Euroviisut

Mr. Lordi muistelee Ateenan viisuja: ”Carola ei tykännyt tuulikoneparodiastamme”

Julkaistu:

EUROVIISUT
Mitä tapahtui Ateenan euroviisuissa vuonna 2006 ennen kuin historiallinen viisuvoitto pamahti Suomeen?
Tuulikonejumalatar Carola Häggkvistin piti hoitaa voitto Ruotsiin. Sitten lavalle kapusi Lordi ja jysäytti suomalaista viisuhistoriaa ravistelevan pommin.

Carola luuli Lordia satanisteiksi ja sanoi pelkäävänsä suomalaishirviöitä. Viking Partyissa Lordit poseerasivat muiden Pohjoismaiden kilpakumppaniensa kanssa. Yhteiskuvassa Lordi hamuaa Carolan päätä.


– Mulle jäi sieltä brunssilta sellainen mahanpohjatunne, että Carola taisi olla tekohymyllä varustettu, kun hän oli yhteiskuvissa meidän kanssamme. Hän oli jotenkin nihkeä. Siinä oli jotakin outoa sähköä, vaikka hänen kanssaan juteltiin mukaviakin, Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu muistelee 9 vuoden takaisia tapahtumia.

Carolan tuulikone oli huvittanut bändin jäseniä Ateenassa. Lordin taustoja laulanut Thunderstonen Pasi Rantanen innostui fööni kädessä matkimaan Ruotsin viisuedustajaa takahuoneessa.

– Se oli niin hauskaa, kun Pasi osasi hyvin imitoida Carolaa. Hän lauloi takahuoneessa tukka hulmuten. Kyllä se nauratti meitä ja nauratti delegaatiota. Naapurikin näki ja taisi nähdä myös Carolakin. Ja ei se sitten itse niin hirveästi tykännyt siitä.


MEDIA rakasti Lordia ja yleisö rakasti Lordia. Muut edustajat eivät rakastaneet Lordia.

– Me luultiin, että kaikilla kanssakilpailijoilla oli samanlaista. Ei me tiedetty, että suuri osa sai rauhassa ryystellä teetä tai kaffetta. Kuultiin vasta myöhemmin, että muiden maiden delegaatiot olivat vaatineet saada tietää, milloin me tullaan venuelle. Siinä oli käynyt niin, että kun joku tekee haastattelua ja lordilaiset lompsii sinne muina miehinä, haastattelu loppuu saman tien ja media ryntää meidän perään.


Kaaos Lordin ympärillä lisääntyi mitä pidemmälle finaaliviikolla mentiin. Lordin pitkäaikainen tiedottaja Katja Toivanen kertoo, että viimeisinä päivinä bändin kulkua hotellissa suojelivat poliisit ja pommikoirat. Hotellin ala-aula alkoi muistuttaa sirkusta. Suomen delegaation tiedotuspäällikkö Aila Havia-Venäläinen muistaa erään tapauksen hotellilta.

– Finaalipäivänä, kun Lordin oli määrä lähteä venuelle, hotellin aula oli täynnä lapsia. Aulassa oli satoja 8–12-vuotiaita vanhempineen odottamassa Lordia. Lordihan vaati tilaa etenemiseensä kaksi metriä suuntaansa, joten jollakin keinolla oli tehtävä vapaa kulkuväylä aulaan. Hotellissa asuvien toimittajien ja levy-yhtiön ihmisten kanssa muodostimme käsi kädessä avoimen väylän, jota pitkin Lordi pystyi etenemään kohti linja-autoa.


Yhtyeen turnauskestävyys helteessä otti koville. Suomen karsintojen finaalin Putaansuu veti 39 asteen kuumeessa. Ateenassa kiusasi ääni.

– On siinä aika poikki, kun kaksi viikkoa herää viiden, kuuden maissa laittamaan lärviä, että olisi kymmeneltä valmis, ja sitten vetää koko päivän syömättä kamat päällä. Ääni ei oikein lähtenyt semifinaalissa eikä finaalissa, mikä v*tutti. Hallelujah-kirkaisussa pitäisi mennä nuotin ylöspäin, mutta jos ääneni on väsynyt, en saa sitä ylänuottia heitettyä, vaan joudun vetämään sen alaspäin. Tosin kai se olisi ollut ihan sama, mitä siellä olisi huudellut. Tänäkin päivänä suurin osa kuulee sen kertosäkeen väärin. He eivät kuule mörkölaululla vedettyä leadlaulumelodiaani, vaan kuuntelevat taustalaulumelodiaa.


Finland, 12 points! Suomalaisessa viisuhistoriassa lausetta on harvoin kuultu. Ateenan yössä lause toistui kahdeksan kertaa. Yhteensä pisteitä satoi Suomeen peräti 292.

Kun Suomessa kansa meni sekaisin harvinaisesta voitosta, Lordin puolella otettiin iisimmin.

– Finaalin lopuksi vedettiin biisi uudestaan, mentiin pressiin, ja sitten meidät kärrättiin bilettämään. Samoilla silmillä sitten suihkuun, maskit pois ja Suomeen lähtevään koneeseen. Minä töräytin suoraan mökille Rovaniemelle, Putaansuu muistelee.


Hulina jäi sankareilta kokematta.

– Tv-kuvat ja valokuvat ovat meille sen sitten kertoneet.
Pauliina Leinonen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt