Tuleeko euroviisuista katastrofi? Ukrainan viisujärjestelyt raivostuttivat suomalaisfanit: ”Nyt meni yli!” - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Tuleeko euroviisuista katastrofi? Ukrainan viisujärjestelyt raivostuttivat suomalaisfanit

Euroviisut järjestettiin viime vuonna Tukholmassa. Yleisöllä on aina ollut iso rooli viisujen tunnelman luomisessa.

Julkaistu: 14.2.2017 17:30

Ukrainan yleisradioyhtiö päätti maanantaina, että euroviisuihin ei tule myyntiin fanilippupaketteja. Päätös suututti viisufanit, ja ainakin monet suomalaiset jättänevät Kiovan viisut väliin.

Euroviisut järjestetään tänä vuonna Kiovassa Ukrainassa, mutta nyt näyttää vahvasti siltä, että paikalla ei nähdä paljoakaan suomalaisia viisufaneja – tai oikeastaan minkään maalaisia faneja.

Euroviisuihin on jo vuosia myyty fanien Ogae International -kattojärjestön kautta erityisiä fanilippupaketteja. Järjestön kautta ostettuja lippupaketteja on ollut vuosittain myynnissä parituhatta eri maihin, ja niillä on saanut edullisemman ja kattavamman lipun viisuareenoille.

Tänä vuonna kyseisiä lippupaketteja ei näillä näkymin tule myyntiin. Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Suomen Ogaen puheenjohtaja Jouni Pihkakorpi kertoo Ilta-Sanomille Ukrainan yleisradioyhtiön tehneen tylyn päätöksen eilen maanantaina.

– Neuvottelut oli aloitettu syyskuussa, ja lupaus oli jo saatu noin 2500 lipusta, Pihkakorpi kertoo.

Fanilippupaketteja on myyty vuodesta 2002 lähtien. Pihkakorpi kertoo taustalla olleen viisujen kiinnostavuuden laskeminen.

– Siksi tehtiin fanien kanssa sopimus. Fanit pääsivät lipuilla semifinaaliin ja finaaliin ja fanit saatiin näkyviin ja hyvää fiilistä euroviisuihin, Pihkakorpi selittää fanilippupakettien historiaa.

– Eilen tuli sitten ilmoitus, että ei tule fanilippuja ollenkaan. Siinä ei ollut perustelua, mutta järjestelythän ovat pahasti myöhässä. Siellä on eronnut ja erotettu tuottajia ja järjestäjiä, ja koko euroviisujen järjestely Ukrainassa on tällä hetkellä jäljessä.

Jouni Pihkakorpi (vas.) osallistui viime vuonna Tukholman euroviisuihin. Kuvassa myös Kim Karlsson.

Fanilippupakettien eväämisen lisäksi viisufaneilta on nyt kielletty myös pääsy viisujen yhteydessä järjestettävälle Euroclubille.

– Fanit luovat tunnelman siellä ja tekevät hyvät bileet. Tänä vuonna on ilmoitettu, että faneilla ei ole asiaa sinne. Tämä riipii ihmisiä, jotka ovat siellä muutaman viikon ja eivät sitten pääsekään tapaamaan artisteja tai muita faneja.

Eurovision-laulukilpailun yleinen lipunmyynti alkaa tiistai-iltana. Pientä toivoa erityisten fanilippujen myyntiin tulosta kuitenkin on yhä.

– Kaikki euroviisuklubit eri maissa ja Ogae Internationalin puheenjohtaja ovat koko viime yön keskustelleet asiasta EBU:n (Euroopan yleisradiounion) ja Ukrainan yleisradioyhtiön kanssa, että josko näitä saisi, mutta vielä ainakaan ei ole tullut sellaista ilmoitusta.

Pihkakorpi myös toteaa, että vaikka lippupaketit saataisiinkin palautettua, ei viisuissa todennäköisesti tulla tällä kertaa näkemään aiempien vuosien kaltaista fanipaljoutta.

– Tällä hetkellä se on poikinut jo sen, että olen saanut kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ilmoittavat, että eivät lähde viisuihin. Fanikato siellä tulee olemaan, koska tämähän kertoo aika pitkälle arvostuksen puutteesta Ukrainassa.

Hän itsekään ei aio matkustaa Kiovaan viisuihin, vaikka on ollut vuodesta 2000 lähtien joka vuosi euroviisuissa.

– Nyt jättäydyn pois enkä aio lähteä. En boikotoi euroviisuja vaan Ukrainaa järjestäjämaana. Olen kerran aikaisemmin ollut Kiovassa viisuissa ja oli tiedossa, että säätöähän se on, mutta nyt meni yli tämä koko homma, Pihkakorpi puuskahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?