Saksalaislehti: Jalkapallon mahtiseurat sitoutuivat Superliigaan peräti 23 vuodeksi! Näin suuret sanktiot sovittu vetäytymisestä - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Saksalaislehti: Jalkapallon mahtiseurat sitoutuivat Superliigaan peräti 23 vuodeksi! Näin suuret sanktiot sovittu vetäytymisestä

Real Madridille ja Barcelonalle luvattiin lehtitietojen mukaan Superliigaan liittymisestä 60 miljoonaa euroa enemmän kuin muille.

Barcelonalle ja Real Madridille luvattiin Superliigaan liittymisestä 60 miljoonaa euroa enemmän kuin muille seuroille. Nämä ovatkin ainoat seurat, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet vetäytyvänsä liigasta. Kuvassa Barcelonan Lionel Messi (vas.) ja Real Madridin Isco.

24.4. 19:24

Jalkapallon Euroopan Superliiga kaatui ainakin ensiyrittämällä nopeasti. Maanantaina kaksitoista Euroopan suurimpiin kuuluvaa seuraa ilmoitti uuden, suljetun sarjan perustamisesta.

Perjantaihin mennessä yhdeksän kahdestatoista seurasta oli ilmoittanut vetäytyvänsä kilpailusta sen kohtaaman valtavan vastustuksen ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan asettamien sanktioiden uhkan vuoksi.

Italian suurseura Juventus ja sen puheenjohtaja Andrea Agnelli ovat BBC:n mukaan ilmaisseet, etteivät näe edellytyksiä sarjan toteutumiselle suunnitellusti. Vain espanjalaiset Real Madrid ja Barcelona eivät ole vielä ilmoittaneet vetäytymiseksi tulkittavaa kantaansa.

Mutta Superliigasta ei noin vain lähdetäkään – ainakaan halvalla.

Saksalaislehti Der Spiegel on saanut käsiinsä Superliigan perustamissopimuksen. Peräti 167-sivuisessa sopimusnivaskassa erityisesti kaksi lukua kiinnittää huomion.

Vain kaksi on joukossa tuossa... Kaikki muut seurat paitsi Barcelona ja Real Madrid ovat suoraan tai kaarrellen ilmoittaneet vetäytyvänsä – tai aloittaneensa vetäytymisen – Superliigasta.

Sopimuksessa seurat sitoutuvat pelaamaan Superliigassa peräti 23 vuotta! Ja sanktioksi sopimusrikkomuksesta eli kilpailusta vetäytymisestä taas on määritelty peräti noin 150 miljoonaa euroa.

– Sopimukset ovat sitovia, eikä kukaan voi irtisanoutua niistä, Real Madridin puheenjohtaja Florentino Perez on sanonut esimerkiksi ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan.

Der Spiegelin mukaan seurat voisivat vetäytyä Superliigasta aikaisintaan kolmen kauden jälkeen, ja tuolloinkin ne joutuisivat maksamaan vetäytymisestään kovat sakot. Lehden tietojen mukaan sopimussakko koostuisi seuraavista kolmesta kohdasta:

  • 1) 150 miljoonan sakko.

  • 2) Puolet joukkueen edelliseltä kaudelta Superliigasta saamista tuloista.

  • 3) Osa Superliigaan liittymisestä luvatusta summasta.

Koska mitään tuloja Superliigasta ei vielä ole, summa koostuisi 150 miljoonan euron sakosta ja kolmannen kohdan epämääräiseksi jäävästä summasta.

Erikoinen pykälä perustamissopimuksessa on myös se, että espanjalaisille Real Madridille ja Barcelonalle on luvattu Superliigaan liittymisestä 60 miljoonaa euroa enemmän kuin muille seuroille. Siksi ei olekaan kovin yllättävää, että Espanjan jätit ovat itsepintaisesti väittäneet, ettei sarjaa ole vielä kuopattu.

– Yksikään seura ei ole virallisesti ilmoittanut vetäytyvänsä allekirjoittamastaan sopimuksesta, Perez sanoi torstaina espanjalaisen AS:n haastattelussa.

Tämä saattaa pitää paikkansa. Norjalaisen Dagbladetin haastattelema urheiluun erikoistunut juristi Kenneth A. Leren sanoo kiinnittäneensä huomiota vetäytymisestään ilmoittaneiden seurojen sanavalintoihin.

– Nämä seurat ovat sanoneet ”aloittaneensa vetäytymisen”. Tulkitsen tämän niin, että on monimutkaista päästä pois sarjasta, Leren sanoo Dagbladetille.

Ainoa varma asia on, että Superliigan, joka ei koskaan alkanut, likapyykkiä pestään vielä kauan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?