Kommentti: Ukrainan euroviisuissa on jotain pelottavaa – eikä se ole Suomen tippuminen - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ukrainan euroviisuissa on jotain pelottavaa – eikä se ole Suomen tippuminen

Viisukupla saa unohtamaan sen, miten poikkeukselliset tämän vuoden euroviisut todella ovat. Joidenkin viisufanien olisi syytä hävetä Ukrainaan kohdistunutta kritiikkiään, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Nita Makkonen.

Nyt viisuviikko on käynnissä, ja viisukansa ja mediat tuntuvat unohtaneen ympärillä kytevän tilanteen totaalisesti, kirjoittaa toimittaja Nita Makkonen.

10.5.2017 18:08

Euroviisumaat kohahtivat, kun Tukholmassa selvisi toukokuussa 2016, että viisut järjestetään seuraavaksi kriisien ruhjomassa Ukrainassa. Viisuja edelsi skandaali, kun Venäjä heitettiin kisoista ulos sen edustajan Julia Samoilovan vierailtua Krimin valloitetulla niemimaalla. Monet pohtivat, voiko viisuja ylipäätään järjestää Ukrainassa levottomuuksien ja Krimin kriisin takia.

Nyt viisuviikko on käynnissä, ja viisukansa ja mediat tuntuvat unohtaneen ympärillä kytevän tilanteen totaalisesti. Sosiaalisessa mediassa kommentoidaan karusti, että viisujen järjestelyt ovat heikot ja väliaikanumerot tylsempiä kuin yleensä. Tämä on tietenkin aivan totta. Viisuissa on tänä vuonna hiukan heikkotasoisempi show.

Ukraina halusi järjestää euroviisut maan epävakaasta tilanteesta huolimatta.

Länsimaiden edustajat voisivat katsoa peiliin ja yrittää muistaa myös sen karmaisevan tilanteen, minkä keskellä Ukraina kansakuntana ja maana on. Ukrainassa on käynnissä Euroopan verisin kriisi sitten 90-luvun. Konfliktissa on kuollut yli 10 000 ihmistä, ja se on karkottanut lähes kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Asiaa voisi kenties havainnollistaa kilometrien avulla. Kiovasta Donetskiin on noin 800 kilometriä. Helsingistä Rovaniemelle on suurin piirtein saman verran matkaa. Pystyisimmekö me järjestämään viisut kasaan pääkaupunkiin, jos Rovaniemellä olisi käynnissä sota venäläismielisiä kapinallisia vastaan? On hätkähdyttävää, miten viisukansa onnistuu ummistamaan silmänsä niin lähellä olevalta tilanteelta.

Kyllä, on totta, että euroviisujen harjoitusviikot ja semifinaalit eivät ole olleet samaa tasoa kuin esimerkiksi viime vuosina Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. Mutta ukrainalaiset halusivat järjestää viisut, ja siinä he ovat tähän mennessä onnistuneet aivan hienosti.

Norma John pettyi pahasti, kun finaalin ulkopuolelle jääminen myöhään tiistai-iltana selvisi.

Suomalaisia surettaa ymmärrettävästi Norma Johnin tippuminen pelistä, mutta ei siinä ollut takana mitään sen suurempaa salaliittoa. Kappale oli hieno, mutta se ei kerännyt tällä kertaa tarpeeksi ääniä.

Euroviisujen säännöissä kielletään poliittiset sanoitukset ja ilmaukset lavalla. Sääntöä on kuitenkin osattu kiertää vuosien varrella tavalla jos toisellakin.

Kisan iso ennakkosuosikki on Italian Francesco Gabbani gorillahahmon kanssa. Miehen esitys vaikuttaa leikkisältä ja hyväntuuliselta, mutta sen sanoitukset ottavat kantaa niin voimakkaasti kuin viisuissa vain voi. Sanoituksissa puhutaan länsimaalaistumisesta ja siitä, että ihmiset ovat lopulta vain aistiensa varassa, kuten apinat. Ehkä Gabbani onkin tälle vuodelle juuri oikea voittaja, jos näin käy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?