Euroviisut

Viisuedustaja yritettiin kidnapata Bakun euroviisuissa: ”Ajattelin, että palaan kotiin kuolleena”

Julkaistu:

Israelin delegaation lehdistöpäällikkö Alon Amir kirjoitti kirjan, joka pohjautuu hänen kokemuksiinsa. Hän kertoo IS:lle olleensa aivan puhki palattuaan kotiinsa Tel Aviviin.
Sillä hetkellä Israelin delegaation lehdistöpäällikön Alon Amirin sydän pomppasi kurkkuun. Hän oli juuri saanut tietää, että muutaman erikoisagentin sijaan heidän viisudelegaatiotaan turvaisi 15 erikoisagenttia. Myöhemmin selvisi, että erikoisagenttien lisäksi Bakussa oli lisäksi 20 peitetehtävissä olevaa Israelin tiedustelupalvelun Mossadin erikoisagenttia.

Yksi hotellilla päivystävistä erikoisagenteista vakuutti, ettei hätää olisi. Alon Amir tiesi toisin. Kun he olivat saapuneet Bakun euroviisuihin 2012, erikoisagentteja oli turvana vain 3. Yhtäkkiä heitä oli liuta.

– Jos on enemmän hommia, heitä tulee yksi tai kaksi. Tuollainen määrä tarkoittaa pahaa. He vakuuttelivat koko ajan, että kaikki on hyvin. No, enhän minä mikään tyhmä ole. Ajattelin, että todennäköisesti palaan kotiin ruumispussissa, hän kertoo IS:lle.

Israelin viisudelegaatio oli varannut turvallisuussyistä Bakussa koko kerroksen hotellissa itselleen. He eivät saaneet käydä kahdesti samassa ravintolassa. Kaupungilla heitä oli ohjeistettu sanomaan kyselijöille heidän tulevan Maltalta. Se meni ongelmitta siihen asti, kunnes eräs kaupan työntekijä kysyi Maltan pääkaupunkia eikä kukaan heistä sitä siinä tilanteessa muistanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Israelilaiset tiesivät, että Bakussa oli uhkia. Amirin mukaan suurimman uhkan muodostaisi avoin raja Iranin kanssa. Euroviisut sujuivat onneksi ongelmitta ellei mukaan lasketa sitä, että Israelia Time-kappaleellaan edustanut Izabo päässyt finaaliin. Voiton vei ylivoimainen ennakkosuosikki Ruotsin Loreen Euphoriallaan. Suomea edusti Pernilla Karlsson När jag blundar -kappaleellaan.


Kotiin Tel Aviviin palattuaan Amir kuvailee olleensa aivan puhki. Hän ei jaksanut muuta kuin maata sohvalla seuraavan viikon. Hän törmäsi sattumalta tuttuun erikoisagenttiin, joka paljasti totuuden tehtävästä. Viranomainen alkoi listata kaikkia Israelin delegaatioon kohdistuneita uhkia.

– Sain myöhemmin tietää, että viranomaiset saivat kiinni 40 terroristia, jotka olivat suunnitelleet kidnappaamistamme. Sen jälkeen he olisivat räjäyttäneet pommit viisuareenalla, Amir huokaa.

Azerbaidzanin viranomaiset uutisoivat pidätyksistä viikko euroviisujen jälkeen. BBC uutisoi toukokuussa 2013, että oikeus tuomitsi kolme ihmistä 11–12 vuoden vankeustuomioon Azerbaidzanissa suunnitelmista räjäyttää Israelin suurlähetystö.

Israelin delegaation lehdistöpäällikkönä vuosina 2009, 2012, 2013 ja 2016 sekä Valko-Venäjän ja Slovakian lehdistöpäällikkönä vuosina 2005 ja 2011 toiminut Alon Amir on kirjoittanut kokemuksistaan semifiktiivisen kirjan Three Minutes of Eternity. Erityisesti kaikille viisufaneille suunnattu kirja on saatavilla Amazonin kautta.


17-vuotiaasta lähtien viisuympyröissä työskennellyt Alon Amir haluaisi ihmisten erottavan euroviisut ja politiikan toisistaan.

– Meillä tulee aina vastaan Israel-Palestiina-kysymys. Joudumme aina tekemisiin sen kanssa. Se on sama juttu euroviisujen lisäksi olympialaisissa ja jalkapallon MM-kisoissa. Pitää muistaa, ettemme edusta viisuissa Israelin hallitusta, vaan Israelia itsessään, hän huomauttaa.

Vuonna 1996 hän oli kuolla itsemurhapommittajan uhrina. Amir seisoi tietämättään hänen vieressään. Hän pelkäsi myöhästyvänsä bussista, lähti menemään ja ehti kävellä nelisenkymmentä metriä.

– Kuulin hirveän räjähdysäänen. Muistan yhä sen hajun ilmassa, kahden sekunnin täyden hiljaisuuden ja sen jälkeiset ihmisten huudot. Yksi päätös, yksi merkittävä päätös pelasti henkeni.

Mihin tahansa Amir meneekin, hän katsoo aina, missä on hätäpoistumiskäynti ja missä on suurin ikkuna, josta voi hypätä alas. Niin Suomessakin, minne hän on saapunut tapaamaan ystäviään ja katsomaan ystävänsä Krista Siegfridsin Dinner Show’ta. Amir ihmettelee, ettei Suomessa ravintoloissa ja tavarataloissa tarkasteta reppuja, kuten hänen maassaan on tapana.


Miehen pahin pelko euroviisuissa on, että joku juoksee lavalle. Hän seuraa aina kisaa lavan tuntumasta, jotta voisi rynnätä lavalle turvamiehen kanssa, jos joku hyökkäisi lavalle.

Israel on voittanut neljästi euroviisut. Laihojen vuosien jälkeen Israel onnistui Netan Toy-kappaleen ansiosta voittamaan Lissabonin euroviisut. Seuraavat viisut järjestetään toukokuussa Tel Avivissa.

Amir vakuuttaa, että kaikkien pitäisi olla turvassa Tel Avivissa.

– Teemme kaikkemme, että kaikki tulee menemään hyvin. Tel Aviv on paras kaupunki maailmassa. Upea sää, upeita ihmisiä, hän luettelee.


Alon Amirin viisuasiantuntijuutta on käytetty myös Suomessa. Hän kuului UMK-tuomaristoon vuonna 2017. Mies kehuu valtavasti Ylen järjestämää finaalia, muttei syttynyt sen vuoden kappaleista. Amirin suosikkiviisuihin Suomesta lukeutuvat Anneli Saariston La Dolce Vita, Beatin Free? ja Ami Aspelundin Fantasiaa 1980-luvulta.

– Rakastan teissä sitä, että olette lähes yhtä hulluja euroviisuissa kuin me. Suomalaiset viisukappaleet ovat aina outoja ja vain Suomi voi lähettää sellaisia. Ette ole kovin menestyneitä euroviisuissa, mutta se johtuu siitä, että lähetätte joskus surkeita kappaleita, joskus taas loistavia kappaleita. Luulin tosin, että Krista olisi voittanut.

Hän muistuttaa menestyksen salaisuuden olevan nimenomaan kappaleessa. Sen pitää olla hyvä. Rahaa ei tarvitse upottaa valtavasti. Israelissakin tehdään euroviisuja pienellä satsauksella.

– Israelissa kuviteltiin, että meitä vihataan Euroopassa, kun emme pääse finaaliin. Ei se siitä johtunut, vaan siitä, ettei meillä ollut tarpeeksi hyviä lauluja.