Venäjän valtava viisupettymys – ennakkosuosikin jättisatsaukset valuivat viemäristä alas - Euroviisut - Ilta-Sanomat

Venäjän valtava viisupettymys – ennakkosuosikin jättisatsaukset valuivat viemäristä alas

Venäjä oli vahva voittajasuosikki tämän vuoden euroviisuissa. Ukraina vei kuitenkin voiton rajanaapurinsa nenän edestä.

Venäjä ja Sergei Lazarev joutuivat pettymään euroviisuissa.

15.5.2016 11:02

Tämän vuoden euroviisut päättyivät myöhään lauantaiyönä Ukrainan voittoon. Siinä missä voittokappaleen 1944 esittänyt Jamala itki onnesta finaalin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, Venäjän edustaja Sergei Lazarevia ei näkynyt mailla halmeilla.

Ennakkosuosikki Venäjälle viisutulos - kolmas sija - oli valtava pettymys. Viime vuonna toiseksi sijoittunut Venäjä halusi tällä kertaa voittaa hinnalla millä hyvänsä - eikä todellakaan kitsastellut kuluissa.

Metron mukaan itänaapuri satsasi rajusti tämänkertaisiin viisuihin. Jalkeilla oli todellinen unelmatiimi: You Are the Only One -kappale hiottiin venäläis-brittiläisessä huipputuotannossa ja sen esitti Lazarev, yksi maan suurimmista poptähdistä. Neljä taustatanssijaa oli tarkoin valikoitu Ruotsista, lauluvalmentaja Kyprokselta ja lehdistöpäällikkö Kreikasta.

Lava-show tykitettiin täyteen huipputekniikkaa ja sitä viilattiin timanttiseksi moneen kertaan, ennen kuin Venäjän yleisradioyhtiö RTR hyväksyi sen.

Kaiken piti olla täydellistä maan historian toiselle euroviisuvoitolle, mutta sen nappasikin Ukraina, jonka yhteispisteet riittivät ykkössijaan uusitussa pistelaskusysteemissä. Venäjä voitti yleisöäänestyksen, mutta niiden tuoma loppurynnistys riitti vain kolmanneksi korkeimmalle palkintokorokkeelle. Väliin toiseksi kiilasi Australia.

Venäjän harmitusta lisännee se tosiseikka, että viisuvoiton vei maa, jonka esityksen se yritti kuukausia sitten estää. Venäläisten näkemyksen mukaan Jamalan voittokappale 1944 sanoma käsittelee Krimin historiaa. Kiistelty alue on tunnetusti ollut Venäjän ja Ukrainan kiristyneiden välien sotaisana polttopisteenä.

Euroviisuja järjestävä Euroopan yleisradiounioni EBU antoi kuitenkin Jamalalle luvan esiintyä viisuihin katsottuaan, ettei Jamalan isoäidin kokemuksista kertova 1944 ole poliittinen kappale.

Venäjän valtaisa pettymys näkyi muun muassa siten, etteivät Venäjän edustajat saapuneet lainkaan paikalle varsinaiseen pressitilaisuuteen finaalin jälkeen.

Myöhemmin Lazarev kuitenkin kommentoi uutistoimisto Tassille, että kaikkein uuvuttavinta kisassa olivat juurikin siihen liittyneet poliittiset pelit, eivät harjoitukset ja valmistautuminen. Hänen mukaansa Venäjän ryhmä havaitsi alussa "joitakin erityispiirteitä" suhtautumisessa heihin.

– Kaikki tietävät, ja myös minua varoitettiin, että kahtena edellisvuonna katsojat ovat reagoineet erittäin kielteisesti Venäjän esiintyjiin.

Lazarevin mukaan suhtautuminen muuttui tällä kertaa positiiviseksi, ja tätä hän piti suurimpana voittona.

Näin äänet jakautuivat:

1. Ukraina 534

2. Australia 511

3. Venäjä 491

4. Bulgaria 307

5. Ruotsi 261

6. Ranska 257

7. Armenia 249

8. Puola 229

9. Liettua 200

10. Belgia 181

11. Hollanti 153

12. Malta 153

13. Itävalta 151

14. Israel 135

15. Latvia 132

16. Italia 124

17. Azerbaidzan 117

18. Serbia 115

19. Unkari 108

20. Georgia 104

21. Kypros 96

22. Espanja 77

23. Kroatia 73

24. Iso-Britannia 62

25. Tsekin tasavalta 41

26. Saksa 11

Mitä mieltä olit Venäjän esityksestä? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?