tänä vuonna valita ennen niin elegantin maan viisuesityksen, ei olisi ehkä kannattanut.

10. San Marino / Serhat: Say Na Na Na — 10 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 5, Heini: 1, Henna: 0, Tatu: 4)

Sanna-Leena: Kun setämies väijyy tyttöstä ja huhuilee, että älä pelkää ja ota pakkorakkauteni vastaan, se on vain kaikella tavoin kammottavaa.

Tatu: Surumielistä ja vähän pelottavaa diskoa.

Ja nämä kappaleet jäisivät IS:n raadilta siis rannalle ruikuttamaan:

11. Slovenia / Zala Kralj & Gašper Šantl: Sebi — 9 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 4, Heini: 0, Henna: 0, Tatu: 5)

Sanna-Leena: Yksi viisujen kantava teema on vuotavalla äänellä hipsteristi hönkivät meikittömät miehet ja naiset. Mikään näistä biiseistä ei jää kovinkaan sielukkaana mieleen, ei jää tämäkään. Vessataukobiisi.

Henna: Huolestuttaa Slovenian artistien D-vitamiinin puute. Vaikka kuinka tavoitellaan indie-tunnelmaa, kalpeana sumuisessa ilmassa hönkiminen ei vaan riitä.

12. Portugali / Conan Osiris: Telemóveis — 8 pistettä

(Sanna-Leena: 1, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 0, Tatu: 7)

Sanna-Leena: Yksi piste silkasta mielenkiinnon herättämisestä ja lavalla vääntelehtivän modernin tanssijan taidoista. Mitään järkeä tässä biisissä ei ole, ja siksi se edes ohuelti kiinnostaa.

Tatu: Vähän hankala, mutta kiinnostava kappale, jota tekee mieli kuunnella lisää. Viisulavalla voi mennä kiusalliseksi vääntelehtimiseksi.

13. Montenegro / D mol: Heaven — 7 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 7, Tatu: 0)

Henna: Esikatseluvideossa kuuden laulajan laulu soi kauniisti yhteen, mutta kansallisessa karsinnassa laulu menee sinne tänne. Toivottavasti D mol petraa livelähetystä varten. Hieno jousisoitin taustalla.

14. Serbia / Nevena Božović: Kruna — 4 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 4, Tatu: 0)

Henna: Miksi pitää laulaa sekaisin serbiaksi ja englanniksi? Pois huonolla englannilla lauletut mitäänsanomattomuudet! Kuuntelijakin kiittää kun ei tarvitse ymmärtää sanoja. Muuten komea balladi ammentaa Balkan-laarista eikä laulajan laulutaidoista tarvitse olla huolissaan.

15. Unkari / Joci Pápai: Az én apám — 3 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 3, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Aiemmin viisuissa oikein mukiin menevän biisin vetänyt Joci Papai tulee nyt uudelleen erittäin kädenlämpöisellä ja tylsällä kappaleella. Tämä lamaannuttaa niin pahasti, että edes jääkaapille ei voi lähteä.

16. (jaettu) Tsekki / Lake Malawi: Friend of a Friend — 2 pistettä

(Sanna-Leena: 2, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 0, Tatu: 0)

Sanna-Leena: Pidin viime vuoden Tsekin biisistä paljon, ja tässä biisissä on samaa kuin Kyproksessakin, eli yritetään kopion voimin hyvään tulokseen. Tämän vuoden veto vain on ärsyttävämpi ja jotenkin tekopirteämpi kuin viime vuoden oiva viisu.

16. (jaettu) Georgia / Oto Nemsadze: Keep on Going — 2 pistettä

(Sanna-Leena: 0, Pauliina: 0, Heini: 0, Henna: 0, Tatu: 2)

Sanna-Leena: Ei. On rajat joissa viisubiisit voivat sekoilla ja tämä ei mene niiden rajojen sisäpuolelle. Huonoa huonolla. Jos saisi antaa miinuspisteitä, menisi ne tälle.

Tatu: Aikamoista raastamista, mutta kyllä viisut aina yhden kunnon paatosyliannoksen tarvitsevat!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?