Euroviisut

Kommentti: Saara Aallon Monstersin matkalaukkuversio osoitti, että Suomella on käsissään viisutimantti

Julkaistu:

Suomella on käsissään timantti, joka kaipaa vain vähän hiomista, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Tatu Onkalo.
Saara Aalto esiintyi sunnuntaina Liettuan Eurovizija-ohjelmassa, jossa maa valitsi oman edustajansa Lissabonin Eurovision-laulukilpailuun. Promoesiintymiset muiden maiden viisuohjelmissa ovat tavallisia, mutta Aallon esiintymisen teki kiinnostavaksi Monstersin lavashow’n saama tyly tuomio UMK:n jälkeen.

Yleinen mielipide tuntui olevan, etteivät suuret odotukset megaluokan esityksestä täyttyneet. Liettuan esitys taas on saanut kiitteleviä kommentteja:Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Tällaiseen esiintymiseen lähdetään ilman omia tanssijoita matkalaukun eikä rekka-auton kanssa, joten show oli tietenkin varsin riisuttu versio UMK:sta. Mutta myös vaatteet ja väriteema olivat vaihtuneet ja rekvisiittaa sekä tanssiliikkeitä oli vähemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On vaikea sanoa, kuinka paljon kritiikki on vaikuttanut siihen miltä show nyt näytti. Suunnitelmien Lissabonin esityksestä täytyy olla jo suuremmilta linjoiltaan tehty. Liettuan esitys ei niihin juurikaan liity, Yleltä kerrottiin Iltalehdelle maanantaina.

Niin tai näin, Eurovizijan esitys osoitti, että Suomella on käsissään timantti, joka kaipaa vain vähän hiomista. Erilaisia mekkoja löytyy Aallon ja Ylen vaatekaapista, värivaloja voi säätää ja koreografioiden yksityiskohtia hinkata. Tärkeimmät, eli kappale ja esiintyjä ovat erinomaiset, joten eiköhän Lissabonissa nähdä jotain mahtavaa.

Täytyy myöntää, että itsekin olin pettynyt nähdessäni Monstersin UMK:ssa. Ihmisten odotukset olivat kuitenkin aivan valtaisat. Minustakin alkoi lopulta tuntua, että pettymys oli osin itse aiheutettua. Kaikissa kolmessa esityksessä näkyi hyvin selvästi brittikoreografi Brian Friedmanin kädenjälki, joka Aallon faneille on tuttu X Factorista.

Sitä saatiin, mitä oli tilattu, mutta X Factorissakaan kaikki esitykset eivät olleet täyttä kultaa.

Miksi matkalaukkushow onnistui paremmin kuin UMK?

Uuden musiikin kilpailuun verrattuna Eurovizijassa nähtiin vähemmän väkinäinen esitys, jossa Saara Aalto pääsi paremmin oikeuksiinsa. Lavalla nähtiin vähemmän pökkelöitä tanssiliikkeitä ja lipunliehuttelua, enemmän Monstersin musiikkivideolta tuttua viettelevää kävelyä, jossa Saara Aalto tuntuu olevan mestari:Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Aallon ääni pääsi ehkä paremmin oikeuksiinsa, kun laulajaparkaa ei riuhdottu jatkuvasti jonnekin ja vaatteita ei tarvinnut riisua mikki toisessa kädessä.

Toisaalta, UMK-asun saamaa lyttäystä en ihan täysin ymmärrä, ja vaikka punasävyinen valoshow oli ihan hieno, jäin kaipaamaan neonmeikkiä ja laservaloja.

Koreografiaa ja Aaltoa vähemmälle huomiolle on jäänyt Yle, joka ansaitsee osansa kritiikistä.

Yleensä jätän kaikenkarvaisten viisuasiantuntijoiden mielipiteet omaan arvoonsa (olenhan itse paras asiantuntija!), mutta ESC Dailylla puhuneen vedonlyöjän Daniel Gouldian kanssa olen samaa mieltä UMK:n teknisestä toteutuksesta.

Aallolle luotiin tähtitieteelliset odotukset, mutta Gouldian sanoin, ”äänen miksaus oli huonoa, kameratyöskentely oli heikkoa ja itse areena vaikutti olevan kovin tyhjä.”

Samat ongelmat ovat riivanneet minua UMK:ssa siitä asti kun se siirrettiin isoon jäähalliin. Jostakin syystä Liettuassa kamerat liikkuivat vauhdikkaammin, olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja näin koko esitys näyttikin paremmalta. Pienempi show, mutta paremmat bileet.

Toivottavasti Lissabonissa näemme sitten sen isomman show’n ja ne parhaat bileet.

Ai niin, ne bileet

UMK:n jälkeen hipsin euroviisudiskoon, kuten monta kertaa aikaisemminkin. Koskaan ennen en ole todistanut Suomen edustusbiisin aiheuttavan sellaista hurmosta, mitä Monsters sai aikaan, kun se useaan kertaan tanssilattialla soitettiin. Pelkästä Suomi-kuplasta ei ollut kyse, kappale yksinkertaisesti toimi.

Olkoot Saara Aallon sijoitus Lissabonissa mitä hyvänsä, Monstersia siellä tullaan bailaamaan.

Eri esiintymiset ennen varsinaisia viisuja antavat tilaisuuden kokeilla eri ratkaisuja ja nähdä yleisön reaktio niihin. Se ainakin on varmaa, että kun kalabaliikissa mukana ovat sekä viisufanit että Saara Aallon fanit, mielipiteitä riittää. Kyseiset porukat ovat sen verran kärkkäitä kommentoimaan, ettei mikään tule ikinä kelpaamaan kaikille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt