Euroviisut

Yle vastaa viisukonkarin kritiikkiin – tästä syystä säveltäjien matkaa ei makseta: ”Biisintekijöitä ei periaatteessa tarvita”

Julkaistu:

euroviisut
UMK-tuottaja Anssi Autio kertoo, miksi Monstersin tekijäkaartia ei lennätetä Lissaboniin Ylen rahoilla.
Ruotsalainen euroviisukonkari Linnea Deb on yksi heistä, jotka ovat olleet kirjoittamassa Saara Aallon viisuedustuskappaletta Monsters. Deb kertoi Aftonbladetin haastattelussa olevansa närkästynyt siitä, ettei häntä ja kappaleen toista kirjoittajaa Joy Debiä nähdä Aallon kannatusjoukoissa Lissabonissa, sillä hänen mukaansa Yle ei ole halukas maksamaan hänen lentojaan tai majoitustaan.

– Tämä on todella harmillista. Ajatelkaa jos ohjaaja tai käsikirjoittajaa ei nähtäisikään filmifestivaaleilla, Deb vertaa Aftonbladetin haastattelussa.

Deb ja Deb nähtiin Suomen UMK18-finaalissa, jonne heidän lennätettiin naapurimaasta.

– Tuntui olevan tärkeää tuoda meidät Suomeen, mutta nyt meidät heitetään pois. Ikävää, että biisintekijöiden arvostus on nollassa kisassa, joka perustuu meidän työhömme, Deb puhisee.


Ylen ja UMK:n tuottaja Anssi Autio kertoo Ilta-Sanomille, että Aallon mukaan viisuihin lähtee tietyn kokoinen delegaatio, johon kuuluvista henkilöistä vastaavat yhdessä Yle, Aallon oma tiimi sekä Aallon levy-yhtiö Warner Music Finland.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se ei ole pelkästään meidän päätettävissämme, että ketkä kaikki lähtevät mukaan ja kuuluvat delegaatioon, Autio kertoo.

– Olemme keskustelleet paljon siitä, että ketä otetaan mukaan ja ketä siellä tarvitaan. Se on aika suuri määrä ihmisiä.

Kokonaisuudessaan delegaatioon kuuluu Aution mukaan reilut 20 henkilö. Heihin lasketaan mukaan mm. kaikki esiintyjät, Ylen toimittajat ja kuvaajat, kameraohjaaja ja valomiehet sekä managerit.

– Lavashow on iso osa esitystä, joten siksi mukaan tarvitaan esimerkiksi valomiehiä, Autio selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kappalehan on itsessään jo valmis, joten säveltäjiä ja biisintekijöitä ei periaatteessa tarvita.


Aution mukaan säveltäjiä on joskus aiempina vuosina kutsuttu mukaan, jos heitä on tarvittu tai jos esimerkiksi esiintyjämäärä on pienempi.

– Suoraan sanottuna, jos voisin tehdä vaihtoja valinnoissa niin tekisin, koska haluaisin antaa biisintekijöille kaiken heidän ansaitsemansa kunnian.

Autio kuitenkin huomauttaa, että säveltäjät eivät ole missään vaiheessa olleet Ylen palkkalistoilla vaan he ovat työskennelleet Warnerin kanssa.

– He ovat tehneet kappaleita Saara Aallon uudelle levylle ja edustuskappale valittiin niistä. Eli he ovat olleet Warnerin palkkaamia ihmisiä, Autio korostaa.

– Warner päättää itse, ketä he delegaatioon nimeävät.


Delegaatio koostuu suuresta määrästä ihmisiä, joista kaikkia ei suinkaan nähdä tv-ruuduissa tai lehtihaastatteluissa. Esimerkiksi esiintymislavan takana olevaan ”odotushuoneeseen” eli green roomiin pääsee maksimissaan kymmenen ihmistä.

– Esiintyjiä on yhteensä kuusi. Sen lisäksi kaksi Saaran manageria ja Yleltä kaksi ihmistä. Siinäpä se kymmenikkö jo onkin, Autio kertoo.

– Joskus siellä on voinut olla esimerkiksi useampia toimittajia mukana, mutta se riippuu aina esiintyjämäärästä.

Saara Aallon läheiset varmasti haluavat myös paikan päälle kannustamaan häntä.

– Perhe ei ole osa delegaatiota. He ovat siellä omalla lomallaan ja kannustusmatkallaan. Heidän kustannuksensa eivät mene meidän budjetistamme, Autio toteaa.


Linnea Deb totesi Aftonbladetin haastattelussa, etteivät hän tai Joy Deb luultavasti enää koskaan tule tekemään yhteistyötä Ylen kanssa.

– Onhan se sääli jo näin on. Olemme yrittäneet pitää heitä mukana ja lennätimme heidän UMK18-finaaliin, koska heillä oli rooli ohjelmassa, Autio kertoo.

– Ehkä he ovat Ruotsissa tottuneet erilaiseen meininkiin ja tapoihin viisujen suhteen. Mutta mieluusti tekisin heidän kanssaan jatkossakin yhteistyötä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt