Euroviisut

Ukrainan viisuhuuman taakse kätkeytyy pimeä puoli – Katyan, 28, käsivarsille kuoli ihminen verisellä Maidanin aukiolla vain 3 vuotta sitten

Julkaistu:

Euroviisut
Maidanin aukio Kiovassa symboloi Ukrainan vallankumousta vuonna 2014. Nyt aukio täyttyy viisuturisteista ja -mainoksista.
Euroviisut järjestetään tänä vuonna Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, vaikka maa on ollut verisen konfliktin pyörteissä kolme ja puoli vuotta.

Ukrainalaiset halusivat järjestää euroviisut maassaan kriisistä huolimatta. Viisut edustavat Ukrainan kansalle sitä Eurooppaa, johon he kipeästi haluavat kuulua.

Euroviisuhulina ja Ukrainan konflikti kietoutuvat erottamattomasti yhteen Maidanin aukiolla Kiovan keskustassa. Täältä kaikki alkoi, kun presidentti Viktor Janukovitshin toimiin turhautunut kansa osoitti aukiolla aluksi rauhanomaisesti mieltään.

IS tapasi Kiovassa kaksi aktivistia, jotka olivat paikalla Kiovan traagisesti edenneissä, lopulta helmikuun verilöylyyn ja vallankumoukseen johtaneissa tapahtumissa alusta loppuun.


28-vuotias Katya istuu kahvilan pöydässä Maidanin laidalla. Tapahtumien muistelu ei ole hänelle helppoa. Traumaattiset kokemukset ajoivat hänet ensin alkoholin suurkuluttajaksi ja sen jälkeen säännöllisille terapiakäynneille. Nyt kaikki palaa mieleen vyörynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Näin aukiolla pari miestä, joilla oli armeijan tarvikkeita mukanaan. Kysyin heiltä, eikö heitä hävetä hakata opiskelijoita ja nuoria tyttöjä. He vastasivat törkeillä sanoilla, Katya muistelee hetkeä, kun tajusi syyskuussa 2013, miten vakava tilanne Maidanilla oli.

Katya esiintyy mukana Netflixin aiheesta kertovalla dokumentilla. Winter On Fire -dokumentti (2015) oli ehdolla vuoden parhaan dokumentin Oscar-palkinnon saajaksi ja se on voittanut parhaan dokumentin palkinnon Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla vuonna 2015.


Katya kertoo valehdelleensa perheelleen olevansa muualla opiskelemassa, jotta he eivät huolestuisi. Sen jälkeen hän vietti koko talven Maidanin mellakoissa.

– Yritin vain ymmärtää, mistä oikein oli kyse. Paikan päällä ei tuntunut siltä, että se olisi ollut niin vaarallista, Katya sanoo.

Katyan käsivarsille kuoli mellakoissa ihminen. Hän sai itsekin vammoja: räjähtävästä kranaatista lensi sirpale hänen jalkaansa.

– Euroopan unioniin kuuluminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että asiat olisivat kuin sadusta. Mutta se voisi auttaa saamaan paremmat ihmisoikeudet ja toimivan demokratian. Tällä hetkellä Ukraina ei ole paikka, jossa haluaisi kasvattaa lapsensa.

Jevgeni Vodan oli mukana mellakoissa aivan syksyn alusta siihen asti, kunnes Janukovits erotettiin presidentinvirasta. Nykyään Jevgeni asuu itse rakennetussa hökkelikeskuksessa lähes autiossa saaressa Dnepr-joen keskellä ja elää askeettista käsityöläisen elämää. Jevgeni liikkui mellakoissa Katyan kanssa.

– Katya on tunteellinen nainen, häntä piti välillä toppuutella, Jevgeni muistelee.


Mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi, kun hallituksen Berkut-joukot käyttivät täysin yllättäen tavallisia ukrainalaisia vastaan kumiluoteja, kranaatteja ja metallipamppuja. Mielenosoittajien joukossa oli paljon nuoria opiskelijoita, vanhuksia, naisia ja lapsia.

Myös Jevgeni sai osansa. Hänen jalkansa vaurioitui kranaatti-iskussa, eikä se oli vieläkään parantunut.

– Kipu oli niin kova, että mikään määrä särkylääkkeitä ei auttanut. En nukkunut päiviin.

Jevgeni lähtisi silti koska vain uudestaan Maidanille.

– Ihmiset muuttuivat sen jälkeen. He ymmärsivät, että poliitikkojen sana ei ole laki, eivätkä lait ole uskonto, jota on pakko noudattaa. Voimme itse vaikuttaa niihin.

Ukraina voitti viisukisan Jamalan väkevällä 1944-kappaleella, joka kertoo Krimin tataarien karkottamisesta alueelta 1940-luvulla Josif Stalinin toimesta. Aluksi Euroopan yleisradiounionissa pohdittiin, voiko kisoja järjestää lainkaan Ukrainassa. Viisuja edelsi skandaali, kun Ukraina kielsi Venäjän viisuedustajaa Julija Samoilovaa saapumasta kisoihin.

Samoilova esiintyi tiistaina Krimillä Venäjän voitonpäivänjuhlinnoissa samaan aikaan, kun Kiovassa järjestettiin ensimmäinen euroviisujen semifinaali.


Kun Itsenäisyydenaukiolla eli Maidanilla seisoo nyt kaikkien viisukoristelujen keskellä, on vaikeaa kuvitella, että väkivaltaisista tapahtumista on vain muutama vuosi. Innokkaat viisuturistit ottavat selfiekuvia ja hymyilevät leveästi.

– On kiva, jos Kiova näyttää ulkopuoliselle hyvältä tällä hetkellä. Meillä on kuitenkin vielä todella pitkä matka edessämme, Katya sanoo ironiaa äänessään.

Maidanin aukion tapahtumat alkoivat syksyllä 2013 ja ne päättyivät vasta helmikuussa 2014, jolloin Janukovitsh erotettiin presidentin virasta. Ihmisoikeusjärjestöjen tietojen mukaan väkivaltaisuuksissa kuoli 93 päivän aikana 125 ihmistä.

Vaikka Janukovitsh syöstiin vallasta, kansan oli vaikeaa olla tyytyväinen tapahtumien jälkeen. Karmeisiin väkivaltaisuuksiin syyllistyneitä Berkut-joukkojen jäseniä ei koskaan tuomittu.

– Kukaan ei tiedä, mihin kaikki he menivät. Heille ei järjestetty minkäänlaisia kuulemisia.


Katyan itsensä on ollut vaikeaa palata normaaliin elämään mellakkatalven jälkeen.

– Sen jälkeen olet kuin narkkari adrenaliinille. Koko Maidanin jälkeisen kesän join vain viiniä, koska en pystynyt muuhun.

Jevgeni istuu puusta käsin rakennetun penkin päällä ja kertoo luonnon merkityksestä itselleen. Vieressä istuu kansallispukuun pukeutunut kaveri, joka oli myös paikalla Maidanilla. Kaveri soittaa ukrainalaista kanteleen tyyppistä soitinta. Heidän elämänsä on nykyään niin yksinkertaista kuin mahdollista.

– Tämä on ensimmäinen toukokuu 30 vuoteen, kun täällä sataa lunta, Jevgeni toteaa ja hymyilee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt