Muistatko Helsingin euroviisujen kohut? ”Tämä on pahin painajaiseni”

Vielä tänäkin päivänä ulkomaalaiset viisufanit muistelevat Helsingin euroviisuja vuodelta 2007 parhaimpana viisukokemuksenaan. Lähetykset menivät nappiin, lehdistökeskuksessa oli tunnelmaa ja viisusirkus villitsi kaupungilla.

The Arkin Ola Salo pettyi sijoitukseensa.

1.The Arkin paskakisat

Ruotsin viisuedustaja The Ark menestyi harvinaisen huonosti sijoittumalla The Worrying Kindillaan vasta sijalle 18. Ruotsi otti viisusijoituksen raskaasti, ja ruotsalaismediassa julistettiin jo euroviisujen kuolemaa. Syntipukki löydettiin Suomesta ja Ruotsia äänillään vieroksuneesta Itä-Euroopasta. Heikosta sijoituksesta syytettiin erityisesti Yleä, joka ei saanut Ola Salon hypnoosilevyä pyörimään toivotulla tavalla, minkä lisäksi ohjauskin tuntui menneen pieleen.

Draamakuningas haukkui heti tuoreeltaan Helsingin euroviisut paskakisoiksi. Pian muuttui ääni kellossa. The Ark lähetti suomalaismedialle tiedotteen, jossa kiitti Suomea fantastisesta viisuviikosta.

2. Riesoina sää ja kalleus

Kaikki ei ole Suomessakaan täydellistä. Risuja turistit antoivat säästä, korkeasta hintatasosta ja liiallisesta alkoholinkäytöstä.

– Täällä on todella kallista, kaikki on tuplahintaista Israelin hintatasoon verrattuna. Ihmettelen myös, miksi hotellien aamiaiset korjataan jo kymmeneltä pois. Meillä Israelissa aamiaista saa puolille päivin asti, israelilainen Iszhak Sonnenschein valitti.

3. Krisse

Krisse Salminen oli finaalilähetyksen paraatiyllätys. Krisse vieraili Senaatintorin kansanjuhlissa ja haastatteli omintakeisella tyylillään viisuedustajia.

– Tämä on pahin painajaiseni, brittien juontaja Terry Wogan henkäisi sarkastisesti nähdessään Krissen ruudussa.

– Tämä taitaa olla osa jotakin esitystä. Tuskin hän varmaan noin aina käyttäytyy. Kenen idea tämä oli? Pitäisikö tämän olla hauskaa? Emmekö voisi katsoa mainoksia? hän murisi.

Vaikka suomalaiset pelkäsivät jo miljoonien katsojien ottaneen Krissen tosissaan, saksalaismediassa Krisseä ainakin kehuttiin. Hannoversche Allgemeine Zeitung on sitä mieltä, että Krissen briljantti blondius pelasti koko lauantai-illan show'n.

4. Voittaja Marijan marina

Serbian Marija Serifovic voitti Helsingin euroviisut kyyneliin liikuttavalla balladillaan Molitva.

Viisuvoiton jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Belgradissa laulajatar lyttäsi suomalaisten ulkonäön ja ruoan. Serifovic tokaisi, ettei koskaan enää aio palata Suomeen.

Ruokakaan ei miellyttänyt.

– Näin nälkää. En yksinkertaisesti pystynyt syömään muuta kuin keksejä ja hedelmiä. Pidin kyllä niistä 12 pisteestä, jotka sain Suomelta. Olin niistä hyvin yllättynyt.

Marija vihjaili asenteestaan Suomea kohtaan jo euroviisujen aikana. Aamu-unisen Marijan tiedetään nurisseen aikaisista harjoitteluajoista. Suomen järjestämät voittajan jatkobileet eivät liioin artistia miellyttäneet ja hän jätti kokonaan osallistumatta niihin. Finaalia seuraavana päivänä laulajatar tinki yöunistaan ja lensi heti aamulla pois Suomesta. Viisuvoittaja kiisti seuraavana päivänä kommenttinsa ja väitti niiden olevan ironiaa.

– Kaikki Helsinkiin liittyvät muistoni ovat positiivisia ja aina, kun ajattelen Suomea, silmäni täyttyvät onnenkyynelistä, Marija vakuutti.

5. Verkan viemää

Ukrainan diskohileinen kotirouva Verka Serdjutška tanssi itsensä megailmiöksi ja kakkossijalle ärsyttävän tarttuvalla renkutuksellaan Dancing Lasha Tumbai. Kappaleeseen oli sekoitettu ukrainan, saksan, englannin ja mongolian kieltä, mutta sen kummempaa järkeä siinä ei ollut.

Edustuskappaleen voi ymmärrää myös kantaaottavaksi, sillä se kuulostaa lausuttuna erehdyttävästi dancing Russia good byeltä.Pauliina Leinonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?