Yle täysin pulassa UMK:n kanssa: Antti Tuisku ja Robin eivät suostuneet lähtemään viisuihin – ”Se oli helvetin vaikeaa”

UMK-tuottaja Anssi Autio sanoo viisuedustajan löytymisen olleen työn takana. Monet kotimaiset eturivin artistit olivat heti kieltäytyneet kunniasta.

29.1.2019 15:38

Yle oli poikkeuksellisen salamyhkäinen siitä, kuka tai ketkä edustavat Suomea euroviisuissa tänä vuonna. Vuoden 2019 euroviisut järjestetään Tel Avivissa 14.5.–18.5. Vuoden 2018 euroviisut voitti Israelin edustaja Netta Barzilai Toy-kappaleellaan.

Tänään tiistaina Yle julkisti viimein Suomen viisuedustajan: Tel Aviviin Suomea lähtee edustamaan konemusiikkivelho Darude. Viisukappaleen lauluosuudet hoitaa näyttelijä-laulaja Sebastian Rejman.

Viisuedustajasta liikkui sosiaalisessa mediassa kuukausitolkulla mitä villeimpiä veikkauksia. Viisufanien keskuudessa spekuloitiin, että Suomea viisuissa edustaisi Antti Tuisku, Robin ja Isac Elliot. Yhtyeistä eniten kannatusta saivat The Rasmus ja Sunrise Avenua, jotka ovat eräitä Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä.

Sunrise Avenueta pidettiin vahvana ehdokkaana Suomen viisuedustajaksi.

Uuden Musiikin Kilpailun tuottaja Anssi Autio myöntää Ilta-Sanomille, että viisuedustajan löytäminen on ollut erittäin työläs prosessi. Autio sanoo, että Yle on ollut yhteydessä lukuisiin Suomen musiikkitaivaan suuriin tähtiin viisuedustuksesta ja saanut heti kieltävän vastauksen.

– Ei se helppoa ollut. Kun menee tiettyyn artistiluokkaan, Suomen kuuluisimpiin artisteihin, niin se on todella vaikeaa. Ihmiset jopa vähän pelkäävät edustuspaikkaa ja siihen liittyviä paineita. Siinä ovat levy-yhtiötkin välissä, Autio sanoo.

UMK:n suurin ongelma onkin siinä, etteivät nimekkäät suomalaiset artistit halua osallistua viisuihin.

– Tämä on tosi iso keskustelun paikka. Olemme yrittäneet kääntää kaikenmaailman kiveä ja tarjottu vaikka mitä mahdollisuuksia, mutta jos artisti kieltäytyvät niin... Tavallaan siihen liittyy myös se, että Suomen levy-yhtiöt operoivat Suomen maaperällä. Ne saavat tulot Suomen levynmyynnistä. Ei niitä kiinnosta kansainvälistyminen.

Autio sanoo, että Antti Tuiskua on pitkään yritetty saada mukaan viisuihin, mutta turhaan.

Autio kertoo tehneensä kaikkensa, jotta viisuihin saataisi tänä vuonna huippunimi.

– Käytin kuukausitolkulla aikaa viime keväänä ja kesänä siihen, että saisimme mukaan suomalaisen huippuartistin. Se oli helvetin vaikeaa. Viisufanit ja koko Suomi toivovat isompia tähtiä, mutta meidän viisuhistoriamme on niin rankka ja yleisön suhtautuminen niin rankkaa, että jos artisti ei pärjää, se teilataan.

Autio pitää ilmiötä hyvin surullisena ja haastavana UMK:n kannalta. Täysin päinvastainen tilanne on esimerkiksi Ruotsissa.

– Ruotsin musiikkiteollisuus on erittäin vientiorientoitunut. Sen takia Ruotsista on helpompi saada tietyn tason artisteja mukaan viisuihin.

Ketä tähtiä UMK-kisaan sitten pyydettiin mukaan?

– Isac Elliot, Robin, Antti Tuisku, The Rasmus, Sunrise Avenue... Kaikkien kanssa on juteltu aiheesta jossain vaiheessa, Autio sanoo ja jatkaa.

– Artisti tai manageri on sanonut ei. Pahimmassa tapauksessa artisti itse on sanonut, ettei uskalla lähteä edustustehtävään, kun on liian kovat paineet.

Robinia oli kosiskeltu viisuihin, mutta tähti oli kieltäytynyt.

Paljon keskustelua viisufanien keskuudessa on herättänyt myös se, miksi viisuedustaja julkistettiin näin myöhään.

– Meillä on vain yksi kilpailija niin kausi on automaattisesti vähän lyhyempi. Viimeksi viisuedustaja julkistettiin marraskuussa ja sitten tuli kaksi kuukautta pelkkää tyhjää. Käytännössä mitään ei tapahtunut. Nyt tämä on todella tehokasta. Ensimmäinen viisuehdokaskappale julkaistaan jo ensi viikolla.

– Näin kisa pysyy mielenkiintoisena. Se vastaa myös sitä, miten ihmiset nykyään mediaa käyttävät. Ei ole pitkitetty kisaa.

Autio korostaa lopuksi, että hän on tiistaina julkistettuun euroviisuedustaja Darudeen erittäin tyytyväinen.

– Onneksi saimme mukaan artistin, joka vastaa meidän kriteereitä siitä, minkä tason artistin haluamme mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?