Voidaanko euroviisut järjestää Ukrainassa? Näin EBU:n johto vastaa IS:lle - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Voidaanko euroviisut järjestää Ukrainassa? Näin EBU:n johto vastaa IS:lle

Sodan, sekavan poliittisen tilanteen ja vakavien talousvaikeuksien runtelema Ukraina voitti euroviisut ja sai siten isännöitäväkseen ensi vuoden kisat. Mutta pystyykö se isännöimään kalliin laulukilpailun?

Euroviisuvoittaja Jamala palasi tänään Kiovaan.­

15.5.2016 22:22

Ukraina on ajautunut sotien ja maan sekavan poliittisen tilanteen seurauksena erittäin syvään rappiotilaan. Kun laulaja Jamalan, eli Susana Džamaladinovan voitto Tukholman euroviisuissa ratkesi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, yksi ensimmäisistä kysymyksistä kansainvälisen median mielessä oli, pystyykö ja voiko Ukraina isännöidä euroviisuja 2017.

Euroopan yleisradiounioni EBU:n euroviisujohtaja Jon Ola Sand ojensi lauantaiyön lehdistötilaisuudessa Ukrainan viisudelegaatiolle ensi vuoden euroviisujen isännyyden, mutta samalla Sand sanoi, että seuraavien viisujen suunnittelutyö käynnistyy vasta alkavalla viikolla.

Ukrainalaiset juhlivat euroviisuvoittajaa Kiovan lentokentällä sunnuntaina.­

Sand ja Ukrainan viisudelegaatio esittäytyivät kuitenkin hyvin luottavaisina vuoden 2017 euroviisujen suhteen.

– Tervetuloa Ukrainaan, Ukrainan delegaatio toivotti viisukansalle lehdistötilaisuuden päätteeksi.

Viisuvoittaja Jamalakin oli asian suhteen toiveikas.

– Toivon ehdottomasti, että euroviisut ovat ensi vuonna Ukrainassa. Jossain päin Ukrainaa, hän sanoo.

Jamala juhli voittoaan Tukholmassa.­

Mutta miten asia tosiasiassa on? Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntaina EBU:n euroviisutiedotuksen päällikön Paul Jordanin, joka kertoi EBU:n kannan Ukrainan mahdolliseen euroviisuisännyyteen.

– Kuten on Ola Sand eilen (lauantaina) lehdistötilaisuudessa kertoi, EBU valmistautuu aloittamaan työskentelyn Ukrainan delegaation kanssa vuoden 2017 euroviisujen suunnittelun suhteen. Ensimmäinen palaveri on sovittu lähiviikoille ja siitä lähtien alkaa selvitä, missä ja miten Ukrainassa voitaisiin järjestää euroviisut, EBU:n tiedotuspäällikkö Paul Jordan sanoi IS:lle.

– On tietenkin totta, että tämä valtio (Ukraina) on kohdannut viime vuosina todella valtavia haasteita, joilla on ollut vaikutusta maan nykytilaan. Mutta toisaalta, Ukraina on isännöinyt euroviisuja ennenkin – Kiovassa 2005 – joten he tietävät, mitä kilpailun järjestäminen vaatii. Ja Kiovan viisuthan onnistuivat erittäin hienosti, joten siinä mielessä EBU suhtautuu asiaan luottavaisesti.

Eli jos nyt pitää arvioida, järjestetäänkö vuoden 2017 euroviisut Ukrainassa, mikä on EBU:n vastaus?

– Suunnitelmana on, että Ukraina järjestää euroviisut ensi vuoden keväänä, Paul Jordan sanoi.

Euroopan yleisradiounioni EBU:n euroviisujohtaja Jon Ola Sand.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?