Euroviisut

Asiantuntija: Tämä asia voi tuhota Pertti Kurikan Nimipäivien unelman viisuvoitosta

Julkaistu:

euroviisut
Euroviisuvoittaja- ja -finalistit on päätetty vuodesta 2009 lähtien ns. 50/50-äänestysjärjestelmällä, jossa eri maiden antamista pisteistä puolet antaa kansallinen raati ja toisen puolen yleisöäänestys.
Tämä viisubyrokratinen ratkaisu saattaa olla Pertti Kurikan Nimipäivien kompastuskivi.

Vaikka nykyistä järjestelmää markkinoidaan reiluna, se antaa käytännössä raadeille enemmän valtaa kuin puhelinäänestäjille, kertoo viisuharrastaja ja Eurovision laulukilpailuja tutkiva Tuomas Lassinharju.

Ei auta, vaikka PKN olisi puhelinäänestäjien suosikki, jos raati on sijoittanut sen viimeiseksi. Raadeilla on valta paitsi suosia suosikkejaan niin myös valtaa olla huomioimatta inhokkejaan.

Raatien taas uskotaan suhtautuvan PKN:ään suurta yleisöä nihkeämmin.

– Aikaisimpina vuosina raadeilla on ollut sovinnainen maku. Räväkät esiintyjät menestyvät yleisöäänestyksissä, mutta raadit nyrpistävät heille nenäänsä. Raateja on ohjeistettu, että heidän pitää etsiä esityksistä musiikillista laatua ja sävellyksellisiä ansioita, Lassinharju sanoo.

Lordi voitti euroviisut 2006. Tuolloin sijoitukset päätettiin pelkän puhelinäänestyksen perusteella. Olisiko Lordi voittanut, jos käytössä olisi ollut 50/50-järjestelmä jo vuonna 2006?

– On mahdollista, että silloin ei välttämättä olisi voitettu.

– Pelin henki on nykyään sellainen, että pitää osata miellyttää sekä suurta yleisöä että musiikin ammattilaisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt