Ukrainan euroviisuissa muhii vaikeuksia – eläinaktivistit shokissa: Kiovassa käynnissä karmaiseva ”puhdistusoperaatio” - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Ukrainan euroviisuissa muhii vaikeuksia – eläinaktivistit shokissa: Kiovassa käynnissä karmaiseva ”puhdistusoperaatio”

Kiovassa järjestettävät Eurovision-laulukilpailut uhkaavat kaupungin kulkukoiria.

Julkaistu: 15.2.2017 13:09

Ukrainassa valmistaudutaan euroviisuihin tappamalla kulkukoiria ja -kissoja.

Tämän vuoden euroviisut järjestetään toukokuussa Ukrainassa, Kiovassa. Viime vuonna kisan voitti Ukrainan Jamala kappaleellaan 1944.

Maan viisujärjestelyt ovat herättäneet jo nyt runsaasti kohuja viisufanien keskuudessa. Fanit ovat tyrmistyneitä siitä, että Ukrainan viranomaiset ”puhdistavat” kaupunkia kulkukoirista viisuturisteja varten. Asiasta kertoi viisu-uutisiin keskittynyt Eurovoix-sivusto.

Ilmiö ei ole Ukrainassa uusi. Eurovoixin mukaan Ukrainassa tapettiin vuonna 2012 jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailujen aikaan noin 20 000 kulkukissaa ja -koiraa julmasti myrkyttämällä tai ampumalla. Sivuston mukaan kammottava ilmiö on taas käynnissä tämän vuoden euroviisujen takia.

Adressissa jo 14 000 nimeä

Kulkukoirien ja -kissojen tappamista vastustavat viisufanit ja eläinaktivistit ovat jo keränneet adressiin 14 000 allekirjoitusta. Adressilla pyritään vaikuttamaan siihen, että eläimiä ei tapettaisi viisujen takia.

Eurovoix-sivuston mukaan ukrainalaislehdet uutisoivat, että eläimet halutaan tappaa ainakin niiltä alueilta, joissa tulee olemaan eniten viisuturisteja. Tappamisesta vastaavat tahot ovat kirjoittaneet sosiaalisessa mediassa saaneensa jo viranomaisilta aikeilleen vihreää valoa.

Ukrainan hallitus, euroviisuorganisaatio tai Ukrainan yleisradioyhtiö eivät ole kommentoineet aihetta millään tavalla.

Eläinoikeusaktivisti kauhistui

Tukholmassa viisuvoiton vei Jamala väkevällä kappaleellaan 1944.

Viime vuonna viisut järjestettiin Tukholmassa, jossa tapahtuman järjestelyt olivat käytännössä moitteettomat. Aftonbladet uutisoi Ukrainan viisujärjestelyjen hankaluuksista sivuillaan.

Ruotsalaislehden haastatteleman eläinoikeusaktivistin mukaan kulkueläinten tappaminen on käsittämättömän julmaa. Hän korostaa, että tilanteeseen olisi olemassa paljon parempia ratkaisuja, mutta se vaatisi enemmän suunnittelua pitkällä tähtäimellä.

– Eläinten tappaminen yhden ison viihdetapahtuman takia on julmaa, eläinoikeusaktivisti Camilla Björkbom kommentoi lehdelle.

– Jos populaatio on todella suuri, kastraatioprojekti voisi olla parempi ratkaisu, hän lisää.

Kohu myös lippupaketeista

IS kertoi tiistaina, että viisufanit kiivastuivat fanilippupakettien puuttumisesta tämän vuoden viisujen lippuvalikoimasta. Fanilippupaketteja on myyty jo 14 vuoden ajan. Viisufanien perinteelle tulee nyt seinä vastaan.

Fanilippupaketin avulla fanit ovat saaneet edullisemmalla hinnalla kattavan pääsyn viisuareenoille. Fanilippupaketteja on myyty, jotta viisut jaksaisivat kiinnostaa ja yleisölle olisi houkuttelevaa saapua paikanpäälle seuraamaan viisuja.

Ukrainan yleisradioyhtiö kuitenkin päätti maanantaina, että tämän vuoden viisuihin kyseisiä lippupaketteja ei ole saatavilla. Fanien kattojärjestön Ogae Internationalin Suomen puheenjohtaja Jouni Pihkakorpi kommentoi tilannetta IS:lle.

– Eilen tuli sitten ilmoitus, että ei tule fanilippuja ollenkaan. Siinä ei ollut perustelua, mutta järjestelythän ovat pahasti myöhässä. Siellä on eronnut ja erotettu tuottajia ja järjestäjiä, ja koko euroviisujen järjestely Ukrainassa on tällä hetkellä jäljessä, Pihkakorpi sanoi tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?