Euroviisut

Kommentti: Itä-Eurooppa ei ollut valmis Pertti Kurikan Nimipäiville

Julkaistu: , Päivitetty:

Vaikka Pertti Kurikan Nimipäivät ei päässyt jatkoon, meillä on monta syytä olla ylpeitä sympaattisista miehistämme, kirjoittaa Ilta-Sanomien viisutoimittaja Pauliina Leinonen.

NIIN siinä sitten kävi.

Pertti Kurikan Nimipäivät toi euroviisuihin ensimmäistä kertaa punkia. Kaikkein aikojen lyhyimmällä euroviisukappaleella tehtiin viisuhistoriaa. Ensimmäistä kertaa myös kehitysvammaisten bändi pääsi edustamaan euroviisuissa.

Siinä monta syytä olla ylpeä sympaattisista miehistämme, jotka edustivat Suomea ammattimaisesti puolentoista viikon ajan tiukasti aikataulutetuissa viisuympyröissä.

– Saa nähdä, onko Eurooppa valmis meille, Pertti Kurikan Nimipäivien basisti Sami Helle huomautti kansainväliselle medialle viisujen avajaishulinassa.


SIITÄ ehkä olikin kyse. Eurooppa ei ollut valmis punkille eikä liialliselle erilaisuudelle. Jo ennakkoon tiedettiin, etteivät Itä-Euroopan maat syty Suomelle eivätkä kansainväliset viisufanit, joita suurin osa ensimmäisen semifinaalin katsojista oli.

Tiukoin kriteerein kappaleita arvioivat ammattiraadit tuskin äänestivät suomalaisia suosikkipunkkareita, joiden Aina mun pitää -kappaleessa on nimenomaan kyse asenteesta. Se upposi niihin, joille tärkeintä ei ole modulaatio, seksikäs show lavalla eikä yleisön kosiskelu viimeisen päälle tuotetuilla biiseillä.


VAIKKA euroviisufanit arvioivat heti kättelyssä Suomen mahdollisuudet päästä jatkoon olemattomiksi, oli ilo nähdä paikan päällä, millaisen mediahässäkän Suomen sympaattiset miehet keräsivät ympärilleen aina saapuessaan pelipaikoille.

Pertti Kurikan Nimipäivät näytti ottavan rennosti ja nauttivan koko touhusta. Nimmareita jaksettiin jaella, yhteiskuvissa poseerata ja haastatteluja antaa englanniksi.

Viisuhullut australialaiset ainakin ymmärsivät, mistä Suomen esityksessä on kyse. Toimittajat Blair Martin, David Alexander ja Michael Polh riemastuivat siitä, että Suomi uskaltaa tuoda jotakin erilaista euroviisuihin – eikä nyt puhuttu mistään kehitysvammaisuudesta, vaan nimenomaan punkista.

– Australialaiset ovat aina altavastaajien puolella, joten me äänestämme teitä, he lupasivat maanmiestensä puolesta.

Suomen kuului päästä jatkoon siksi, että finaaliin tarvitaan jotakin erilaista, herättävää ja raikasta laahaavien balladien ja hilpeiden poppikappaleiden sekaan. Ja kun finaalia tapittaa lähes 200 miljoonaa ihmistä ja kaikki osallistujamaat olisivat saaaneet äänestää, Pertti Kurikan Nimipäivistä olisi voinut tulla maailmanlaajuinen ilmiö.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt