Euroviisut

Suomen viisuedustaja herättää huomiota maailmalla: ”Ette ole kuulleet vastaavaa”

Julkaistu:

Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät herättää keskustelua maailmalla.
Aina mun pitää siivota, aina mun pitää tiskata, aina mun pitää käydä töissä, Pertti Kurikan Nimipäivät toteaa.

Mutta vain toisinaan - itse asiassa sangen harvoin - Suomen euroviisuedustaja herättää huomiota maailmalla jo ennen varsinaista finaalia.

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo Suomen osallistuvan euroviisuihin ennätyslyhyellä, vain puolitoista minuuttia kestävällä kappaleella ja kysyy, voisiko Pertti Kurikan Nimipäivät toistaa mörköhardrock-yhtye Lordin tempun.

Brittilehti Guardian muistuttaa, että ennen Lordin euroviisuvoittoa vuonna 2006 Suomi oli suorastaan ”antaumuksellinen” euroviisuhäviäjä. Se on suorastaan traditio, jota Suomi jatkoi hienosti jälleen vuonna 2009. Tuolloin elektronista tanssimusiikkia esittävä Waldo’s People nappasi kappaleellaan Lose Control surulliset 22 pistettä ja viimeisen sijan finaalissa.

Niin tai näin, Guardian kirjoittaa, että kehitysvammaisten muodostama Pertti Kurikan Nimipäivät ainakin haastaa ennakkoluulot osallistumalla euroviisuihin:

– He ovat kaukana siitä kitschistä ja camp-huumorista, mitä seksuaali- ja sukupuolivähimmistöjen sankarit Dana International ja Conchita Wurst edustivat (euroviisuvoittajat vuosilta 1998 ja 2014).

– PKN sen sijaan aikoo lisätä tietoisuutta ihmisistä, joilla on oppimisvaikeuksia ja pitää siinä ohessa - omien sanojensa mukaan - ”ihan vitun hauskaa”.

Helppo laulaa mukana

Guardian vielä huomauttaa, että Pertti Kurikan Nimipäivien kappaleen Aina mun pitää mukana on yllättävä helppo laulaa - engelsmanneja kiusaavasta tupla-umlautista huolimatta.

Brittiläinen Metro puolestaan kirjoittaa, että olipa Pertti Kurikan Nimipäivien kappaleesta mitä mieltä tahansa, niin:

– Yksi asia on varma. Ette ole kuulleet euroviisuissa koskaan mitään vastaavaa.

Jutun yhteydessä oleva video Pertti Kurikan Nimipäivien haastattelusta on julkaistu ISTV:ssä 28.2.2015.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt