Etkö tiedä huomenna alkavista euroviisuista vielä mitään? Aloita vaikka näistä tärpeistä

Julkaistu:

Viisutärpit
Eurovision laulukilpailu alkaa tiistaina Tel Avivissa Israelissa. Suomen kanssa ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina on tänä vuonna selvästi tylsempi kattaus kuin torstain toisessa semissä – ei siis kannata jättää väliin kumpaakaan. Paria vuoden kohokohtaa saa odottaa lauantain finaaliin asti, mutta viisuvuoden huippu ei tule Tel Aviviin ollenkaan.
  • Eurovision laulukilpailut käydään Israelin Tel Avivissa 14.-18.5.
  • Tiistaina 14.5. ja torstaina 16.5. käytävistä semifinaaleista pääsee kummastakin läpi kymmenen maata lauantain 18.5. finaaliin. Suomea edustava Darude esiintyy tiistaina.
  • Viisi isoa rahoittajamaata ja isäntämaa Israel esiintyvät vain finaalissa.
  • Voittaja valitaan puoliksi yleisön ja puoliksi kunkin maan tuomaristojen äänin. Suomalaiset voivat äänestää tiistain semifinaalissa ja lauantain finaalissa riippumatta siitä, pääseekö Darude finaaliin.

Semifinaali 1, tiistai: Daruden koitos, kumia & nahkaa

Suomi: Darude – Look Away: Emme tälläkään kertaa lukeudu viisujen ennakkosuosikkeihin, mutta ei kuulu melkein mikään muukaan maa tiistain semifinaalissa. Viimeisistä finaalipaikoista ei siis tarvitse tapella verissä päin. Live-esitys ratkaisee nyt paljon, ja itse olen UMK:n ja ennakkotietojen valossa luottavainen Daruden show’n suhteen. Toisaalta, ennustaminen on tässä tasapaksujen biisien kavalkadissa hyvin hankalaa, eikä Suomen kappale musiikillisesti taida erottua kuin tempoltaan valtavirtaa energisempänä.
Islanti: Hatari – Hatrið mun sigra: Yllättävää kyllä, islannin kielellä örisevä BDSM-teknobändi nousi paitsi maan viisuedustajaksi, myös viisufanien suosioon. Ja mikäs siinä, yhtye on tuonut viisuihin kokonaan uuden musiikkigenren, eikä mitenkään laimennettuna versiona. Pornoasuilla ja piiskoilla provosoivan esityksen nimi tarkoittaa suomeksi viha vallitsee, ja valintaa voinee pitää myös jonkinlaisena kannanottona. Islannissa 25 000 kansalaista allekirjoitti vetoomuksen viisujen boikotoimiseksi, ja myös Hatari on ottanut voimakkaasti kantaa Israelin palestiinalaispolitiikkaa vastaan. Meillä Suomessa keskustelu kisojen eettisyydestä jäi hiljaiseksi.

Kypros: Tamta – Replay: Saarivaltio jyräsi viime vuonna toiseksi ihanalla Fuegolla, ja noudattaa nyt samaa reseptiä vähän turhan tarkkaan. Kappaleet ovat niin samanlaisia, että niitä soitetaan viisubileissä sujuvasti limittäin.

Unkari: Joci Pápai – Az én apám: Moni piti Unkaria toissa vuonna edustaneesta kauniista folkkappaleesta. Onneksi olkoon, mies on palannut ja kappalekin taitaa olla sama!

Australia: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity: Aina jonkun pitää se tehdä: disko-oopperaviisu! Maa järjesti ensimmäistä kertaa karsintakilpailun, jossa kappaleen aikana lavalla nähtiin melkein kaikki kliseet akrobaateista jättiläismekkoon.

Portugali: Conan Osiris – Telemóveis: Erikoinen, mutta kiinnostava puhelinlaulu vie Portugalia jälleen eteenpäin aivan omia polkujaan. Vaikka edustaja valittiin puoliksi kansan äänin, suurelle eurooppalaiselle yleisölle tämä voi olla liian haasteellinen esitys.

Puola: Tulia – Fire of Love: Totisesta ulosannistaan huolimatta nämä neljä nuorta naista laulavat palavasta rakkaudesta puolaksi. Luulen, että tämä kansanlaulupläjäys vetoaa oudosti muihinkin suomalaisiin kuin minuun.

Semifinaali 2, torstai: Suuret suosikit astuvat esiin

Alankomaat: Duncan Laurence – Arcade: Hollantilaiskaupungit ovat jo aloittaneet kilvan viisuisännöinnistä, sillä maa on ollut selvä ennakkosuosikki vedonlyöjien taulukoissa. Ja täytyy myöntää, kuultuani kappaleen livenä olin kyllä vaikuttunut miehen äänestä. Kappale edustaa viime vuosina trendinä ollutta miesulvontaa.

Venäjä: Sergei Lazarev – Scream: Viisut kiinnostavat taas Venäjää ja esiin on kaivettu isoin tykki. Lazarevin kolmossijalle yltänyt You Are The Only One oli vuoden 2016 viisujen ykköshitti, ja nyt mies janoaa voittoa. Musikaaliballadi jakaa fanien mielipiteitä, mutta en aliarvioisi esiintyjän taitoja ja karismaa lavalla. Minusta kappale on kerrassaan upea.

Sveitsi: Luca Hänni – She Got Me: Tiedän olevani väärässä: tämä kappale on vuoden suosituimpia ja saa kansan bailaamaan. Minusta kyseessa on sata kertaa kuultu, laiha lattarilitku, joka kaipaisi rutkasti lisää särmää. No, ainakin perinteikäs viisumaa saa taas maistaa menestystä yli parin vuosikymmenen pohjalla rypemisen jälkeen.

Norja: KEiiNO – Spirit in the Sky: Muinaisen kuuloinen hömppäiskelmä saa joikauksineen hymyn huulille, vaikka kuinka taistelisi vastaan. Näiden biisien takia ihmiset rakastavat ja vihaavat euroviisuja!

Ruotsi: John Lundvik – Too Late For Love: Jopa tylsyyteen asti täydellinen gospel-irrottelu, joka kerää varmasti pisteitä tasaisesti kaikkialta. Vähän ärsyttää, että Ruotsi on taas näin hyvä – maa voisi ottaa viisumuskeleillaan enemmän riskejä, sillä taas uutta viisuvoittoa sinne ei tarvita.

Suoraan finaalissa lauantaina

Kisan suuret rahoittajamaat Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Espanja pääsevät suoraan finaaliin yhdessä isäntämaa Israelin kanssa.

Italia: Mahmood – Soldi: Tyylikäs r’n’b-laulu kertoo euroviisuksi harvinaisen monisanaisesti lapsuudesta ilman isää. Laulua kestää kuunnella useammankin kerran, ja se onkin mm. suoratoistopalvelu Spotifyssa selvästi suosituin viisuehdokas. Yllättääkö tämä moderni viisu vielä kaikki?

Espanja: Miki – La Venda: Aluksi tuntui, että tämäkin renkutus on jo sata kertaa kuultu, mutta sympaattisessa Mikissa ja hauskasti vapautumisesta kertovassa rallissa on taikaa. Pinnestettyjen ja pitkäpiimäisiksi hiottujen esitysten keskellä vuoden paras bileviisu onkin kepeä ja iloinen!

Kaksi on joukosta pois

Ukraina: Maa vetäytyi koko viisuista, kun kisaan valittu 27-vuotias Maruv ei suostunut allekirjoittamaan maan yleisradion tarjoamaa sopimusta – osapuolesta riippuen sananvapauden tai Venäjä-yhteyksien takia. Niin tai näin, Maruv olisi voinut hyvinkin tuoda maalle sen kolmannen viisuvoiton. Nyt samaan aikaan ihanan halpahintainen ja tyylikäs popralli Siren Song jää viisudiskojen kulttihitiksi. Suoraan sanottuna melkein mikään ei meinaa tuntua tämän vuoden viisuissa miltään sen jälkeen, kun näin Ukrainan esityksen. Katso jos uskallat!

Bulgaria: Takavuosien vitsimaa on viime vuosina panostanut viisuihin isosti ja laadukkaasti. Nyt rahat ovat ilmeisesti loppu, eikä paluusta ole tietoa.