Euroviisut

IS löysi CatCatin korsetit - Ami Aspelundille meinasi käydä kehnosti Fantasiaa-asunsa kanssa

Julkaistu:

Monen suomalaisen leuka loksahti auki, kun CatCat nousi lavalle kohukorseteissaan. IS kävi tutustumassa Ylen puvustamossa säilyneisiin viisupukuihin.

CatCatin korsetit

Titta Kettusen CatCatille suunnittelemat hehkeät Bye Bye Baby -korsetit ja minisortsit hämmensivät kotikatsomoita vuonna 1994.

– Näistä tuli palautetta ulkomailta asti. Asuun kuuluivat vielä mustat takit, koska pukujen koettiin olevan muuten liian paljastavat, Ylen puvustaja Satu-Marja Nygren muistelee.

Aikaisempia euroviisuedustajia oli syytetty värittömyydestä, joten Virpi ja Katja Kätkä halusivat esiintymisvaatteet, jotka herättävät huomiota.

– Häpesin asua saman tien, mutta nyt se naurattaa, Virpi kertoi IS:lle vuonna 2008.


He lainaavat pukuja vieläkin silloin tällöin keikoilleen.

Nolla-Kojo punaisessa nahassa

Kojo lähti valloittamaan maailmaa Nuku pommiin -kappaleensa kanssa vuonna 1982. Takaisin hän tuli tunnetusti pisteittä. Vermeet olivat kuitenkin viimeisen päälle. Kojo esiintyi Kari Lepistön suunnittelemassa punaisessa nahkapuvussa.

Samaa pukua on vuosien varrella käytetty muun muassa Joulukalenterissa ja Velipuolikuussa.

Kojo on vuosien varrella ihmetellyt IS:lle, miksi euroviisuinstituutio pitää ottaa niin tosissaan.


– Meidän mielestä se oli vain hyvä vitsi. Mutta kun päästiin Englannista Suomeen, mä tajusin, miten hirveänä koko juttua täällä pidettiin. Keikat loppuivat täysin. Rockjengin mä olin jo pettänyt menemällä mukaan kisoihin, ja iskelmäväki oli järkyttynyt pistemäärästä. Kaikki K-kaupan myyjätkin pälyilivät vain hyllyjen välissä eivätkä katsoneet silmiin! Viisut voisivat olla hyväkin pr-tilaisuus. Saksalainen managerini sanoi ennen kisoja silloin, että hoitakaa voitto tai nolla pistettä. Loppujen lopuksihan me saatiin Euroopassa enemmän palstatilaa kuin voittaja.

Kirkan hengailevaa huippumuotia

Kirka on ottanut osaa euroviisukarsintoihin peräti 19 kertaa. Suomea hän pääsi edustamaan iloisella kappaleellaan Hengaillaan Luxemburgiin vuonna 1984. Voiton vei Herreysin veljesten Diggi-loo, diggi-ley, mutta Kirka jammaili mukavasti yhdeksänneksi.


Päällään hänellä oli rento sininen mokkapuku.

– Tämä oli ihan huippumuotia silloin. Me suunnittelimme puvun yhdessä Kirkan kanssa. Hänellähän oli vahva oma tyyli, Satu-Marja Nygren luonnehtii.


Eläköön Sonja

Eläköön elämä ja yö, eläköön tumma taivas ja tähtien vyö! Sonja Lumme revitteli vuonna 1985 Suomelle yhdeksännen sijan ja ikimuistoisen klassikkoviisun.

Pukuun kuulunut repaleinen nahkaviitta on hätkähdyttävä luonnossa. Se muistuttaa hieman armeijan maastosuojaa.


– Sonja Lumpeelle tehtiin kaksi vastavaa vaatetta. Toinen oli tummansininen ja toinen oli vaalea. Hän valitsi kyseiseen puvun siksi, että tämä tuli paremmin esiin valaistuksessa. Tämä oli silloin tosin hieman vaaleampi, nyt jo vähän nuhjaantunut, Nygren selittää.

Jukka Rintalan designia

Marika Krookin johtama Edea toi maalailevalla ja heleällä Aavallaan Suomelle 15:nnen sijan Birminghamin euroviisuista vuonna 1998. Hänen esiintymisasunsa on suunnitellut iltapukujen maestro Jukka Rintala. Liehuva iltapuku tavoitti kappaleen hartaan tunnelman.


Fantasian lumoissa

Fantasiaa-kappaleen puvun Ami Aspelundille suunnitteli Satu-Marja Nygren itse.

– Puku vastasi silloista muotia. Muistaakseni Jukka Kajava taisi arvostella tätä. Sain ulkomailta asti kuitenkin kehuvaa palautetta puvusta. Ami paljasti vasta vuosia myöhemmin, mitä karmeaa tapahtui sillä hetkellä, kun hän oli nousemassa lavalle.


– Amilla oli strassikoristeita vyössä ja vastaavia koristeita käsineissä. Käsine oli tarttunut kiinni vyöhön ja Ami oli kauhuissaan repinyt sitä irti. Onneksi hän onnistui. Olisi voinut tulla vähän jäykempi koreografia. Näin sitä olisi voinut pahalla tavalla vaikuttaa viisuhistoriaan.