Euroviisut

Säpo tutkii: Onko euroviisut terroristien yksi kohde Ruotsissa?

Julkaistu:

EUROVIISUT
Euroviisujen järjestäjät keskustelivat tiistaina aamulla laulukisojen turvallisuusasioista poliisin kanssa Tukholmassa.
Euroviisujen 61. kilpailut järjestetään toukokuun alkupuolella Ruotsissa. Finaali on 14. toukokuuta Tukholman Globenissa.

Tiistaina kisojen turvallisuusvastaaville informoitiin myös turvallisuuspoliisi Säpon tutkimasta Ruotsia koskevasta terrori-iskujen uhasta, kertoo Dagens Nyheter.

Osanottajia kautta Euroopan vetävien euroviisujen pelätään houkuttelevan myös terroristeja. DN:n tietojen mukaan Säpo tutkii, olisiko viisufinaali Globenissa 14.5. yksi mahdollisista kohteista.

– Pariisin ja Brysselin iskujen jälkeen on tilanne tietysti erittäin hankala. Sekä vieraat että yleisö ovat huolissaan, toteaa viisuorganisaatiossa oleva henkilö DN:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Säpo vahvistaa, että he ovat tehneet yhteistyötä euroviisufinaalin tiimoilta.

– Olemme yhteistyössä koko poliisihallinnon kanssa. Tässä tapauksessa euroviisujen turvallisuudesta vastaan Tukholman alueen poliisipiiri yhdessä Tukholman kaupungin kanssa, kertoo Säpon tiedotuspäällikkö Sirpa Franzén.

Tarkemmin Säposta ei kommentoida, millainen riskiarvio euroviisuista on tehty.

Euroviisufinaalin järjestäjät olivat tiistaina aamulla poliisitalolla Kungsholmenissa tapaamassa poliisin ja pelastuslaitoksen edustajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyse oli aiemmin sovitusta kokouksesta, jossa käytiin läpi henkilöstötilannetta Globenin tapahtumaa varten. Luonnollisesti olemme jakaneet myös informaatiota, mitä voimme, kertoo poliisin tiedottaja Kjell Lindgren.

Terrorismintutkija Magnus Ranstorp Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta ei itse sulje pois mahdollista uhkaa euroviisuja kohtaan.

– Suuret tämän kaltaiset yleisötapahtuvat voivat kiinnostaa (terroristeja), ei vähiten sen vuoksi, että ne lähetetään suorana tv:ssä. Toisaalta turvatoimet ovat niin kovat, että sinne on hyvin vaikea edes päästä sisään, lisää Ranstorp DN:lle.

Terroristit iskivät olympialaisiin Münchenissä 1972. Viime marraskuussa Pariisissa oli kohteena suuri jalkapallotapahtuma, vaikka siellä lopulta sivullisilta uhreilta vältyttiinkin.

– Suurkaupungissa on useita kohteita, joissa on koolla paljon ihmisiä ja jotka ovat täysin suojaamattomia. Tapana on ollut valita helppoja kohteita, joissa on täydellinen yllätysefekti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt